Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņas ceturtdaļfinālā ceturtdien dramatiskā cīņā iekļūva Rīgas "Dinamo", kas pirmās kārtas sestajā spēlē "Arēnā Rīga" papildlaikā ar 2:1 (0:1, 0:0, 1:0, 1:0) pieveica Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Maskavas "Dinamo".

Foto galerija

Visā sērijā Rīgas "Dinamo" uzvarēja ar 4-2 un tagad nākamajā kārtā tiksies ar Jaroslavļas "Lokomotiv" vai Mitišču "Atlant".

Rīgas "Dinamo" vārtus mačā sargāja Kriss Holts, kurš atvairīja 34 metienus. Rīdzinieki pa pretinieku vārtiem izdarīja 24 metienus.

Pirmā perioda izskaņā maskaviešus vadībā izvirzīja Konstantīns Gorovikovs. Pēdējās trešdaļas ceturtajā minūtē izlīdzinājumu rīdziniekiem panāca Broks Troters. Uzvaras vārtus piecas minūtes pirms pirmā pagarinājuma beigām guva Lauris Dārziņš.

Pirms spēles

Rīgas "Dinamo" sestajā spēlē bija gandrīz optimālajā sastāvā, ierindā nebija vien aizsarga Arvīda Reķa. Spēlē atkal laukumā devās uzbrucēji Marks Hartigans, Aleksandrs Ņiživijs un Juris Štāls, līdz ar to uzbrucēju virknējumi bija tādi kā pirmajās spēlēs. Kā 13. uzbrucējs mačam pieteikts bija Andris Džeriņš.

1.periods

Spēli abas komandas iesāka ātrā tempā, taču piesardzīgi. Pirmais bīstamais uzbrukums rīdziniekiem izdevās ceturtajā minūtē, kad savu pretinieku pie apmales "apzaga" Broks Troters un atdeva piespēli Miķelim Rēdliham, taču metiens pa vārtiem īsti nesanāca, jo maskaviešu aizsargi Miķeli "neitralizēja" un kritienā izdarīto metienu Maiklam Gārnetam nebija problēmu atvairīt.

Lielākoties spēle ritēja rīdzinieki aizsardzības zonā, tomēr līdz metieniem pa vārtiem maskavieši īsti netika, jo aktīvi un meistarīgi aizsardzībā darbojās rīdzinieki. Kad mūsējie tika līdz uzbrukumiem, Maskavas "Dinamo" ātri un veiksmīgi neitralizēja mūsu spēlētājus, tā Mihails Balandins 10. minūtē izsita ripu Laurim Dārziņām no nūjas, arī Brokam Troteram, Markam Hartiganam un Mārtiņam Karsumam neizdodas tieši apdraudēt maskaviešu vārtus.

19. minūtē pēc Broka Trotera izrāviena uzbrukumā, slidojot uz pretinieku vārtu pusi, Lauris Dārziņš uztriecās Gārnetam un nopelnīja divas soda minūtes par bloķēšanu, un Maskavas "Dinamo" nekavējoties šo skaitlisko vairākumu realizēja. Konstantīns Gorovikovs no labās laukuma malas piespēlēja uz vidu Dominikam Graņākam, kurš ripu raidīja atpakaļ Gorovikovam, un tas meta pa Holta vārtiem – 1:0.

Taču periods noslēdzās ar rīdzinieku skaitlisko vairākumu, kad vārtu guvējs Gorovikovs pret Marku Hartiganu nopelnīja divas soda minūtes. Pirmajā trešdaļā atlikušajās 40 sekundēs rīdzinieki bīstamas kombinācijas neizspēlēja, bet otro trešdaļu uzsāka, esot skaitliskajā vairākumā.

2.periods

Cenšoties realizēs skaitlisko vairākumu, Rīgas "Dinamo" otrā perioda pirmajā minūtē strauji metās uzbrukumā, un Tomašam Surovijam bija lieliska izdevība gūt vārtus, tad arī Brokam Torteram, bet lieliski vārtos darbojās Maikls Gārnets.

Perioda pirmajās piecās minūtēs rīdzinieki spēlēja aktīvi, ik pa brīdim iespiežot maskaviešus savā aizsardzības zonā, taču reti kad situācijas beidzās ar metienu pa vārtiem. Cik rīdzinieki aktīvi metās uzbrukumā, tik centīgi maskavieši centās slāpēt spēles tempu, kas viņiem arī izdevās, saglabājot sev labvēlīgo rezultātu.

Perioda vidū uz ledus ilgāku laiku gulēja Mihails Balandins, kuru pie apmales nobloķēja Mārtiņš Karsums, taču viss bija noteikumu robežās.

15. minūtē divas soda minūtes tika piespriestas Ģirtam Ankipānam, viņam pēc 37 sekundēm pievienojās Rodrigo Laviņš, un situācija rīdziniekiem sāka izskatīties pavisam bēdīga. Par laimi, pie saviem niķiem ķērās Kriss Saimons, kurš no aizmugures uzsita pa kāju Guntim Galviņam un devās uz nosodīto soliņu. Pēc nepilnas minūtes Saimonam līdzās nosēdās Dominiks Graņāks, un rīdzinieki varēja pārcelties uz pretinieka aizsardzības zonu. Vienā no mājinieku uzbrukumiem Maikls Gārnets guva traumu un tika nomainīts pret otro vārtsargu Alekseju Volkovu, taču arī spēlējot skaitliskajā vairākumā un pret neiesildījušos vārtsargu, Rīgas "Dinamo" tomēr nespēja izlīdzināt rezultātu.

3.periods

Trešajā trešdaļā Maskavas "Dinamo" vārtus tomēr turpināja sargāt Aleksejs Volovs, un ceturtajā minūtē kapitulēja arī viņš. Uzbrukumu iesāka Sandis Ozoliņš vidus zonā, bet pabeidza ar metienu no asa leņķa Broks Troters – 1:1.

Uz panākumu viļņa Trotera maiņas iesākto turpināja Hartigana piecinieks, taču neveiksmīgi. Diemžēl, gūto vārtu un pēc tam sekojošā Jannes Jalasvāras noraidījuma eiforijā rīdzinieki pieļāva kļūdas, un nācās spēlēt aizsardzībā, esot skaitliskajā vairākumā.

Arī perioda turpinājumā aktīvāk uzbruka rīdzinieki, lai gan arī Maskavas "Dinamo" acīmredzami bija vēlēšanās šo spēli pabeigt ar uzvaru.

Reālākā iespēja izvirzīties vadībā un gūt vārtus bija 18.minūtes sākumā Mārtiņam Karsumam, kurš pēc Jāņa Sprukta piespēles izslidoja viens pret vienu ar Volkovu, taču izšķīrās par metienu no pustālas distances, ko vārtsargs ķēra.

Ļoti intensīvā spēlē perioda pēdējās minūtēs spēku samērs bija līdzīgs, abi vārtsargi bija vietā, un trešoreiz šajā sērijā mača uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešams papildlaiks.

Pagarinājums

Papildlaikā kā jau papildlaikā, abas komandas ļoti centās gūt izšķirošos vārtus, jo abām komandām bija ļoti būtiski tos gūt – Rīgas "Dinamo" ar to uzvarētu sērijā, bet Maskavas "Dinamo" izlīdzinātu rezultātu sērijā un izšķirošo spēli pārceltu uz Maskavu.

Papildlaika sākumā aktīvāk uzbruka rīdzinieki, Sanda Ozoliņa mestā ripa atsitās pret vārtu stabiņu, pamazām iniciatīvu pārņēma maskavieši, taču 16. minūtē Rīgas "Dinamo" pierādīja, ka ir papildlaika "karaļi" - Miķelis Rēdlihs vidus zonā ieguva ripu un iebrāzās dziļi maskaviešu zonā, taču notika spēlētāju maiņa un nebija, kam piespēlēt. Taču Miķelis turpināja kontrolēt ripu un sagaidīja pāriniekus. Piespēli viņš atdeva Laurim Dārziņam, kurš deva piespēli gar vārtiem - ripa atsitās pret maskaviešu aizsarga Romāna Derļuka slidu un ielidoja vārtos! Rīdzinieki uzvarēja ar 2:1 un iekļuva nākamajā kārtā!

Atgādinām, ka pagājušajā trešdienā sērijas pirmajā spēlē izbraukumā rīdziniekiem pagarinājumā uzvaru ar 2:1 atnesa Oskars Cibuļskis, bet ceturtdien Znaroka vadītā komanda revanšējās savā laukumā ar 8:4.

Savukārt sestdien asumiem bagātā spēlē "Arēnā Rīga" ar 5:1 pārāki bija rīdzinieki, atgūstot vadību visā sērijā, bet svētdien spraigā cīņā pagarinājumā Rīgas klubs vēlreiz uzvarēja ar 2:1, pietuvojoties iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Tomēr ar "pirmo piegājienu" iekļūt ceturtdaļfinālā rīdziniekiem neizdevās, jo otrdien Maskavā tika piedzīvots zaudējums ar 1:3.

Rīgas "Dinamo"otro sezonu pēc kārtas pārvar Gagarina kausa pirmo kārtu. KHL pirmajās pirmajā sezonā "play off" pirmajā kārtā "Dinamo" ar 0-3 zaudēja Maskavas "Dinamo". Savukārt pagājušajā sezonā pirmajā kārtā rīdzinieki sensacionāli ar 3-1 uzvarēja vienus no galvenajiem favorītiem Sanktpēterburgas SKA, bet tad sērijā ar 1-4 zaudēja Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētajam Balašihas MVD.

Rīgas "Dinamo" sastāvs:
#31 Chris Holt (#79 Mikael Tellqvist);
#15 Mārtiņš Karsums – #5 Jānis Sprukts - #75 Ģirts Ankipāns;
#2 Rodrigo Laviņš – #11 Kristaps Sotnieks;
#17 Aleksandrs Ņiživijs - #3 Mark Hartigan - #43 Tomaš Surovy;
#8 Sandis Ozoliņš - #44 Oskars Cibuļskis;
#10 Lauris Dārziņš - #91 Brock Trotter – #19 Miķelis Rēdlihs;
#9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš;
#29 Ainārs Podziņš – #37 Robert Petrovicky - #23 Juris Štāls, #18 Andris Džeriņš.

Maskavas "Dinamo" sastāvs:
#34 Michael Garnett (#30 Aleksej Volkov);
#45 Chris Simon - #21 Konstantin Gorovikov - #87 Leonid Komarov;
#46 Janne Jalasvaara - #51 Dominik Granak;
#18 Aleksej Ugarov - #24 Dmitrij Pestunov - #19 Denis Kokarev;
#50 Maksim Solovjov - #39 Mihail Balandin;
#32 Aleksej Kudašov - #12 Jurij Babenko - #80 Miroslav Šatan;
#7 Maksim Veļikov - #17 Roman Derļuk;
#10 Konstantin Volkov - #16 Vladimir Gorbunov - #40 Jegor Milovzorov, #69 Ņikita Dvurečenskij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!