Foto: DELFI
Par "Lattelecom" Rīgas maratona un pusmaratona godalgotajām vietām šogad sacentīsies kupls skaits profesionālo elites sportistu, kas pārstāvēs skriešanas lielvalstis Keniju, Etiopiju, Maroku, Krieviju, Japānu, Ukrainu, kā arī Latviju un Lietuvu.

Lai arī reģistrācija vēl turpinās, jau tagad zināms, ka 17. maijā dažādās distancēs startēs vairāk nekā 25000 dalībnieku no vairāk nekā 60 valstīm, savukārt, "Rimi" bērnu maratonam, kas dienu pirms galvenajiem startiem notiks turpat 11.novembra krastmalā, reģistrējušies vairāk nekā 7000 bērnu.

Kopā ar elites skrējējiem Lattelecom Rīgas maratonā startēs skriešanas entuziasti no vairāk nekā 60 valstīm. Sagaidāms, ka 17.maijā, svētdienā, maratonā startēs vairāk nekā 1700 dalībnieku, pusmaratonā – vairāk nekā 4200 dalībnieku, 10km distancē – ap 6000 dalībnieku, 5km distancē ap 13000 dalībnieku, savukārt, RIMI bērnu maratonam sestdienā reģistrējušies ap 7000 bērnu. 25.jubilejas gadā Lattelecom Rīgas maratons pirmoreiz notiek divas dienas; lielos svētdienas startus šoreiz papildina sestdienas notikumi - Rimi bērnu maratons sestdien 11.novembra krastmalā, Nāciju parāde jeb simbolisks ārvalstu un Latvijas skrējēju gājiens no Brīvības pieminekļa līdz krastmalai (plkst. 17.00 no Brīvības pieminekļa) un "Makaronu ballīte" 11.Novembra krastmalā.

Lattelecom Rīgas maratona pusmaratona distancē ar laimīgo "7" numuru startēs spožākā Latvijas gargabalniece un divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Jeļena Prokopčuka (Nr.7), kurai pieder arī pusmaratona rekords sievietēm Lattelecom Rīgas maratonā. Jeļenai konkurenci sastādīs viena no Lietuvas vieglatlētikas izlases spožākajām zvaigznēm Rasa Drazdauskaite (Nr.25), kura Lietuvu vairākkārt pārstāvējusi Olimpiskajās spēlēs un var lepoties ar augstu personisko rekordu maratonā (2h29:29).

Pretendents uz maratona goda pjedestālu un, iespējams, arī jaunu Latvijas rekordu maratonā vīriešiem ir Latvijas rekordists maratonā un Olimpisko spēļu dalībnieks Valērijs Žolnerovičs (Nr.5) (viņa paša Latvijas rekords maratonā 2h14:33). Žolnerovičs startēs ar "5" numuru un būs arī galvenais pretendents uz "Mēra kausu" jeb labākā Latvijas maratonista godu.

Maratona distancē Rīgā šogad startēs kupls skaits augstākā līmeņa, t.sk. Zelta, Sudraba un Bronzas kvalifikācijas (saskaņā ar IAAF) sportistu. Lielākās zvaigznes un potenciālie pretendenti uz uzvaru vīriešu konkurencē ir:

Duncan Koech (Nr. 16) no Kenijas - labākais laiks maratonā 2h07:53, 2013.gada Rīgas maratona čempions
Mariko Kipchumba (Nr.14) no Kenijas - labākais laiks maratonā 2h06:05
Abrarar Tegegne (nr.4) no Etiopijas - labākais laiks maratonā 2h10:22.

Lielākās zvaigznes un potenciālās pretendentes uz uzvaru sieviešu konkurencē ir:

Worknesh Biru (Nr. 21) no Etiopijas – labākais laiks maratonā 2h25:37
Natālija Volgina (nr.22) no Krievijas – labākais laiks maratonā 2h27:32
Ruth Wanjiru Kuria (nr.23) no Kenijas - labākais laiks maratonā 2h27:38

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!