Foto: Publicitātes foto
Gaujas Nacionālajā parka senlejā Līgatnes apkaimē sestdien aizvadīts taku skrējiena "Stirnu buks" sestais posms, kurā piedalījās 3000 dalībnieku. Otrajā garākajā "Stirnu buka" distancē, kurā bija jāveic 21km, sievietēm dubultuzvaru izcīnīja abas šogad augustā pasaules čempionātā Londonā maratonu atzīstami noskrējušās Ilona Marhele un Anita Kažemāka, bet 13km "Zaķa" distancē sievietēm uzvarēja Pasaules čempionātā distanču slēpošanā vislabāk nostartējusī Patrīcija Eiduka. Savukārt vīriešiem šajā distancē visātrākais bija pasaules junioru čempions vasaras biatlona stafetē talsinieks Gints Lūsis. Tikmēr kalna karaļa titulu izcīnīja pasaules čempionāta dalībnieks ziemas orientēšanās Jānis Baunis, informēja sacensību preses dienests.

Pēc aizvadītā lietavu perioda, kas aiznesa nevienu vien "Stirnu buka" darināto tiltiņu un daudzviet takas bija pārvērtis dubļos, kustīga dzīvesveida draugus pārsteidza saulaini un silti laika apstākļi. Tradicionāli kā pirmie trasē devās vismazākie, taču allaž visazartiskākie – Susuru skrējienu dalībnieki. Publiku priecēja arī kanikrosa cienītāji – skrējēji sasaitē ar suni. Un tad "Stirnu buks" varēja uzņemt apgriezienus, drīz vien dodot starta šāvienus arī Lūšiem, Bukiem, Zaķiem, Vāverēm un Skolu čempionāta dalībniekiem.

Visgarākajā Lūša distancē pārliecinošu uzvaru svinēja Uldis Kļaviņš, pirms sezonas izšķirošā posma Karostā Liepājā kļūstot par galveno pretendentu uz čempiona titulu. 29 km garo distanci siguldietis veica ar rezultātu divās stundās, 18 minūtēs un 21 sekundē, tuvākos sekotājus – garo distanču speciālistu orientēšanās Jāni Kūmu un vienu no vadošajiem valsts triatlonistiem Arti Dāvidnieku - apsteidzot attiecīgi par nepilnām 7 un 13 minūtēm. Sezonas galvenais favorīts Andris Ronimoiss šoreiz skrēja atjaunošanās režīmā un finišēja 17. vietā. Pēc izcīnītās sudraba godalgas pasaules čempionātā rogainingā 24 stundu distancē Ronimoisam ir jāatgūst spēki un, lai pretendētu uz čempiona titulu, Liepājas karostā cēsniekam ir jāpaveic brīnums. Dāmu konkurencē Lūša trasē cīņa izvērtās sīvāka. Tikai trīs dalībnieces veica distanci ātrāk par trim stundām un par uzvarētāju kļuva Anete Švilpe (2h 50min 1s), kurai divas minūtes piekāpās Linda Boldāne. 3. vietu izcīnīja panākumiem bagātā orientieriste Vieda Lūsa. Čempione un sezonas līdere Laura Čakle finišēja 4.vietā, saglabājot teicamas izredzes Liepājā nosargāt pērn iegūto titulu.

21 km garajā Stirnu buka distancē laurus plūca vairākkārtējais Latvijas čempions vidējās un garajās distancēs Dmitrijs Serjogins (1h 38min 50 sek), priekšlaicīgi nodrošinot sev čempiona titulu. Serjogins, kurš, lietojot azartspēļu terminoloģiju, šogad 3 no 5 startiem paņēmis "džekpotu" – uzvara gan distancē, gan sprinta etapā, iegūstot maksimālo punktu skaitu kopvērtējuma ieskaitē – trasē par pusotru minūti apsteidza šī gada vicečempionu 5km šosejā Kristapu Vēju-Āboliņu un vēl par minūti – pagājušā gada piekto labāko maratonistu Latvijas čempionātā Daini Limanānu.

Dāmu konkurencē dalībnieku pulku kuplināja arī divas Latvijas elites vieglatlētes – Anita Kažemāka un Ilona Marhele, kuras pirms pusotra mēneša godam pārstāvēja Latviju pasaules čempionātā vieglatlētikā. Šoreiz uzvaru izcīnīja Rio olimpisko spēļu dalībniece Marhele (1h 49min 29s), kura Kažemāku, pašreizējo Latvijas čempioni maratonā un nākamo olimpisko spēļu dalībnieci, apsteidza par septiņām minūtēm, abām distanci veicot ātrāk par divām stundām. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa sezonas vicelīdere Iveta Pūpola, uzvarētājai piekāpjoties 13 minūtes. Savukārt sezonas čempiones balvu jau Milzkalnē nodrošināja Zanda Ulanova un Līgatnē vairs nestartēja.

13 km garajā Zaķa trasē triumfēja pērnās sezonas absolūtais čempions Gints Lūsis, kuru Karostā tagad varēs kronēt par Zaķa distances sezonas uzvarētāju. Talsenieks trasi veica apaļā stundā (1h 50s), tuvāko sekotāju apsteidzot par vairāk nekā četrām minūtēm – 2. vietā Valdis Aņikejevs. Sīvākā cīņa izrādījās par 3. vietu, kuru Kristaps Broks izcīnīja ar nieka 14 sekunžu pārsvaru pār savu komandas biedru Jāni Vītiņu no VSK Noskrien Rieksti blices.

Dāmu konkurencē triumfēja un priekšlaicīgi čempiones titulu nodrošināja Latvijas labākā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka no Vecbebriem (1h 10 min 13 sek). Uz goda pjedestāla 2. un 3. pakāpiena kāpa Daiga Grickus un orientieriste Elīna Kārkliņa.

Kalnu karaļa sprinta etapā neapturams bija orientierists un slēpotājs Jānis Baunis no Madonas (1 min 14s), kurš tuvāko sekotāju apsteidza par 7 sekundēm. 2. ātrākais bija kalnu sprinteris bija Didzis Raits, bet 3. vietā jau pieminētais esošais un topošais čempions Gints Lūsis. Dāmu konkurencē tikai goda pjedestāla laureātes spēja sprinta etapu veikt ātrāk par divām minūtēm. Uzvarēja siguldiešu trenere Gunta Blūmiņa (1 min 51s), "iekabinot" olimpietei Ilonai Marhelei un Evijai Melbergai, kura parasti uzsvaru liek tieši uz kalnu karaļa sprinta etapu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!