Foto: F64

Elites skrējēji no pasaules skriešanas lielvalstīm - Etiopijas, Kenijas, Marokas, Tanzānijas un Ugandas -šajās dienās ierodas Rīgā, lai šajā nedēļas nogalē kopā ar skrējējiem no Latvijas un 65 citām pasaules valstīm piedalītos reģiona nozīmīgākajā skriešanas pasākumā - "Lattelecom" Rīgas maratonā, informē pasākuma rīkotāji.

"Par prieku skatītājiem un līdzjutējiem, "Lattelecom" Rīgas maratonā šogad esam sarūpējuši ātru un atraktīvu elites atlētu izlasi. Pieļauju, ka svētdien visu izšķirs laika apstākļi", saka "Lattelecom" Rīgas maratona elites atlētu direktors Valters Abmairs, pieļaujot, ka jauna rekorda likteni šogad izšķirs pagaidām vēl neprognozējamie laika apstākļi un veiksme.

Kā zināms, šogad "Lattelecom" Rīgas maratons notiks 14. un 15. maijā.

Dāmu konkurencē par medaļām un jaunu trases rekordu cīnīsies Etiopijas, Kenijas, Īrijas un Bahreinas sportistes. Sešas no pretendentēm uz uzvaru maratonā skrējušas ātrāk par 2 stundām un 35 minūtēm jeb ātrāk par pašreizējo "Lattelecom" Rīgas maratona rekordu - 2:36:51.

Gaidāms, ka pagājušā gada "Lattelecom" Rīgas maratona čempionei Meseretai Demei Ešetu (personskais rekords 2:34:07), pretestību izrādīs titulētās tautietes no Etiopijas Džemila Šure Vortesa (personiskais rekords 2:34:05), Mulineša Zvedu Asefa (2:34:10), kenijiete Divina Kepkosgei (2:34:21) kā arī Īrijas nacionālās izlases sportiste un olimpisko spēļu dalībniece Marija Catlema Makkembridža (2:34:19).

Favorīte no Latvijas maratona distancē ir Anita Kažemāka, kura "Lattelecom" Rīgas maratonā startēs, lai cīnītos par 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu ceļazīmi. Lai to paveiktu, Latviijas skrējējai maratona 42, 195 km distance jāveic ātrāk par 2 stundām un 45 minūtēm, kas ir sieviešu kvalifikācijas normatīvs.

Cīņa par rekordu un medaļām vīriešu konkurencē gaidāma īpaši sīva, jo Rīgas ielās startēs vismaz 15 augstākā līmeņa maratonisti no skriešanas lielvalstīm Etiopijas un Kenijas, Ugandas, Marokas, Eritrejas, Tanzānijas, Portugāles, kā arī Latvijas.

Izteiktākie favorīti cīņā par medaļām būs pagājušā gada "Lattelecom" Rīgas maratona vicečempions etiopietis Bejene Effa Soboka (personiskais rekords 2:12:52, kas tika uzrādīts Rīgā), maratona debitants kenijietis Čālzs Maina, Dominiks Kangors Kimvetičs (2:09:46), ugandietis Filips Kiplimo (2:11:30), kā arī kenijietis Arnolds Kibets, kurš 2016. gada IAAF pasaules čempionātā 50 km distancē ieguva augsto 2. vietu.

Maratona distancē Latvijas godu aizstāvēs Jānis Višķers, kurš tāpat kā Anita Kažemāka, cīnīsies par Rio olimpisko ceļazīmi, cenšoties maratona distanci veikt ātrāk par 2 stundām un 19 minūtēm.

Pusmaratonā jau piekto gadu pēc kārtas čempiones titulu aizstāvēs Jeļena Prokopčuka, kura te pārbaudīs spēkus pirms Rio spēlēm, kur viņa aizvadīs pirmo olimpisko maratonu savas titulētās skrējējas karjerā.

Jeļenai kompāniju sastādīs vēl viena Latvijas pārstāve olimpiskajā maratonā Ilona Marhele, kā arī Lietuvas pārstāve Rasa Drazdauskaite, vairāku olimpisko spēļu dalībniece un 2015. gada "Lattelecom" Rīgas pusmaratona vicečempione.

Vīriešu konkurencē, savukārt, Valērijs Žolnerovičs, kurš olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs maratonā, centīsies 15. maijā Rīgā labot pašam piederošo un Lisabonā 2011. gadā sasniegto Latvijas pusmaratona rekordu – 1 stunda 4 minūtes 43 sekundes. 2015. gada Rīgas pusmaratona čempions Jānis Girgensons, kurš Rīgā pagājušajā gadā pārliecinoši uzvarēja ar rezultātu 1:06:20, Žolnerovičam būs gan spraigs konkurents, gan partneris cīņā par labiem rezultātiem. Pusmaratona distancē startēs vēl viens no labākajiem Latvijas vieglatlētiem Dmitrijs Serjogins (labākais rezultāts pusmaratonā - 1:08:37).

Maratons Rīgas pilsētā notiek kopš 1991. gada. 2015.gadā pasākums pulcēja 26 tūkstošus dalībnieku no 69 pasaules valstīm. Rīgas maratons ir saņēmis prestižo Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) "Bronzas" kvalifikācijas zīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!