Taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" otrais posms Gaujas Nacionālajā parkā pulcēja gandrīz divus tūkstošus skrējēju un aptvēra ievērojamu ģeogrāfiju - no Portugāles līdz ASV un Kostarikai, kopumā 12 valstīm, informē sacensību rīkotāji.

Siguldas pusē taku skrējējus priecēja silti laika apstākļi un atklāta saule, uz kuras fona sportistiem bija jāiztur sezonas kalnainākais izaicinājums. Dalībnieki sacentās piecās distancēs: "Susurs" – 0,6 - 1 km distance bērniem, "Vāvere" – 5 km distance iesācējiem, "Zaķis" – 13 km, "Stirnu buks" – 23 km, "Lūsis" 32 km, kā arī 300 metrus garajā "Kalnu karaļa" sprinta etapā, kas bija jāveic distances gaitā.

Ap 200 sacensību dalībnieku devās garākajā 32 km "Lūša" distancē, kurā pārliecinošu uzvaru svinēja Andrejs Jesko (02:13:06) no Rēzeknes. Par spīti tam, ka Andrejs aiz Gūtmaņa alas nomaldījās no distances un zaudēja četras minūtes, viņš finišā par pusotru minūti apsteidza siguldieti Uldi Kļaviņu. Piekāpjoties līderim nepilnas divas minūtes, 3. vietu izcīnīja Gints Lūsis, kurš uzvarēja "Kalnu karaļa" sprinta etapā.

"Pirms šī posma aizvadīju smagu treniņnometni, jo gatavojos savam pirmajam ultramaratonam," stāsta Andrejs Jesko. "Prieks, ka uzvarēju, bet pārdzīvoju par distancē pieļauto kļūdu, kuras dēļ zaudēju četras minūtes. Līdz sprinta etapam skrēju kopā ar "stirnu bukiem" Dmitriju Serjoginu un Anatoliju Macuku. Sprinta etapā kalnā es centos, mēģināju, taču esmu trenēts skriet pa līdzenumu, tādēļ skrienot kalnā nebiju konkurētspējīgs, jo neesmu fizioloģiski tā sagatavojies. Nagļos, kur dzīvoju, nav pauguru! Pēc sprinta etapa nedaudz atpūtos, viņi aizskrēja. Vēlāk, kad nomaldījos, nācās līderus no jauna apdzīt."

Dāmu konkurencē "Lūša"uzvarēja Stirnu buka debitante Irita Puķīte no Saulkrastiem (2:38:05), kura triumfēja trasē ar vairāk nekā septiņu minūšu pārsvaru. Iritai stāvie un ainaviskie kalni ir pazīstami labāk kā jebkuram citam – viņa ir arī vairākkārtēja Siguldas kalnu maratona čempione. Spītējot klepum un cīnoties ar nepieredzētiem krampjiem, 2. vietu finišā izrāva ventspilniece Laura Čakle, kura pirmo reizi uzvarēja Kalnu karalienes sprinta etapā, nostiprinoties sezonas kopvērtējuma vadībā. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Kristīne Kuzņecova, distances beigu daļā piekāpjoties Čaklei par pusminūti.

23 km garajā "Stirnu buka" distancē labākais bija gludo distanču speciālists Dmitrijs Serjogins (1:34:38) no Rīgas, kurš par nepilnām trim minūtēm apsteidza Anatoliju Macuku, bet 3. vietu izcīnīja Andris Ronimoiss, piekāpjoties Macukam divas minūtes. Zīmīgi, ka tikai Serjogins, Macuks un Ronimoiss distanci veica ātrāk par 1h 40 min, ievērojami apsteidzot pārējos trases dalībniekus, tostarp 4. vietas ieguvēju Jakubu Halamu no Čehijas.

Dāmu konkurencē Stirnu buka distancē par 1. vietu izvērtās sīvāka cīņa. Uzvarēja jūrmalniece Zanda Ulanova (2:00:10), kura finišā vairāk kā par 6 minūtēm apsteidza Gunu Meisteri, bet mājiniece Laura Lapiņa no goda pjedestāla otrā pakāpiena palika 36 sekunžu attālumā.

Jau ierasti viskuplāk pārstāvētajā 13 km garajā "Zaķa" distancē vairāk nekā 700 dalībnieku konkurencē uzvaru svinēja Jānis Gailis (54:11), kurš tieši par minūti apsteidza tuvāko sekotāju. Sīvāka cīņa izvērtās par goda pjedestāla otro pakāpienu – 2. vietas ieguvējs Kristaps Broks tikai par 19 sekundēm apdzina Matīsu Slikšjāni.

Dāmu konkurencē "Zaķa" distancē pārliecinošu uzvaru svinēja Aija Skrastiņa (1:00:10). 2. vietu izcīnīja Ināra Lūse, kura uzvarētājai zaudēja vairāk nekā piecas minūtes, taču savu tuvāko sekotāju, 3. vietas laureāti Zani Ermansoni, apsteidza par minūti un vienu sekundi.

Nākamais "Stirnu buka" posms notiks uzreiz pēc Jāņiem, 25. jūnijā, Ventas ielejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!