Foto: Publicitātes foto

"Lattelecom" Rīgas maratons šogad noritēs Latvijas simtgades zīmē, aicinot Rīgu izskriet ar valsts simtgadei veltītu vadmotīvu "Izskrien svētkus!"; par svētkiem pilsētā rūpēsies simtgades un Dziesmu svētku pieturpunkti, dalībnieki saņems īpašas simtgadei veltītas Mildas medaļas, bet oficiālos kreklus rotās Gustava Kluča oriģināldarbs, informē pasākuma rīkotāji.

Maratona dalībniekus sagaida jaunumi trasēs – pusmaratonisti un maratonisti Daugavu pirmoreiz šķērsos pa trim dažādiem tiltiem, maratona tiešraide pirmo reizi būs skatāma visā Eiropas Savienībā, bet "Rimi" Bērnu dienas 4,2km garais Ģimeņu skrējiens šķērsos Vanšu tiltu.

Simtgades skrējiens būs arī nopietns "Lattelecom" Rīgas maratona pieteikums uz pasaules TOP30 jeb Starptautiskās vieglatlētikas federāciju savienības (IAAF ) augstāko kvalifikācijas zīmi, kuras kritērijus organizatori šogad centīsies izpildīt sadarbībā ar 35000 dalībniekiem no 70 valstīm, preses konferencē Rīgas Domē informēja "Lattelecom" Rīgas maratona organizatori un partneri.

"Latvijas simtgades svētkus aicinām izskriet pāri trim tiltiem ar Gustava Kluča kreklu mugurā, Mildas medaļu finišā, kā arī simtgades un Dziesmu svētku pieturpunktiem trasē. Arī "Rimi" Bērnu diena sarūpējusi pārsteigumu par godu Valsts svētkiem un bērnus aicinās doties īpašā "Brīvības ceļā" – trasītē, kas izejama, zinot vai atklājot atbildes uz jautājumiem par Latvijas brīvību," pastāstīja "Lattelecom" Rīgas maratona vadītājs Aigars Nords.

Īpašais simtgades maratona jaunums būs trīs tiltu iekļaušanās pusmaratona un maratona distancēs. Pusmaratona un maratona dalībnieki pirmoreiz Daugavu šķērsos pa trim tiltiem – vispirms jau pa ierasto Vanšu tiltu, bet nedaudz vēlāk pa Akmens un Salu tiltiem. Jaunajā trasē iekļauts arī AB dambis, nodrošinot lielisku Vecrīgas panorāmas skatu, kā arī skrējiens gar Daugavu Mūkusalas ielā, būtiski noīsinot līdzšinējo Krasta ielas posmu trasē.

Lai minimizētu satiksmes ierobežojumus, maratona trase svētdienas rītā Akmens un Salu tiltus šķērsos tikai vienā virzienā, otru pusi atvēlot satiksmei.

"Rimi" Bērnu dienu, kas jau tradicionāli ievada Rīgas maratonu, 19. maija rītā atklās Ģimeņu skrējiens ar jaunu 4,2 km garu trasi – trases garums apzināti izraudzīts kā simbolisks 10% nogrieznis no lielā maratona jeb 42 195 m trases un pirmoreiz šķērsos Vanšu tiltu.

Sagaidāms, ka šogad 19. maijā skriešanas priekus varēs izbaudīt līdz pat 12 000 mazo skrējēju, izvēloties saviem spēkiem piemērotāko distanci – "Mazie", 300m, 600m vai 4,2km garo Ģimeņu skrējienu.

Dalība "Rimi" bērnu dienas skrējienos un aktivitātēs, izņemot Ģimeņu skrējienu, ir bez maksas. Dalības maksa Ģimeņu skrējienā par vienu skrējēju ir 4-5 eiro, atkarībā no pieteikto dalībnieku skaita. Skrējējii tiek aicināti pieteikties laicīgi, jo dalībnieku limits aktivitātēm 11. novembra krastmalā būs 10 000 dalībnieku, savukārt Ģimeņu skrējienam - 5000 dalībnieku.

Visu simtgades maratona distanču finišētāji saņems īpašu organizatoru sarūpētu medaļu, kuras dizainā iekļauti pirmskara piecu latu monētas motīvi. Jaunā medaļa ir maratona veltījums Latvijas simtgadei un dalībniekiem kalpos kā simbolisks apliecinājums, ka simtgades svētki tik tiešām ir izskrieti.

"Lattelecom" Rīgas maratona oficiālo kreklu šogad rotās Latvijas visu laiku slavenākā mākslinieka Gustava Kluča zīmējums "Daugavas sargs", kurā attēlots Lāčplēsis. Kluča darbs speciāli simtgades maratona kreklam iegādāts izsolē Rīgā 2017. gada 18. novembrī.

Iepriekš maratona krekla zīmējumus maratonam radījuši atzītākie Latvijas mākslinieki no Ilmāra Blumberga līdz Ievai Iltnerei, Raimondam Staprānam, Ritumam Ivanovam, Elitai Patmalniecei, Ellai Krugļanskai, Krišam Salmanim u.c. Atzīmējot Latvijas simtgadi, no 7.-23. martam "Lattelecom" centrālajā birojā Dzirnavu ielā 105 būs apskatāma visu maratona oficiālo kreklu izstāde.

Ceļā uz augstāku IAAF kvalifikācijas zīmi, "Lattelecom" Rīgas maratons Rīgai piesaistīs augstākā līmeņa ārvalstu un Latvijas garo distanču skrējējus, būtiski palielinās balvu fondu, kas šogad pirmoreiz sasniegs 75 000 eiro, kā arī nodrošinās skrējiena starptautisku tiešraidi.

IAAF Zelta zīmes iegūšana nostiprinātu "Lattelecom" Rīgas maratona reģionālo statusu, stimulējot ārvalstu maratontūristu interesi par Rīgu, vairotu maratona ekonomisko ietekmi un veicinātu skriešanas kā populārākā tautas sporta veida uzplaukumu valstī.

Organizatori plāno, ka jau 2018. gada Lattelecom Rīgas maratons piesaistīs rekordaugstu ārvalstu dalībnieku skaitu. Pētījuma aplēses liecina, ka 2019. – 2021. gadā "Lattelecom" Rīgas maratons varētu ģenerēt 7 545 000 eiro lielu ārvalstu līdzekļu ieplūšanu ekonomikā, radot 1 261 000 eiro lielus nodokļu ienākumus tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem vien.

Reģistrēties visām distancēm, to skaitā "Rimi" Bērnu dienas distancēm un Ģimeņu skrējienam iespējams "Lattelecom" Rīgas maratona mājaslapā. Organizatori atgādina, ka reģistrācija turpināsies līdz pat pasākumam, bet, tuvojoties maratonam, dalības maksa pakāpeniski paaugstināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!