Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Jau 6. septembrī Siguldā norisināsies gada lielākais notikums Latvijas riteņbraukšanā – jubilejas 25. Latvijas Riteņbraucēju Vienības brauciens. Par godu tam, pasākuma rīkotāji, atbalstītāji un dalībnieki otrdien vienojās kopīgam braucienam uz Uzvaras laukumu, kur 1939. gadā finišēja līdz šim kuplāk pārstāvētais velonotikums. Rīkotājs Igo Japiņš atklāja, ka šogad pasākumā piedalīsies vairāki Olimpiskie un pasaules čempioni, bet notiek pārrunas arī par leģendārā Edija Merksa dalību velobraucienā, informēja sacensību rīkotāji.

Latvijas Riteņbraucēju Vienības brauciens ir viens no senākajiem Eiropas riteņbraukšanas masu pasākumiem. Šogad pasākums ir īpašs ar to, ka tas svin nozīmīgo 25. jubileju. Par godu tam, otrdien, 18. augustā, rīkotāji, atbalstītāji, dalībnieki un mediju pārstāvji vienojās kopīgam velo braucienam. Vairāku desmitu dalībnieku lielā grupiņa pa 11. Novembra krastmalu devās uz Uzvaras parku, kur 1939. gadā finišēja līdz šim kuplāk apmeklētais Vienības brauciens. Pēdējā brīvvalsts velobraucienā piedalījās vairāk nekā 6225 dalībnieki. Preses konferencē Igo Japiņš atbalstītājiem, Ceru ģimenei un cienījamākajam dalībniekam Edgaram Brančim pasniedza īpašos jubilejas velokreklus.

Šajā gadā organizatori aicina īpaši pieteikties dalībniekus, lai kopīgi labotu 1939. gada dalībnieku rekordu. Rīkotāji izveidojuši līdz šim nebijušu un vēsturisku akciju. Katra dalībnieka vārds un uzvārds, kurš ņems dalību šī gada Vienības velobraucienā, tiks iegravēts īpašā vides objektā, kas atradīsies Siguldas Svētku laukumā.

25. Latvijas Riteņbraucēju Vienības brauciena organizators Igo Japiņš: "25. Latvijas Riteņbraucēju Vienības brauciena jubilejā esam uzstādījuši mērķi - pārspēt Ulmaņa laika dalībnieku rekordu, kad startēja vairāk nekā 6200 riteņbraucēju. Veiksim unikālu ierakstu vēsturē, vides objektā iegravējot visu dalībnieku vārdus un uzvārdus. Šogad velobraucienā piedalīsies arī daudzas pasaules leģendas, viņu vidū 12. reizes sekmīgi Tour de France velobraucienā startējušais igaunis Jans Kirsipū, Olimpiskais čempions trekā Aleksandrs Krasnovss, Lietuvas riteņbraukšanas leģenda Tomas Vaitkus un citi. Vedam arī pārrunas arī par leģendārā Edija Merksa dalību. Tiekamies septembra pirmajā svētdienā Siguldā!"

Daudzus gadus nozīmīgo pasākumu atbalsta arī vadošā sporta organizācija valstī - Latvijas Olimpiskā komiteja. Savu gatavību piedalīties šī gada velobraucienā apstiprinājis Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis: "Latvijas Olimpiskā komiteja ik gadu ar lielu prieku atbalsta Vienības velobraucienu un tā vērtības, kas laikam ejot palikušas nemainīgas. Mums ir svarīgi, lai pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju nodarbotos ar fiziskām aktivitātēm.

Vienības brauciens, kas ir viens no lielākajiem masu sporta pasākumiem valstī, veicina tautas sporta attīstību. Arī es, tāpat kā iepriekšējos gados, piedalīšos Vienības velobraucienā, kā arī aicinu to darīt ikvienu, kam tuva riteņbraukšana!"

SEB banka, turpinot tradīcijas, šogad būs galvenais atbalstītājs kalnu riteņbraukšanas (MTB) braucienam. SEB bankas prezidente Ieva Tetere: "SEB banka izaicina ikvienu velobraucēju piedalīties un finišēt Vienības braucienā! Par katru dalībnieku, kas sasniegs finišu, banka ziedos divus eiro asociācijai Dzīvesprieks, kas rūpējas, lai tie bērni un jaunieši, kas palikuši bez vecāku gādības, saņemtu tādu pašu aprūpi kā pārējie bērni. Jo lielāks būs finišētāju skaits, jo lielāks būs mūsu gandarījums, veicot ziedojumu, un jo lielāks būs jauniešu prieks par mūsu kopīgi sagādātajām iespējām! Iespējams varbūt tieši šis mērķis būs kā papildus motivācija dalībniekiem pārvarēt distances grūtāko posmu - uzbraucienu Siguldas kalnā!"

Aktīvās atpūtas cienītāji ir aicināti piedalīties kādā no tradicionālajām distancēm. 100 kilometru garajā Itera sporta šosejas braucienā aicināti startēt tie, kam ir regulāra sacensību pieredze. SEB MTB 45 kilometru garajā braucienā lieliska iespēja gūt pozitīvas emocijas un adrenalīna devu būs visiem, kuriem patīk braukt pa mežiem, takām, pļavām un citiem pārbaudījumiem. Pārējiem velomīļiem, neatkarīgi no velosipēda veida, aprīkojuma un pat augstuma, ir iespēja izbaudīt visvērienīgāko LDz Tautas šosejas braucienu, kura garums būs 36 kilometri.

Šogad velobraucienā tiks sumināti ne tikai ātrākie dalībnieki, bet arī lielākie darba, pašvaldību un skolu kolektīvi, kuplākās ģimenes, stilīgākie riteņbraucēji un vēl daudzas citas nominācijas, kas pasākumu padarīs vēl krāšņāku, un interesantāku.

Trešā pieteikšanās kārta Latvijas Riteņbraucēju Vienības velobraucienam turpināsies līdz 23. augustam. Iepriekšējā pieteikšanās turpināsies līdz 1. septembrim. Reģistrēties iespējams ne tikai portālā www.velo.lv, bet arī Siguldas novada tūrisma informācijas centrā, Cēsīs un Valmierā esošajos velo veikalos Eži, Smiltenes sporta centrā, Kuldīgas novada tūrisma informācijas centrā, kā arī Veloserviss veikalā Trek(Rīgā - Brīvības ielā 111).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!