Foto: DELFI

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē piektdien uzņem Horvātijas klubu Zagrebas "Medveščak", kuras galvenā trenera amatā debitēs kanādiešu speciālists Dags Šedens.

Spēle "Arēnā Rīga" sāksies plkst.19.30. To tiešraidē varēs vērot kanālos "TV6" un "Viasat Sport Baltic" (VSB).

Latvijas klubs piedzīvojis zaudējums iepriekšējās piecās spēlēs pēc kārtas, kuru vidū ir arī neveiksme pret "Medveščak" komandu izbraukumā ar 2:3.

Pagājušajā nedēļā Rīgas "Dinamo" aizvadīja ļoti neveiksmīgu izbraukuma spēļu sēriju, piedzīvojot zaudējumus pret Somijas komandu Helsinku "Jokerit" (2:3), Slovākijas klubu Bratislavas "Slovan" (1:5) un "Medveščak". Pirmdien, spēlējot vien ar pieciem aizsargiem, savā laukumā ar 1:3 tika zaudēts arī Baltkrievijas komandai Minskas "Dinamo", bet trešdien, vienībā debitējot aizsargam Aleksandram Jerofejevam, piedzīvots atkārtots zaudējums pret "Slovan" ar 1:4.

Jāizceļ, ka trešdienas spēli pret Bratislavas komandu "Arēnā Rīga" noraudzījās 3550 skatītāju, kas ir vien par 20 skatītājiem vairāk kā visu laiku vismazāk apmeklētajā "Dinamo" komandas spēlē "Arēnā Rīga". Antirekords 2013.gada 13.februārī tika uzstādīts spēlē pret Prāgas "Lev".

Pēdējos mačos komandai nav palīdzējuši savainotie aizsargi Edmunds Augstkalns, Milans Jurčina un Krišjānis Rēdlihs, kā arī uzbrucējs Andris Džeriņš.

Pēc šīs spēles rīdzinieki nākamās nedēļas ievadā aizvadīs mačus Sanktpēterburgā un Helsinkos.

Pēc pagājušās nedēļas uzvarētās spēles pret "Dinamo" komandu no "Medveščak" vienības galvenā trenera amata tika atbrīvots amerikānis Čaks Vēbers, bet Šedens viņa vietā oficiāli stājās ceturtdien. Šedens spēlētāja karjeras laikā Nacionālajā hokeja līgā (NHL) aizvadīja 416 spēles, bet kā treneris viņš kopš 2008.gada vadīja Šveices vienību "EV Zug", turklāt kopš 2009.gada bija arī Kanādas komandas treneris tradicionālajā Špenglera kausā.

Pēdējās astoņās spēlēs Zagrebas klubs uzvaras un zaudējumus dalījis uz pusēm.

Rietumu konferences kopvērtējumā Rīgas "Dinamo" ar 15 punktiem 15 mačos atrodas 12.pozīcijā, bet no astotās vietas to šķir seši punkti. Tikmēr "Medveščak" ar tādu pašu punktu skaitu ieņem desmito pozīciju.

Starpsezona Rīgas "Dinamo" nometnē tika aizvadīta lielā neziņā, jo komandai joprojām nav ģenerālsponsora - klubu pameta galvenais naudas devējs, gāzes kompānija "Itera". Lai arī atrisinājums sponsoru piesaistei vēl nav atrasts, pašlaik līgumi ar vienību noslēgti 22 hokejistiem. Šo hokejistu vidū kopš oktobra sākuma vairs nav uzbrucēja Vitālija Pavlova - viņš piešķirtās diskvalifikācijas dēļ šosezon nevar spēlēt, tāpēc devies uz Ziemeļameriku, kur viņa diskvalifikācija nav spēkā.

Pirms jaunās sezonas rīdzinieki aizvadīja 11 pārbaudes spēles, kuru laikā tika pie pieciem panākumiem. Pa to laiku tika izcīnīta trešā vieta Ufā notikušajā Baškortostānas Republikas kausa izcīņā, kā arī otrā vieta tradicionālajā "Latvijas Dzelzceļa" kausā.

Septītajā KHL sezonā sacenšas 28 komandas no septiņām valstīm, vienību pulkam, salīdzinot ar pagājušo sezonu, paliekot nemainīgam, bet pārstāvēto valstu skaitam sarūkot par vienu. Pagājušajā sezonā Prāgas "Lev" no Čehijas kļuva par pirmo no ārzemju vienībām, kas iekļuvusi KHL finālā, taču jaunajai sezonai tā nespēja nodrošināt pietiekamu finansējumu, tāpēc sacensībās nestartē. Identisku lēmumu pieņēma arī Maskavas "Spartak", bet Ukrainas kluba Doņeckas "Donbass" dalība turnīrā kļuva neiespējama valstī valdošās politiskās situācijas dēļ.

Trīs aizgājušās komandas aizstājuši divi Krievijas klubi - jaundibinātā vienība "Soči" un Toljati "Lada", kas piedzīvo savu atgriešanos KHL, un Helsinku vienība "Jokerit" no Somijas.

Šajā sezonā līgas klubus sagaida lielākais spēļu skaits sacensību vēsturē - 60 mači regulārajā čempionātā. Līdz šim nevienā no KHL sezonām katra komanda nebija aizvadījusi vairāk par 56 spēlēm. Regulārais čempionāts ilgs līdz nākamā gada 24.februārim. Tā gaitā savā divīzijā komandas savā starpā tiksies četras reizes, divas reizes katra komanda spēlēs ar konferences otras divīzijas vienībām, savukārt ar otras konferences komandām sezonas gaitā aizvadīs tikai vienu spēli. Papildus tam katra komanda vēl četras spēles aizvadīs ar savas divīzijas vienībām, pāriem veidojoties pēc līdzjutēju interesi mudinošiem apsvērumiem, kā arī četras reizes tiksies ar otras konferences pārstāvjiem, arī šeit pāriem veidojoties pēc līdzjutēju interesi veicinošiem apsvērumiem.

Gagarina kausa izcīņā vēlāk startēs katras konferences astoņi labākie klubi, kur pirmās divas vietas ieņems divīziju uzvarētāji, bet pārējās vienības spēkosies gandarījuma turnīrā - Cerības kausā.

Rīgas "Dinamo" iepriekš aizvadīja vienu no veiksmīgākajām KHL sezonām savā vēsturē, regulāro turnīru noslēdzot Rietumu konferences kopvērtējuma piektajā vietā, bet izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā sērijā līdz četrām uzvarām ar 3-4 atzīstot "Donbass" pārākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!