Foto: Shutterstock
XXXI vasaras olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro startēs arī triju Baltijas valstu izlases - komandas nav lielas, taču medaļu pretendenti ir katrai, gan Latvijai, gan Lietuvai, gan Igaunijai, un katrs sportists, kas parādījis augstvērtīgu sniegumu, var rēķināties ar novērtējumu valsts līmenī.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopējais sportistu skaits ir trīs un pat piecas reizes mazāks nekā dažas lielvalsts olimpiskā izlase - kopumā Baltijas valstis Riodežaneiro pārstāvēs 147 atlēti. Lielāko komandu uz Brazīliju ved Lietuva - 67 sportistus, otra lielākā ir Igaunija - 46 atlēti, bet Latviju, kā zināms, Riodežaneiro pārstāvēs 34 olimpieši. Olimpiskā delegācija, kurā bez sportistiem ir arī treneri, tehniskais personāls un oficiālie pārstāvji, Latvijai ir 81 persona (34 sportisti, 30 treneri, 6 mediķi, 5 delegācijas pārstāvji, trīs tiesneši un 26 mediju pāstāvji, Igaunijai - 91, Lietuvai - 151.

Latvija uz Brazīliju ved jaunāko Baltijas valstu sportisti - mūsu 17 gadus vecā burātāja Ketija Birzule ir jaunāka par kaimiņvalstu sportistiem. Lietuvas izlasē jaunākais olimpietis ir 18 gadus vecais airētājs Armands Kelmelis, igauņiem - 20 gadus vecā burātāja Anna Marija Sepa.

Toties vecākais Baltijas olimpietis ir Lietuvas komandā - 48 gadus vecais šāvējs Rolands Račinskis, kuram šīs būs ceturtās olimpiskās spēles. Ceturtā Olimpiāde arī mūsu Jeļenai Prokopčukai - 39 gadus vecā vieglatlēte ir Baltijas otrā vecākā olimpiete. Vecākais Igaunijas izlases sportists ir titulētais diska metējs Gerds Kanters.

Kā zināms, Latvijas izlases karognesējs spēļu atklāšanas ceremonijā būs divkārtējais olimpiskais BMX čempions Māris Štrombergs, bet Lietuvas karogu "Maracana" stadionā ienesīs burātāja Gintare Šeidta, 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu vicečempione. Igaunijas izlases karognesējs vēl nav izvēlēts.

Kā minējām, visas trīs Baltijas valstis arī Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs iecerējušas pacīnīties par medaļām. Par kalumu neviens, saprotams, nerunā, taču pretendenti ir katrā komandā. Tiek gaidīts, ka Latvijai augstākos panākumus šajā olimpiādē varētu sagādāt mūsu BMX meistars Māris Štrombergs, pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, bet vieglatlētikā - šķēpmetējs Zigismunds Sirmais, kurš neilgi pirms olimpiādes kļuva par Eiropas čempionu, un septiņcīņas pārstāve Laura Ikauniece-Admidiņa.

Igauņi lielākās cerības liek uz airēšanas četrinieku - Kasparu Taimso, Allaru Raju, Tīnu Endreksonu un Andreju Jemsi, kuri ir pašreizējie Eiropas čempioni. Tāpat medaļas cer sagaidīt no sieviešu paukošanas izlases kā individuāli, tā komandu ieskaitē, un diska metēja Gerda Kantera.

Lietuvieši, protams, cer uz savu basketbola izlasi, olimpisko čempioni peldēšanā Rūtu Meilutīti un modernās pieccīņas pārstāvi Lauru Asadauskaiti, Londonas olimpisko spēļu čempioni.

Latvija ir visdāsnākā prēmiju ziņā, ko valsts piesolījusi medaļniekiem. Mūsu valsts pārstāvis, kurš Riodežaneiro kļūs par olimpisko čempionu, prēmijā var saņemt līdz 142 tūkstošiem eiro, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi (precīza prēmijas summa tiks nosaukta pēc olimpiskajām spēlēm, portālam "Delfi" paskaidroja Izglītības ministrijā). Lietuva saviem olimpiskajiem čempioniem piešķirs 115 tūkstošus eiro, Igaunija - 100 tūkstošus eiro. Lietuvieši prēmēs astotniekā, bet Latvija - sešiniekā iekļuvušos sportistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!