Foto: Sputnik/Scanpix
Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) ir paziņojusi, ka izslēdz Krieviju no 2016. gada paralimpiskajām spēlēm.

"Krievijas Paralimpiskā komiteja (KPK) nav spējusi pierādīt atbilstību dopinga kodeksam un līdz ar to nav izpildījusi savus pienākumus," preses konferencē svētdien Riodežaneiro paziņojis IPC prezidents Filips Kreivens.

Aizvadītajā nedēļā IPC valde Bonnā tikās ar KPK vadību, lai apspriestu dopinga jautājumus, kas tika atklāti Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojumā, un Krievijas puse "neesot spējusi pierādīt", ka izpildījusi savus pienākumus un atbildību.

Tādējādi 2016. gada paralimpiskajās spēlēs, kas Riodežaneiro notiks pēc olimpiskajām spēlēm, nepiedalīsies neviens Krievijas sportists.

"Es nevaru jums izstāstīt, cik ļoti mūs apbēdināja ziņas par valsts atbalstīto dopinga sistēmu [Krievijā], un tas attiecas arī uz Krievijas paralimpisko sportu," preses konferencē izteicās IPC prezidents. "Antidopinga sistēma Krievijā ir sagrauta, korumpēta un absolūti sakompromitēta. Tāpēc mēs neredzam citu izeju kā pilnīga diskvalifikācija. Te nav runa par sportistiem, kas apkrāpj sistēmu, bet gan par valsts atbalstītu sistēmu, kas apkrāpj sportistus. Es uzskatu, ka Krievijas valdība ir katastrofāli iegāzusi savus paralimpiešus. Viņu alkas pēc zelta par katru cenu ir nozīmīgi iedragājušas visu pasaules sportu."

"Te nav jautājums par individuāliem sportistiem vai atsevišķiem sporta veidiem, te ir runa par divām valsts sponsorētām dopinga sistēmām," piebilda Kreivens. "Te ir runa par paralimpskā sporta nākotni, kā mūs uztvers visa pasaule un nākamās paaudzes. Tāpēc mēs pieņēmām šādu lēmumu.

"Mēs informējām SOK vadību par savu lēmumu un neviens no SOK necentās to ietekmēt vai mainīt," norāda IPC prezidents. "SOK ir SOK un IPC ir IPC.

Krievijas Paralimpiskajai komitejai ir 21 diena, lai iesniegtu apelāciju, un tā jau apstiprinājusi, ka to darīs.

SOK, kuras rīcībā bija tieši tāda pat informācija kā IPC, lēma pret Krievijas diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, nosakot, ka Krieivjas sportistu nepielaišana spēlēm ir attiecīgo sporta veidu federāciju ziņā.

Kanādas profesora Maklarena ziņojumā esot minēti 35 gadījumi ar paralimpiskajiem sportistiem, un IPC gatavojas pieprasīt visu 2014. gada ziemas paralimpisko spēļu analīžu atkārtotu pārbaudi.

Kā zināms, Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nepiedalās tikai Krievijas vieglatlēti un sportisti, kuri tikuši minēti WADA izmeklēšanas jeb tā sauktajā "Maklarena" ziņojumā.

Soču paralimpiskajās spēlēs Krievija izcīnīja 80 medaļas, no kurām 30 - zelta. Nākamā medaļām bagātākā komanda bija Ukrainas komanda ar 25 medaļām, bet otrs lielākais zelta medaļu skaits bija Vācijai - deviņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!