Sestdien, 12. septembrī ar riteņbraukšanas sacensībām Apes apkārtnē noslēgsies "Vivus.lv" MTB kalnu riteņbraukšanas maratona 2015. gada seriāls un izšķirsies uzvarētāji katrā no ieskaites grupām. Šis seriāla 7. posms būs neparasts arī ar to, ka ne vien daļa trases, bet arī starts un finišs atradīsies nevis Latvijā, bet Igaunijā – viesmīlīgajā "Mežabrāļu saimniecībā" Monistes pagasta Vastse - Roosa ciemā, kas atrodas 4 km no Apes, informē rīkotāji.

Apes posma vēsture iesākās pirms vairāk nekā 15 gadiem, kad gatavojoties kārtējām motosporta sacensībām Mairis Levans kopā ar Viesturu Kazaini un Juriju Kovgeru, treniņos sāka izmantot kalnu divriteņus. 2002. gadā "Motoklubs Ape" noorganizēja toreizējā Alūksnes rajona kalnu velosipēdu čempionāta posmu Apē. Savukārt Alūksnē velosacensības rīkoja Guntis Kozilāns un Vilnis Veļķeris. Mairis un Viesturs sadarbībā ar Jāni Baltaisbrenci un domubiedriem 2007. gadā Apē noorganizēja velomaratonu, tā aizsākot sacensības, kas izveidojušās par Latvijā otru lielāko velosporta seriālu. Tajā piedalās nu jau vairāk kā pustūkstotis dalībnieku no dažādām valstīm, tradicionāli daudz spēcīgu dalībnieku ierodas no Igaunijas.

Laika gaitā mainījies velomaratona nosaukums, tomēr saglabājusies sacensību būtība - dot iespēju ikvienam pārbaudīt savus spēkus maratona (ap 50 km) vai pusmaratona (30 km) distancēs, savukārt jaunākā paaudze pirmo pieredzi velosportā var gūt aizrautīgajās, sirsnīgajās bērnu velosacensībās. Sportisti ik gadus pēc finiša apstiprina, ka Apes velotrases ir neatkārtojamas ar dabas ainavām, jo tajās ietvertas Alūksnes un Hānjas augstieņu kalnainākās vietas, ezeri, Vaidavas upe… Ne velti pēc sacensībām daudzi dalībnieki izbrauc interesanto maršrutu vēlreiz, mierīgi izbaudot pierobežas pirmatnīgo dabu un atceroties sacensībās piedzīvoto. Sportistus piesaista arī īpašā "pārrobežu gaisotne", jo Apes pusē notiek pagaidām vienīgās velosacensības Latvijā, kas dod iespēju iebraukt (šoreiz arī startēt un finišēt!) Igaunijas teritorijā. Patīkami pārsteidz un dod jaunus spēkus vietējo iedzīvotāju un citu līdzjutēju atsaucība, viņu uzmundrinošais atbalsts trases malās.

Sportiskas intrigu arī šoreiz netrūks, sola rīkotāji. Šobrīd līderis maratonā ir alūksnietis Oskars Muižnieks (komandas SportlifeCycling Team sastāvā), kurš centīsies revanšēties un noturēt uzvaru arī kopvērtējumā. Pērn viņš triumfam bija ļoti tuvu, vienīgi pašā pēdējā sacīkstē viņu pārspēja Raivis Zīmelis (My SportVeikals).

Apes posmā vienlaikus notiek arī tradicionālā "Vaidavas kausu" izcīņa MTB maratonā, kurus saņem pirmo triju vietu ieguvēji absolūtajā vērtējumā. Tiks apbalvotas labākās komandas, bez tam 2015. gada sezonas kopvērtējuma uzvarētājs (un uzvarētāja) MTB Maratona distancē saņems specbalvu no sacensību ģenerālsponsora VIVUS.LV. Sacensību noslēgumā "Mežabrāļu sētā" paredzēta Apes posma un visas sezonas kopvērtējuma uzvarētāju sumināšana un atpūtas vakars kopā ar vietējo "Mežabrāļu kapelu".

Trases shēma, dalībnieku pieteikumi un cita informācija - mājaslapā www.mtb-maratons.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!