Foto: DELFI

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" ārsts Āris Aivars atzīst savu kļūdu pozitīvajās Latvijas izlases uzbrucēja Vitālija Pavlova dopinga analīzēs, taču neuzskata, ka sods sportistam būs bargs, sarunā ar žurnālistiem atzina dakteris.

Kā ziņots, olimpisko spēļu laikā tika paziņots, ka dopinga lietošanā pieķerts Pavlovs, kura organismā konstatēts aizliegtais stimulants metileksanamīns. Tā ir viela, kas var tikt pievienota uztura bagātinātājiem, lai veicinātu organisma atjaunošanos un regulētu ķermeņa svaru.

Pats Pavlovs apzinātu aizliegto vielu lietošanu noliedzis, turklāt viņš apliecinājis, ka šīs hokeja sacensību sezonas laikā ir lietojis vienīgi Rīgas "Dinamo" ārsta ieteiktos medikamentus un uztura bagātinātājus.

Piektdien pēc kārtējā KHL mača Aivars sarunā ar žurnālistiem savu vainu atzina, taču visas vielas, kas tiek lietotas komandā, ir sertificētas un antidopinga kontroli izgājušas. Pēc jaunumu uzzināšanas par pozitīvajām Pavlova analīzēm Rīgas "Dinamo" ārsts izgājis cauri visam komandā esošajam produktu klāstam, kurā nav atradis neko aizdomīgu, izņemot vienu gadījumu.

"Šo produktu lietojam jau sešus gadus, bet šī ir citas modifikācijas. Kad Pavlovs pārradās Rīgā, lūdzu, lai viņš man iedod apskatīties šī produkta pudelīti, uz kura tomēr bija redzama aizliegtā viela," sacīja Aivars. Zīmīgi, ka zāļu sertifikātā aizliegtā viela nemaz neesot bijusi norādīta, kamēr uz pudelītes tā tomēr bija atrodama. "Tas, ko es redzu produkta piedāvājumā, izrādās nemaz neatbilst pudeles saturam."

Aivars atzina, ka viņa kļūda bijusi tā, ka viņš iepriekš nav paraudzījies uz pudelītes saturu, paļaujoties vien uz sertifikātā rakstīto.

Kā zināms, Pavlovam pagaidām ir aizliegts spēlēt un viņš gaida Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) lēmumu.

Tiesa, Rīgas "Dinamo" ārsts uzskata, ka tam nevajadzētu būt pārāk bargam, jo medikaments netika lietots tīšuprāt, turklāt tas sportisko rezultātu iespaidot nevar.

Jau vēstīts, ka piektdien izskanēja informācija, ka dopinga lietošanā aizdomās tiek turēts vēl viens Latvijas izlases hokejists, kurš pēc neoficiālas informācijas ir aizsargs Ralfs Freibergs.

Latvijas iepriekšējie oficiālie olimpiskie dopinga konstatēšanas gadījumi bija 2000.gada Sidnejas Olimpiādē airētājam Andrim Reinholdam, kā arī 2002.gadā pirms Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm bobslejistam Sandim Prūsim, kas gan toreiz neliedza viņam startēt spēlēs.

Kā ziņots, parādot varonīgu sniegumu, Latvijas hokeja izlase Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja astoto vietu.

Kā vēsta Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) antidopinga noteikumi, ja olimpisko spēļu laikā komandu sporta veidā pozitīvas dopinga analīzes tiek konstatētas vairāk nekā vienam sportistam, vienība var tikt diskvalificēta vai pret to var piemērot citas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!