Foto: Publicitātes foto
Pulcējot vairāk nekā 3300 dalībnieku, aizvadītajā nedēļas nogalē Ogres Zilajos kalnos notika ainaviskā taku skriešanas seriāla "Stirnu buks 2017" sezonas 1. posms; visgrūtākajā, 28 km garajā Lūša distancē uzvaru svinēja cēsnieks Andris Ronimoiss un rīdziniece Linda Boldāne, un pirmo reizi "Stirnu buka" sacensību ietvaros risinājās Latvijas čempionāts taku skriešanā skolēniem, informē sacensību rīkotāji.

Sacensību rītā skrējējus pārsteidza pa nakti uzkritušais sniegs. Valdīja bezvējš un pavasarīga +2°C gaisa temperatūra, un plaukstošajā mežā, kas bija izvietots paugurainā, bet pēdām īpaši draudzīgā ošu biotopā, skrējieni izdevās ātri un baudpilni. Dalībnieku vidū, kuri sacentās Lūša (28 km), Stirnu buka (18 km), Zaķa (10 km), Vāveres (5 km) un paši mazākie – Sususra distancē, izskanēja viedoklis, ka šis ir visu laiku labākais Stirnu buka posms.

Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) jaunā prezidente Ineta Radēviča, kura viesojās Stirnu buka sezonas atklāšanas posmā, pēc pasākuma atzina, ka viņu kā skolēnu taku skriešanas vēstnesi īpaši uzrunāja jauniešu skrējiens, kas risinājās Vāveres distancē. "Visi sanāk kopā, nevis skrien katrs savā stūrī, ir vienoti un ar mirdzošām acīm ir gatavi doties cīņā tieši ar sevi. Tā ir milzīga pieredze, ko jaunieši šeit guva, strādājot plecu pie pleca visnotaļ sarežģītā trasē," saka Radēviča. "Manuprāt, viss, ko varēja, tika paveikts – bija padomāts gan par fizisku, gan mentālu atpūtu, turklāt viss notika svaigā gaisā. Ar cieņu pret tradīcijām, bet ar domām par nākotni."

"Cilvēkam ir nepieciešams izaicinājums jebkurā vecumā. Lai mēs justu, ka mēs dzīvojam, mums ir kas ikdienā jāpārvar. Stirnu bukā cilvēki var sanākt kopā ar līdzīgi domājošiem, redzēt cits cita gatavību, uztraukumu un just gaisā adrenalīnu. Pēc finiša atkal notiek kas pavisam cits – šaubas pārtop pārliecībā par sevi un gandarījumā – par paveikto. Mani kā individuāla sporta pārstāvi vienmēr ir vilinājusi izjust kopības sajūtu: ka panākumu tu neizcīni viens. Katrs pārvar sevi, bet paveic to kopā – tā ir Stirnu buka svētku sajūta!" sacīja jaunā LVS prezidente.

Visgarākajā Lūša distancē, kurā bija jāpieveic 28 kilometri, vīriešu konkurencē uzvaru svinēja Andris Ronimoiss (1:46,56), kurš tuvāko sekotāju, komandas biedru Uldi Kļaviņu (abi - VSK "Noskrien Rieksti") apsteidza par trīs minūtēm. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Jānis Šnoriņš ("PROF.LV/Talsu Pakalnu Sporta Klubs"). Jāpiezīmē, ka tikai sešiem dalībniekiem distanci izdevās veikt ātrāk par divām stundām.

Lūša distancē sieviešu konkurencē triumfēja Linda Boldāne (2:12:21) no DNB Service Centre komandas. Rīdziniece par nepilnām trim minūtēm apsteidza pērnās sezonas čempioni Lauru Čakli ("Moller Auto Ventspils"). Savukārt 3. vietas ieguvēja Vita Devjatņikova ("Moller Auto Ventspils/MRC") finišēja 10 minūtes aiz līderēm.

18 km garajā Stirnu buka distancē vīriešu konkurencē laurus plūca 2015. gada Stirnu buka sezonas čempions Kristaps Bērziņš (1:08,49). Kuldīdznieks par divām minūtēm apsteidza Kristapu Kaimiņu ("Megadeath") un Jāni Bogdanovu ("PaBaso.lv").

Sieviešu konkurencē ātrākā bija Zanda Ulanova (1:25,45) no "Moller Auto Ventspils" komandas, kura ar trīs minūšu pārsvaru apsteidza Daci Bangu-Hodžajevu ("corefitness.lv") un Ivetu Pūpolu (Maratona Klubs).

10,5 km garajā Zaķa distancē vīriešu konkurencē uzvaru izcīnīja Krievijas pārstāvis Andrejs Barišņikovs (39:39 min.) no "Mint Running – TRS" komandas (Sanktpēterburga). Barišņikovs par 44 sekundēm apsteidza Artūru Pauliņu ("Veikals 42km/adidas") un par 54 sekundēm – Stirnu buka pagājušās sezonas absolūto čempionu Gintu Lūsi ("PROF.LV/Talsu Pakalnu Sporta klubs").

Sieviešu konkurencē ar minūtes pārsvaru triumfēja Patrīcija Eiduka (48:21) no "SSK Bebra" komandas. 2. vietu izcīnīja Ināra Lūse ("Moller Auto Ventspils"), kurai tikai sešas sekundes piekāpās Elīna Kārkliņa ("Mežmalas").

Kalnu karaļa sprinta etapā, kas bija īsi pirms finiša, triumfēja Jānis Baunis ("Salomon|Taku Skrējējs"), kurš ierindojās 6. vietā Zaķa distancē. Baunis vienīgais spēja distances finišā izvietoto Kalnu karaļa sprinta etapu veikt 25 sekundēs. Kalnu Karalienes tituls Evijai Melbergai (VSK "Noskrien"/SK "Dzērvene"), sprinta etapu veicot 31 sekundē un tuvāko sekotāju apsteidzot par sešām sekundēm.

Savukārt piecu kilometru garajā Vāveres distancē uzvaras izcīnīja Oļegs Gulua (LMD.LV) un mājiniece Laura Kazāka (Ogres sporta centrs). Interesanti, ka Vāveres distancē augstvērtīgākos rezultātus sasniedza skolēni, kuru rezultāti tiek vērtēti Latvijas čempionātā taku skriešanā skolu jauniešiem ieskaitē. Artūrs Niklāvs Medvedevs no Aizputes vidusskolas vienīgais Vāveres trasi izskrēja ātrāk par 20 minūtēm, finišā sasniedzot rezultātu 19 minūtes un 42 sekundes, tādējādi triumfējot U-20 vecuma grupā. Artūra skolas biedre Santa Zemture svinēja uzvaru U-20 ieskaitē meitenēm.

Skolu ieskaitē, sezonas kopvērtējumā cīnoties par sporta inventāru savai izglītības iestādei, startēja 479 skolēni, pārstāvot skolas no visas Latvijas.

Ainaviskā taku skriešanas seriāla "Stirnu buks 2017" pirmajā posmā piedalījās kopumā 3387 dalībnieki, kas ir jauns sacensību apmeklētības rekords. Iepriekšējais dalībnieku skaita rekords tika sasniegts 2016. gada maijā sezonas 2. posmā, kad Gaujas senlejā uz starta stājās divi tūkstoši dalībnieku.

Nākamais posms 27. maijā Smeceres silā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!