Foto: F64
Latvijas hokeja klubs Rīgas "Dinamo" ceturtdien uzsāk savu piekto sezonu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL).

Četru sezonu laikā bijuši daudzi notikumi - gan priecīgi, gan ne tik priecīgi. Portāls "Delfi" piedāvā savu versiju par četru sezonu būtiskākajiem notikumiem saistībā ar Rīgas "Dinamo".

KHL pirmo vārtu autors


Foto: LETA

KHL pirmās sezonas kalendārs tika sastādīts tā, ka Rīgas "Dinamo" varēja iekļūt KHL vēsturē. Un tā arī notika.

Rīgas "Dinamo" pirmais mačs izrādījās arī pirmais mačs KHL vēsturē. Tiesa, uz pirmo spēli nācās doties vairāku tūkstošu kilometru tālā ceļojumā uz Habarovsku, lai tiktos ar vietējo "Amur"..

2008.gada 2.septembrī ilgi gaidītā KHL pirmā sezona bija sākusies. Spēles 12.minūtē par KHL pirmo vārtu autoru kļuva Aleksandrs Ņiživijs, kurš vairākumā bija pirmais pie "Amur" vārtsarga atsistās ripas un raidīja to vārtos. Kā pirmo vārtu asistenti protokolā atzīmējās Atvars Tribuncovs un Aleksejs Širokovs. Šajā mačā rīdzinieki uzvarēja ar 4:2, bet vēl vārtus "Dinamo" labā guva Marsels Hosa, Miķelis Rēdlihs un Mets Elisons, kurš ripu raidīja tukšos vārtos.

Jau nākamajā dienā abas komandas vēlreiz tikās savā starpā, un "Amur" revanšējās pēcspēļu metienos ar 7:6.

Masaļska epopeja

Foto: F64

KHL pirmo sezonu Rīgas "Dinamo" iesāka vētraini - gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Un par vienu no varoņiem (vai antivaroņiem) kļuva vārtsargs Edgars Masaļskis.

2008.gada 15.septembrī pēc trešās uzvaras pēc kārtas vairāki Rīgas "Dinamo" hokejisti esot devušies atpūsties uz Vecrīgu, kur pēc incidenta cieta Masaļskis. Sākotnējā informācija izskanēja, ka Masaļskis cietis uzbrukumā, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka tas bijis konflikts.

Masaļskis tieši pirms incidenta saņēma nedēļas labākā vārtsarga atzinību, turklāt viņš laboja tobrīd līgas "sausās" sērijas rekordu, neielaižot ripu vārtos 138 minūtes un 54 sekundes.

Hokejists incidentā guva smagu traumu - viņam tika veikta lauztās labās kājas potītes operācija. Rīgas "Dinamo" notikušajā vainoja pašu hokejistu, kurš nebija ievērojis līgumā iekļautos nosacījumus, tādējādi Masaļskis zaudēja arī darbu. Pēc vairāku mēnešu pauzes Masaļskis atgriezās ierindā, spēlēja Vācijā, bet jau nākamajā sezonā atgriezās Rīgas "Dinamo" un kļuva par vienu no komandas līderiem.

Pirmajā sezonā uzreiz tiekam 'play off'

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Pirmā sezona Rīgas "Dinamo" izvērtās vētraina - gan skandāli, gan uzvaras prieki, gan smagu zaudējumu rūgtums.

Sezonas pirmajā pusē neveiksmīgi aizvadītais posms (astoņi zaudējumi pēc kārtas) apšaubīja Rīgas "Dinamo" spēju iekļūt Gagarina kausa izcīņā, tomēr sešu uzvaru sērija atjaunoja līdzjutēju cerības. Un tās arī piepildījās, februārī komanda sev nodrošināja spēlēšanu pirmajā Gagarina kausa izcīņā.

Bija klāt pirmās izslēgšanas spēles, kurās pretī stājās Maskavas "Dinamo" komanda. Lieki teikt, ka maskavieši bija pārliecinoši šī pāra favorīti, un to pierādīja arī laukumā, savu skatītāju priekšā pirmajās divās spēlēs izcīnot pārliecinošas uzvaras ar 4:0 un 7:1. Atgriežoties Rīgā, rīdzinieki cerēja sarūgtināt pretiniekus un pagarināt sēriju, kas ritēja līdz trīs uzvarām. Lai gan trešajā spēlē rīdzinieki parādīja labu pretestību, tomēr piekāpās ar rezultātu 3:4, sērijā līdz trīs uzvarām zaudējot ar 0-3.

Pēc izkrišanas no Gagarina kausa izcīņas daudzi speciālisti un arī līdzjutēji augsti novērtēja rīdzinieku debiju, jo daudziem pirms sezonas bija skepse, vai šāda komanda būs konkurētspējīga tik spēcīgā konkurencē.

Ozoliņa atgriešanās

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Jau KHL pirmajā sezonā parādījās runas, ka Rīgas "Dinamo" vārētu spēlēt Sandis Ozoliņš, bet tas piepildījās tikai nākamajā gadā.

2008.gada vasarā izplatījās neoficiāla informācija, ka Rīgas "Dinamo" vārētu noslēgt līgumu ar Ozoliņu, kurš jau ilgāku laiku nebija spēlējis un kurš pēdējos gados Ziemeļamerikā bija iekūlies dažādās nepatikšanās. Vairāki avoti norādīja, ka "Dinamo" bija tuvu līguma noslēgšanai, tomēr paša hokejista dzīves veids neesot ļāvis sadarbību realizēt.

Taču tas, kas Rīgas "Dinamo" neizdevās pirmajā gadā, izdevās nākamajā. 14.jūlijā ilgi gaidītais notikums bija klāt, abas puses slēdza līgumu, bet vakarpusē jaunās "Dinamo" sejas preses konference speciāli tika translēta visā Latvijā tiešraidē.

Ozoliņš nelika vilties saviem uzticamajiem faniem, jo jau pirmajās spēlēs viņš sevi apliecināja kā vienu no komandas līderiem. Ozo bija izvēlēts par komandas kapteini, bet līdzjutēju interese par "Dinamo" spēlēm kļuva vēl lielāka, jo visi gribēja redzēt "veco, labo Ozo".


Sanktpēterburga uz lāpstiņām

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Otrā sezona Rīgas "Dinamo" līdzjutējiem vainagojās ar īstu "saldo ēdienu" - Gagarina kausa spēlēm pret spēcīgo Sanktpēterburgas SKA.

Roberts Ešs, Petrs Čajaneks, Sergejs Zubovs, Aleksejs Jašins, Maksims Sušinskis - tie ir tikai daži no uzvārdiem, kas bija Rīgas "Dinamo" pretinieku SKA rindās. Skaidrs, ka SKA tika uzskatīta par galveno favorīti "play off" pirmās kārtas cīņā ne tikai ar Rīgas "Dinamo", bet vispār cīņā par 2010.gada Gagarina kausu.

Speciālisti prognozēja, ka "Dinamo" labākajā gadījumā spēs "aizķerties" vienā spēlē pret SKA, tomēr uz papīra spēka samēri bieži vien ir maldīgi un to pierādīja rīdzinieki. Pirmā spēle viesos šokē Sanktpēterburgu - 2:0 uzvarēja rīdzinieki. Otrā spēle jau bija nokdauns - uzvara ar 3:1, sērijā 2-0 un nākamās divas spēles trakojošā "Arēnā Rīga". Skaidrs, ka biļetes uz spēlēm pret SKA tika izķertas vienā mirklī, jo fani gaidīja tikai vienu - SKA sakaušanu.

Pirmā spēle Rīgā ļāva nedaudz uzelpot Sankpēterburgas komandai, kas uzvarēja un cerēja atgūt pārliecību, tomēr Rīgas "Dinamo" nepazaudēja iniciatīvu duelī. Sērijas ceturtajā mačā Rīgas "Dinamo" līdz otrā perioda vidum panāca 3:0, SKA gan divus vārtus atspēlēja, bet dramatiskās cīņas pēdējā minūtē Mārtiņš Karsums raidīja ripu tukšos vārtos un "aizsūtīja mājās" Sankpēterburgas dižo komandu.



Rīgā viesojas NHL veči - Fīniksas 'Coyotes'

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

2009.gadā "Dinamo" varēja aizvadīt pārbaudes spēli ar NHL klubu Floridas "Panthers", taču Rīgas kluba vadība no šīs ieceres atteicās lielo izmaksu dēļ. Bet pēc gada ideja realizējās – KHL un NHL vienojās par pārbaudes spēļu aizvadīšanu, un vienu no mačiem rīkot uzticēja Rīgas "Dinamo". Par Rīgas "Dinamo' iespējamo spēlēšanu ar NHL komandu tika runāts jau 2010.gada aprīlī, oficiāls apstiprinājums tiks saņemts maijā, bet vēlāk kļuva zināms, ka 6.oktobrī Rīgā viesosies Fīniksas "Coyotes".

Augustā brīvajā tirdzniecībā nonākušās biļetes uz "Dinamo" – "Coyotes" spēli tika izpirktas 14 minūtēs, vēlāk tirdzniecībā nonāca rezervētās, bet neizpirktās biļetes, kā arī Krievijā nenotirgotās biļetes. Tāpat 100 biļetes bija iespējams iegādāties labdarības izsolē.

"Coyotes" komanda Rīgā ieradās no Prāgas tikai dažas stundas pirms spēles sākuma un uzreiz pēc mača devās atpakaļ uz Prāgu. Pārbaudes spēles organizēšana "Dinamo" klubam izmaksāja vairāk nekā 100 000 eiro, taču precīzas spēles izmaksas netika atklātas, jo lielāko daļu izdevumu sedza KHL.

Pašā spēlē Rīgas "Dinamo", parādot skaistu sniegumu, neizdevās pieveikt Fīniksas "Coyotes" - rīdzinieki zaudēja ar 1:3 (0:1, 1:1, 0:1).

Iepriekšējo reizi kāda Latvijas komanda ar NHL klubu spēlēja pirms 20 gadiem, kad Rīgas Sporta pilī vecā veidola "Dinamo" komanda ar 2:4 zaudēja Monreālas "Canadiens". Ņemot vērā arī iepriekšējo "Dinamo" komandu, kas pastāvēja līdz pagājušā gadsimta 90.-to gadu sākumam, rīdziniekiem šī bija 10.spēle pret NHL klubiem. Tagad "Dinamo" bilance spēlēs pret NHL klubiem ir septiņi zaudējumi, divas uzvaras un viens neizšķirts.


Piedod, Oļeg!

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

KHL trešās sezonas "play off" atkal priecēja fanus – Rīgas "Dinamo" pretinieks pirmajā kārtā bija Maskavas "Dinamo" ar Oļegu Znaroku un Hariju Vītoliņu.

Iepriekšējā sezonā Znaroka un Vītoliņa vadībā Balašihas MVD aizcīnījās līdz Gagarina kausa finālam, un pēc apvienošanās ar Maskavas "Dinamo" šī komanda tika uzskatīta par vienu no favorītēm Gagarina kausa izcīņā. Un atkal rīdzinieki apbēdināja potenciālos favorītus.

Šoreiz KHL bija izmainījis Gagarina kausa izcīņas formātu un jau pirmajā kārtā komandas cīnījās līdz četrām uzvarām. Pirmajā mačā Maskavā rīdzinieki izmantoja mājinieku noraidījumu pagarinājumā un Oskars Cibuļskis atnesa Rīgas "Dinamo" uzvaru ar 2:1. Nākamajā mačā Rīgas "Dinamo" dabūja smagu triecienu (zaudējums ar 4:8), tomēr tas neietekmēja komandas turpmāko spēlēšanu – divas uzvaras Rīgā ar 5:1 un 2:1 (pagarinājumā) deva labas izredzes iekļūt nākamajā kārtā.

Piektajā mačā Maskavā rīdzinieki vēl nespēja sev nodrošināt uzvaru visā sērijā, bet to paveica savu līdzjutēju priekšā "Arēnā Rīga". Sestajā mačā Znaroks&co tika uzvarēti dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 2:1, un Rīgas "Dinamo" otro reizi trīs sezonās iekļuva Gagarina kausa ceturtdaļfinālā.

Nākamajā kārtā Rīgas "Dinamo" tikās ar Jaroslavļas "Lokomotiv", bet sarūpēt vēl vienu pārsteigumu šoreiz nebija rīdzinieku spēkos. Cīņā ar daudz meistarīgākajiem "Loko" spēlētājiem rīdzinieki zaudēja ar 1-4.



Uz redzēšanos, Jūli! Labdien, Peka!

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Pēc KHL trešās sezonas Rīgas "Dinamo" beidzot nolēma veikt izmaiņas treneru korpusā, un komanda atvadījās no līdzjutēju mīluļa Jūliusa Šuplera.

Lai gan komanda bija tikusi otrajā kārtā, Rīgas "Dinamo" vadība bija izvirzījusi uzdevumu iekļūt finālā. Teorētiski Šuplera vadībā komanda uzdevumu neizpildīja, tomēr "Dinamo" vadība piedāvāja līgumu slovāku speciālistam. Tas gan viņam neizrādījās labvēlīgs, Šuplers nolēma pāriet uz Maskavas CSKA, bet Rīgas "Dinamo" turpināja galvenā trenera meklējumus.

Jau aprīlī Latvijas izlases pārbaužu spēļu laikā tribīnēs Rīgas "Dinamo" vadības tuvumā bija redzams kāds līdz šim neredzēts "bārdains vīrs". Vēlāk tas jau vairs nebija noslēpums, ka šis vīrs ir Peka Rautakallio – bijušais pazīstamais somu hokejists, kura NHL karjeras laikā Ziemeļamerikā iesauca par Rokiju.

Komandas spēles stils līdz ar Pekas atnākšanu izmainījās, tomēr arī somu speciālistam nācās nedaudz atkāpties no saviem principiem un pielāgoties vietējam spēles stilam. Rezultātā komanda sāka spēlēt daudz simpātiskāk, guva it kā vairāk uzvaru, savlaicīgi iekļuva Gagarina kausa izcīņā, tomēr "play off" tālāk par pirmo kārtu tā arī netika – zaudējums Ņižņijnovgorodas "Torpedo".


Hokeja zvaigznes Rīgā

Foto: F64

KHL Zvaigžņu spēle ceturtajā reizē nonāca līdz Latvijai – 21.janvārī KHL zvaigznes spīdēja uz "Arēnas Rīga" ledus.

2011.gada vasarā KHL paziņoja, ka Rīgai uzticēts rīkot Zvaigžņu spēli, bet vēlāk kļuva zināms, ka pirmo trīs maču formātu - Jašina komanda pret Jāgra komandu – aizstās Latvijas līdzjutējiem daudz patīkamāks nosaukums: Ozoliņa komanda pret Fjodorova komandu.

Pašā KHL Zvaigžņu spēlē, kas tradicionāli izcēlās ar vārtu birumu, ar 15:11 uzvarēja Fjodorova komanda. Ozoliņa komandas biedri mačā bija arī Miķelis Rēdlihs, Mārtiņš Karsums un Kriss Holts, bet viens no treneriem bija Oļegs Znaroks.

Ārpus ierastās Zvaigžņu spēles tā dēvētajā KHL Zvaigžņu nedēļas nogalē bija vēl arī citi notikumi – autogrāfu sesijas, dažādas tikšanās ar līdzjutējiem, utt. Tāpat pirms spēles bija meistarības konkurss, kurā ar 5:4 pārāka arī bija Fjodorova komanda, bet iepriekšējā dienā notikušajā Leģendu mačā Helmuta Baldera vadītā Latvijas leģendu komanda ar rezultātu 7:11 (1:5, 3:2, 3:4) zaudēja Vjačeslava Fetisova Krievijas leģendām.


Atpūta un Špenglera kauss

Foto: Reuters/Scanpix

Savā ceturtajā sezonā Rīgas "Dinamo" saņēma vēl vienu atzinību – komandu uzaicināja piedalīties Eiropā senākajā klubu turnīrā Špenglera kausā.

Uz prestižo turnīru, kurš Davosā risinājās starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, komandas spēlētāji devās ar ģimenēm, tādējādi daļēji arī atpūšoties no KHL sezonas nastas.

Patīkamo ar lietderīgo īsti apvienot gan neizdevās. Rīgas "Dinamo" pārliecinoši iesāka turnīru un tā laikā daudzi eksperti prognozēja rīdzinieku uzvaru visā turnīrā, tomēr finālā Rīgas "Dinamo" paklupa cīņā ar mājiniekiem "Davos" hokejistiem – zaudējums 2:3.

Atpūta Šveicē daļēji atsaucās arī KHL nākamajās spēlēs, jo rīdzinieki piedzīvoja trīs zaudējumus pirmajās četrās spēlēs pēc gadu mijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!