Foto: PantherMedia/Scanpix

Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) apstiprinājusi Krievijas skrējējas Jūlijas Stepanovas vēlmi startēt kā neatkarīgai sportistei gaidāmajā Eiropas čempionātā (EČ) un olimpiskajās spēlēs (OS) Riodežaneiro.

IAAF piektdien paziņoja, ka ir pieņēmusi sportistes lūgumu. Viņa būs pirmā, kas startēs ''izņēmuma tiesību'' statusā.

Stepanova bija viena no pasaules vadošajām skrējējām 800 metru distancē pirms viņa un viņas vīrs, amatpersona dopinga testu jomā, Vitālijs Stepanovs Pasaules antidopinga aģentūrai (WADA) sniedza pierādījumus par sistemātiskiem dopinga pārkāpumiem Krievijā, ko amatpersonas palīdzējušas slēpt.

IAAF piešķīrusi Stepanovai ''izņēmuma tiesības'' startēt kā neatkarīgai sportistei un paudusi uzslavu par viņas ieguldījumu centienos panākt tīru sportu un godīgu spēli.

Tiesa, Stepanovas statuss formāli jāapstiprina arī sacensību organizatoriem. Eiropas Vieglatlētikas asociācija (EAA), kas organizē Eiropas čempionātu, kas nākamnedēļ notiks Amsterdamā, jau paziņojusi, ka atbalstīs Stepanovas tiesības startēt un pieņems viņas pieteikumu.

IAAF atļaus arī citiem sportistiem startēt kā neatkarīgiem sportistiem, ja viņi spēs pierādīt, ka tos regulāri pārbaudījušas uzticamas antidopinga aģentūras. Izņēmums lielākoties attiecas uz Krievijas sportistiem, kuri pārsvarā dzīvo un trenējas ārzemēs.

Apelāciju iesniegšanas termiņš ir 4. jūlijs, bet lēmumi tiks paziņoti līdz 18. jūlijam. Olimpiskās sacensības vieglatlētikā sāksies 12. augustā.

IAAF norāda, ka apelācijas iesnieguši vairāk nekā 80 Krievijas sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!