Foto: Sputnik/Scanpix
Latviešu hokeja speciālistam Harijam Vītoliņam viņa atstādināšana no Krievijas hokeja izlases neilgi pirms šāgada pasaules čempionāta bijis pārsteigums, atzinies treneris.

Kā ziņojām, pēc Sanktpēterburgas SKA izstāšanās no Gagarina kausa izcīņas kluba vadība nolēma neturpināt sadarbību ar galveno treneri Oļegu Znaroku un viņa palīgu Hariju Vītoliņu. Abus atstādināja arī no Krievijas izlases, kuru šāgada pasaules čempionātā vadīja Iļja Vorobjovs. Znaroks skaitījās izlases konsultants, bet Vītoliņam šādu posteni nepiedāvāja.

"Tas bija diezgan negaidīti," sarunā ar portālu "sport24.ru" izteicies Vītoliņš. "Šķita, ja tu uzvari Olimpiādē, tad vismaz līdz [pasaules] čempionāta beigām nostrādā. Un pēc tam jau notiek sarunas. Taču notika tā, kā notika. Bet lieliski, ka man vispār sanāca trenēt izlasi."

Par to, ka treneris nebrauks uz šāgada pasaules čempionātu, Vītoliņam paziņoja telefoniski. "Man piezvanīja, pateicās par darbu un teica, ka viss, uz pasaules čempionātu es nebraucu," viņš atceras. "Mēs jau gatavojāmies darbam izlasē, bet man piezvanīja un pateica, ka nekur nav jābrauc."

Uz jautājumu, vai viņam ir versija, kāpēc treneru maiņa Krievijas izlasē notika tik pēkšņi, Vītoliņš atbild: "Šis jautājums jāuzdod [federācijas] vadībai, nevis mums. Katram prātā ir kaut kas savs, bet es neredzu iemeslu to publiskot. Mēs savu darbu izdarījām. Es esmu apmierināts ar to, ka man bija iespēja strādāt Krievijas izlasē un izcīnīt medaļas."

Konkrētu nākotnes plānu 50 gadus vecajam latviešu speciālistam pagaidām neesot. "Kad mēs ar SKA pabeidzām sezonu, praktiski visi klubi jau bija tikuši skaidrībā ar treneriem. Man bija pārrunas ar "Avangard", bet viņi izvēlējās citu kandidātu (Latvijas izlases galveno treneri Bobu Hārtliju – red.). Citu piedāvājumu man nebija," saka Vītoliņš. "Ja Oļegs [Znaroks] izlems, ka ir gatavs pārņemt KHL komandu, un pasauks mani, es izskatīšu tādu variantu. Ja viņš gribēs paņemt pauzi, bet man būs kāds priekšlikums, tad strādāsim atsevišķi. Šo tēmu mēs ar Oļegu esam izrunājuši. Uz mani negūlās tāda atbildība, kāda ilgus gadus bija viņam. Tāpēc es sapratīšu, ja viņš gribēs atpūsties."

"Ja strādāt patstāvīgi, tad ir vajadzīgi savi cilvēki, uz kuriem varēs paļauties," saka ilggadējais galvenā trenera asistents. "Aiziet uz klubu, kurā jau ir treneru štābs... Protams, ir gadījumi, kad visi atrod viens ar otru kopīgu valodu. Taču panākumu atslēga ir, kad tev apkārt cilvēki, kuri tevi papildina."

Znaroks Krievijas hokeja izlasi sāka vadīt 2014. gadā un uzreiz pirmajos mēnešos ar to kļuva par pasaules čempionu. Nākamajā gadā Znaroka un Vītoliņa vadībā Krievijas izlase izcīnīja sudrabu, bet iepriekšējos divos turnīros izcīnīja bronzu. 2018. gada ziemas olimpiskajās Phjončhanā Krievijas izlase izcīnīja zelta medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!