Foto: F64

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" piektdien ar uzvaru savā laukumā sāka Cerības kausa izcīņas finālsēriju.

Pirmajā cīņā Rīgas "Dinamo" ar rezultātu 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) pārspēja Habarovskas "Amur", sērijā izvirzoties vadībā ar 1-0.

Uzvarētājiem ar vārtu guvumiem izcēlās Miks Indrašis un Džeimijs Džonsons, taču vārtsargs Mikaēls Telkvists tika galā ar visiem 40 pretinieku metieniem. Līdz ar to Telkvists ripas savos vārtos nav ielaidis jau 140 minūtes.

Pirms spēles

Treneri šīs dienas mačam pieteica sešus aizsargus un 12 uzbrucējus, un arī šovakar komandai bija jāiztiek bez savainotajiem Mārtiņa Karsuma un Arvīda Reķa.

Pirmais periods

Komandas ļoti aktīvi iesāka spēli, un apmainījās ar iespējām. "Dinamo" komandā Gints Meija meta neprecīzi, bet otrā laukuma galā Telkvists darbojās droši. Tomēr nākamajās pāris minūtes spēles temps kritās, līdz "Amur" spēlētāji izdarīja metienu pa pretinieku vārtiem, un Jēkabam Rēdliham nācās aizsist ripu no vārtu priekšas. Vēlāk uzbrukumam pieslēdzās kapteinis Rodrigo Laviņš, kurš saņēma piespēli vārtu priekšā, bet Habarovskas komandas vārtsargs ripu tvēra.

Rīgas "Dinamo" bija pārņēmusi spēles gaitu, meklējot iespējas uzbrukumā, kamēr viesi reti izdarīja metienus pa Telkvista vārtiem. 11.minūtē mājinieki izvirzījās vadībā. Pols Ščehura labi nospēlēja, atņēma pretiniekam ripu, tad piespēlēja Jēkabam Rēdliham, kurš vārtu priekšā atrada Indraši, un viņš ripu raidīja tukšajā stūrī - 1:0. Rīdzinieki turpināja rādīt aktīvāku hokeju, tomēr, tuvojoties trešdaļas beigām, temps vēlreiz kritās.

Tad pēc Māra Bičevska piespēles ripa trāpīja pa pretinieka aizsarga slidu un aizslīdēja nedaudz garām vārtiem. Pēdējā perioda minūtē labs metiens padevās Meijam, taču tas lidoja nedaudz pāri vārtu augšējam stūrim.

Otrais periods

"Amur" komanda otro trešdaļu iesāka ļoti aktīvi, un "Dinamo" vārtsargam Telkvistam bija ļoti daudz darba. Pēc trīs minūtēm, kurās rīdzinieki aizstāvējās, beidzot metiens izdevās Meijam, taču mērķi tas nesasniedza. Tomēr 26.minūtē aktīvs "Dinamo" uzbrukums noslēdzās ar otrajiem vārtiem spēlē - Roberta Bukarta un Andra Džeriņa metienus atvairīja Habarovskas komandas vārtsargs Aleksejs Kuzņevocs, bet ripa atleca pie Džonsona, kurš iemeta tukšos vārtos.

Minūti vēlāk Juris Upītis atstāja mājiniekus mazākumā, bet viņa komanda tajā darbojās veiksmīgi. Metienu uz Rīgas kluba vārtiem bija maz, un mazākuma brigāde neļāva pretiniekiem izpausties. Spēlējot pilnā sastāvā, rīdziniekiem izdevās skaista saspēle, kurā Indrašis trāpīja pa vārtu stabiņu.

Turpinājumā "Amur" labi uzbruka uz Telkvista sargātajiem vārtiem, bet zviedru vārtsargs joprojām darbojās droši, taču "Dinamo" uz brīdi pilnībā pārņēma iniciatīvu. Džonsons asi uzmeta vārtu virzienā, Bukarts vārtu priekšā iesita vārtsargam pa rokām, un uzreiz uzplaiksnīja asumi. Tam sekoja abpusējais noraidījums - "Dinamo" rindās sodu saņēma Džeriņš, viesiem - vārtsargs Kuzņecovs.

Indrašis individuāli mēģināja gūt vārtus, taču metiens viņam neizdevās. Izskaņā abas komandas izveidoja uzbrukumus, bet vārtu tā arī netika gūti. Pirms pēdējām 20 minūtēm rezultāts bija 2:0 mājinieku labā.

Trešais periods

Rīgas "Dinamo" septiņas sekundes pēc spēles atsākšanās palika mazākumā, jo Ščehura pārkāpa noteikumus. Pirmo pusotru minūti "Amur" komandai vairākumā neizdevās nostāties uzbrukuma zonā, bet tad 30 sekundes rīdzinieku vārtsargam vajadzēja iesaistīties spēlē. Mazākumā vārtus izdevās nosargāt, bet "Amur" turpināja uzbrukt, un tikai pēc gandrīz pusminūtes vienādos sastāvos rīdziniekiem izdevās izmest ripu no zonas.

"Dinamo" arī nākamajās epizodēs veiksmīgi apturēja pretinieku centienus iekarot vārtus, bet tad Indrašis viltīgi uzmeta pa "Amur" vārtiem. 49.minūtē mājiniekiem bija iespēja spēlēt vairākumā, kura sākumā bija divi metieni Oskara Cibuļska izpildījumā. Tomēr pēc Bukarta bīstamās piespēles "Amur" bija iespēja pretuzbrukumam, kurš laicīgi tika apturēts. Atlikušajā vairākuma laikā "Dinamo" spēlēja aktīvi, taču ripa vārtos nelidoja.

Gandrīz uzreiz sekoja arī vairākums Habarovskas komandai, bet Bičevskis pretinieku zonā izcīnīja ripu, vēl pamanījās kaut kā izdarīt atmuguriski izdarīt metienu. Mazākumā "Dinamo" spēlēja pārliecinoši, taču tiklīdz komandas bija pilnos sastāvos, divu minūšu sodu saņēma viesi. Vairākumā mājiniekiem gandrīz minūti uzbrukumā nekas īsti neizdevās, taču tad arī Ščehura tika noraidīts. Spēlējot ar četriem laukuma spēlētājiem, aktīvi pie pretinieku vārtiem nospēlēja Džeriņš, tomēr uzbrukumu noslēgt rezultatīvi viņam neizdevās. Pēc tam sekoja pamatīga viesu ofensīva, tomēr rīdzinieki kopīgiem spēkiem izdevās aizsargāties. Pēdējās divas spēles minūtes mājinieki spēlēja ar sešiem laukuma spēlētājiem un bez vārtsarga, taču Telkvists darbojās fantastiski, glābjot savu komandu no vārtu zaudējuma.

Rīgas "Dinamo" un "Amur" sērija ritēs līdz vienas komandas trīs uzvarām vai četrām spēlēm. Ja pēc ceturtās spēles sērijā rezultāts būs 2-2, tad komandas pēc šī mača aizvadīs "bullīšus", noskaidrojot uzvarētāju.

Sērijas otrā spēle sestdien arī notiks Rīgā, bet trešā un nepieciešamības gadījumā ceturtā spēle risināsies attiecīgi nākamo otrdien un trešdien Habarovskā.

Zināms, ka finālsērijā nevarēs spēlēt rīdzinieku aizsargs Arvīds Reķis, kuram ir lauzts pirksts, bet "Dinamo" komandas sastāvs pirmajā spēlē būs zināms neilgi pirms mača.

Līdz šim abas komandas KHL regulārajos čempionātos savā starpā ir spēlējušas 12 reizes, un bilance ir labvēlīgāka rīdziniekiem – astoņas uzvaras un četri zaudējumi. Šajā sezonā katra no komandām uzvarēja savā laukumā.

Atgādinām, ka KHL Cerības kausā piedalās tās komandas, kuras pēc KHL Regulārā čempionāta rezultātiem neiekļuva Gagarina kausa izcīņā. Rīgas "Dinamo" Cerības kausu iesāka no kvalifikācijas, kurā pieveica Ņižņijnovgorodas "Torpedo", tad pirmajā kārtā rīdzinieki pieveica Doņeckas "Donbass", bet pusfinālā trijās spēlēs pieveica Minskas "Dinamo".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!