Foto: AFP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis ceturtdien negaidīti iekļauts starp potenciālajiem Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībniekiem, tomēr pilnīgi drošs par savu līdzdalību četrgades nozīmīgākajā sporta notikumā viņš pagaidām nevar būt un tā drīzāk ir maz ticama.

Gulbis ir Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) publicētajā spēlētāju pieteikumā, tomēr pie viņa vārda pielikta īpaša atzīme – viņš varēs Latvijas izlasei palīdzēt, ja jūlija vidū palīdzēs Latvijas izlasei Deivisa kausa izcīņas Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas cīņā ar Baltkrieviju.

Tiesa, Latvijas Tenisa savienības ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks, kurš ir arī Latvijas vīriešu izlases kapteinis izteicās, ka pagaidām nav indikāciju Gulbja vēlmei palīdzēt izlasei, turklāt arī pats sportists publiskajos izteikumos nav paudis lielu vēlmi to darīt. Latvijas izlases galējais pieteikums dalībai duelī ar Baltkrieviju jāiesniedz līdz nākamajai otrdienai.

Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieki tika noteikti pēc pasaules ranga, ko jūnijā publicēja uzreiz pēc Francijas atklātā čempionāta. Līdz šim tika uzskatīts, ka Gulbis uz iespēju piedalīties Olimpiādē nepretendē, jo pēdējās divās sezonās nav palīdzējis Latvijas Deivisa kausa izlasei.

Tikmēr starp dāmu turnīra dalībniecēm jau prognozējami iekļauta Jeļena Ostapenko, kura gan regulāri palīdz Federāciju kausa izlasei, gan arī pasaules rangā ir pietiekami augstu.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Latvijas olimpiskās komandas sastāvu negaidīti papildinājusi arī ielūgumu saņēmusī burātāja Ketija Birzule.

Pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sniegtās informācijas, patlaban Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm no Latvijas oficiāli kvalificējušies 16 vieglatlēti, tomēr mājās būs jāpaliek vienai no četrām maratona skrējējām, kas to paveikusi.

Kvalifikācijas normatīvus ir izpildījuši Gunta Latiševa-Čudare 400 metru skrējienā, Jeļena Prokopčuka, Ilona Marhele, Anita Kažemāka, Ariana Hilborna un Valērijs Žolnerovičs maratonā, Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Rolands Štrobinders, Zigismunds Sirmais, Sinta Ozoliņa, Madara Palameika un Līna Mūze šķēpmešanā, Pauls Pujāts un Mareks Ārents kārtslēkšanā, kā arī Arnis Rumbenieks ar Agnesi Pastari soļošanā.

Tiesības startēt Olimpiādē ir nodrošinājuši cīkstone Anastasija Grigorjeva un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs, džudisti Jevgēņijs Borodavko un Artūrs Ņikiforenko, tenisiste Jeļena Ostapenko, pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, bet BMX riteņbraukšanā Olimpiādē Latviju pārstāvēs divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs un viņa komandas biedrs Edžus Treimanis.

Tāpat Latvijai ir divas ceļazīmes šosejas riteņbraukšanā, no kurām viena tiks Aleksejam Saramotinam.

Vēl Latvijai garantētas divas ceļazīmes peldēšanā, bet pastāv nelielas izredzes, ka to skaits arī palielināsies.

Kaut tas oficiāli joprojām nav apstiprināts, visticamāk, Latvija nebūs pārstāvēta modernajā pieccīņā, kur tā iepriekš ir guvusi pat olimpisko medaļu.

Tāpat latvieši startēs arī citu valstu nacionālajās izlasēs - nesen ceļazīmi akadēmiskajā airēšanā uz Olimpiādi izcīnījusi Īriju pārstāvošā Sanita Pušpure, bet jau pērn smaiļošanā 200 metru distancē pie tādas tika Turcijas pilsonību pieņēmusī latviete Lāsma Liepa, kura pagājušajā nedēļas nogalē izcīnīja Eiropas čempionāta zelta medaļu. Tāpat ļoti labas izredzes pārstāvēt Norvēģiju olimpiskajās spēlēs ir latviešu šosejas riteņbraucējai Vitai Heinei, kura pagājušajā nedēļā izcīnīja divas zelta medaļas šīs valsts čempionātā.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!