Foto: F64
Profesionālu sportistu dzīve ir specifiska - ar īpašu režīmu, prasībām, pienākumiem un arī ēdienkarti. Organismam ir jāiztur liela fiziska slodze, jārod daudz enerģijas, un, lai priecētu tos, kas ar alu un čipsiem dīvānā pie televizora vēro viņu sniegumu laukumos, skrejceliņos un trasēs, ir no daudz kā kārdinoša un garšīga jāatsakās. Bet vai tiešām tā?

Šonedēļ Rīgas "Dinamo" kļuva par pirmo sporta klubu Latvijā, kam ir izstrādāta sava speciāla ēdienkarte. Jūs teiksiet - nekas īpašs, jo ārsti, kas uzmana sportistu diētu, ir katrā nopietnā komandā. Taču šai gadījumā nav runa par komandu, bet gan par mums, "parastajiem ļaudīm". Ja kāds īpaši centīgs un uzticīgs "Dinamo" līdzjutējs vēlēsies ēst to pašu, vai vismaz pietuvinātu tam, ko uz saviem šķīvjiem liek hokejisti, viņam ir tāda iespēja - "Islande Hotel" restorānā turpmāk piedāvās oficiālo, ar spēlētāju un komandas treneru ar parakstiem apstiprināto "Dinamo" ēdienkarti ar īpašiem, hokejistu izvēlētiem, ieteiktiem un iedvesmotiem ēdieniem. Aptaujājot spēlētājus, tika izveidots pilns "pusdienu piedāvājums" ar uzkodām, zupu, otro, desertu un dzērieniem. "Dinamo" faniem, kas vēlēsies šo piedāvājumu nobaudīt, jābūt arī diezgan turīgiem - savi 15 - 20 Ls par triju ēdienu maltīti no personas.

Ko tad hokejisti ir izvēlējušies savai ēdienkartei? Jāteic, diezgan izsmalcinātus un ekskluzīvus gardumus - pikantu ķirbju krēmzupu, liellopa steiku un ceptas zivis - mencu un foreli, liellopa karpačo ar "Monterigo" sieru, svaigu rukolu un ķirbju sēklu eļļu, piedevās otrajam miežu un grūbu pudiņu ar riekstiem, garšvielām un mājas sieru, saldajā - dzērveņu sorbertu ar ābolu saldējumu vai ķirbju un auzu pārslu pankūkas ar medu vai svaigu dzērveņu mērci. Tiesa, katru dienu to vis nebaudīsi, citādi mājās kādam ir jābūt ar līdzvērtīgu kvalifikāciju kā pavāram restorānā...


Restorāna "Ziemeļblāzma" šefpavāre Kristīne Otmane, kas veidojusi šo ēdienkarti, atzina, ka gluži "autentiska" tā nav, ir ieviestas dažas korekcijas, lai maltīte būtu atbilstoša iestādījuma garam un prestižam. "Iemīļotākais ēdiens hokejistiem bija steiks, bet mēs to pasniegsim ne gluži ar tām piedevām, ko viņi vēlējās, bet arī ļoti labām," pavāre deva mājienu uz grilētajiem dārzeņiem un ķirbjiem, kas aizvieto dinamiešu ieteikto kartupeļu biezeni. Toties visas piedevas ir ekoloģiski tīras un ēdieni - veselīgi.

Izskatījās, ka arī pašiem hokejistiem bija tīri interesanti uzzināt, kas tad ir sanācis no viņu ieteikumiem un restorāna pavāru profesionālās pieejas. Aizsargs Guntis Galviņš gan pēc pirmā kumosa izskatījās, ka sev jautā - kas tas ir un kurš to ieteicis? Taču ēda ar gardu muti, gluži tāpat kā pārējie komandas biedri.

Aprunājoties ar spēlētājiem, izrādījās, ka viņu ēdienkarte un gastronomiskās simpātijas ir visai dažādas, bet viens ir skaidrs - neviens no viņiem nav veģetārietis.

"Te, Rīgā, es varu atrast ļoti līdzīgus ēdienus tiem, ko ēdu mājās," saka Rīgas "Dinamo" kanādiešu uzbrucējs Džeimijs Lundmarks. "Šodien pasniegtais bija labs un interesants. Ko es ieteicu? Steiku! Un kartupeļus ar burkāniem. Jā, tas ir "smags" ēdiens, taču man sezonas laikā ir vajadzīgs daudz enerģijas, un ir jāēd baltā gaļa, vista, lai es uzturētu svaru. Patiesībā man ir ļoti paveicies, jo varu ēst visu, kas ienāk prātā, un nepieņemos svarā. Protams, es neēdu "McDonald" un "fāstfūdu", bet ja gribu desertu - varu to atļauties!"

Par "Dinamo" ēdienkartes piedāvājumu sajūsminājās arī jaunais uzbrucējs Ainārs Podziņš. "Teikšu godīgi - uz šejieni nākšu vēl!" pēc speciālās "Dinamo" maltītes teica Podziņš. "Sen mammu neesmu redzējis, pavisam aizmirsu par viņas kotletēm - vasarā braukšu uz Maskavu, tad jau mamma pabaros mani ar savām kotletēm. Sezonas laikā cenšos ievērot to diētu, ko no manis prasa sports, bet reizēm tā gribas ēdienreizes vietā kaut ko saldu apēst! Bet nu jau esmu pieradis ēst to, ko vajag. Nekas jau mums arī nav aizliegts, izņemot alkoholu."

Toties "Dinamo" vārtsargs Kriss Holts, izskatās, par ēdienu var runāt ne mazāk aizrautīgi kā par hokeju vai mūziku. "Es dievinu steiku! Manam sievastēvam ir ferma, kurā audzē govis, mēs nopērkam pusi govs un man garāžā ir īpašs ledusskapis, kas pilns ar gaļu," stāsta Holts. "Man garšo viss. Man nav viena īpaši superiemīļotā ēdiena vai tāda, ko neciešu. Es neesmu izvēlīgs. Man patīk pašam gatavot, taisu visādus ēdienus, izmēģinu viskautko."

Ierodoties Latvijā, kanādiešu vārtsargu esot pārsteidzis, cik ļoti daudz šeit ēd... zupas! "Es nekad iepriekš neesmu ēdis tik daudz zupu kā šeit, jo Amerikā tās nav iecienītas," stāsta Holts. "Te zupu pasniedz katrā ēdienreizē! Mani tiešām pārsteidza, cik daudz te ēd zupas. Un man tas patīk."

Un kā ar lieko svaru, uz ko starpsezonā norādīja jaunais galvenais treneris Peka Rautakallio? "Jā, iepriekšējās sezonas beigās biju pieņēmies svarā," atzīst Holts. "Visu vasaru pavadīju, galinot sevi nost un ēdot tikai dārzeņus - mana nabaga govs tā arī palika sasaldēta ledusskapī! Tā gribējās to sulīgo gaļas gabalu, bet nē - salāti, salāti un salāti! Taču tas palīdzēja un ceru, ka vairs neatkārtosies. Taču mani šogad uzmana... Tiesa, pagājušogad spēlēju retāk, reizēm nedēļu nosēdēju uz rezervistu soliņa, un arī tas bija viens no iemesliem, kāpēc pieņēmos svarā. Un vajadzēja arī mājās gatavot veselīgāku ēdienu! Nedrīkst attaisnoties ar slinkumu."

Uzbrucējs Ģirts Ankipāns, kurš traumas dēļ ir spiests "Dinamo" spēles skatīties no tribīnēm, savukārt pastāsta, ka sportistu diēta atkarīga no tā, vai tu izej laukumā vai nē. "Viss atkarīgs no treniņu procesa, ko tu dari tajā laikā," stāsta hokejists. "Piemēram, es spēles dienā praktiski nemaz neēdu, minimāli, lai būtu viegls kuņģis, bet ikdienā es tā nedaru."

Sportistu ēdienkarti Ankipāns par zinātni gluži nesauc. "Visi zina, ka vajag ēst enerģētiski vērtīgu ēdienu, bet vairāk vai mazāk tas atkarīgs individuāli no katra, cik ērti jūties," saka uzbrucējs. "Skaidrs ka pirmsspēles dienā un pirms mača neviens neēd "taukainu" ēdienu vai eļļā ceptas karbonādes."

Ģirts Ankipāns ir viens no tiem, kura ierosinājums nav iekļauts "Dinamo" ēdienkartē - spageti "Carbonara". "Tas gan nav pirmsspēles ēdiens, bet pēc spēles - noteikti!" viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!