Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko uzskata, ka skandalozais Kanādas profesora Ričarda Maklārena vadītas neatkarīgās izmeklēšanas grupas ziņojums par valsts atbalstītu dopinga sistēmu Krievijā ir "falsifikācija" un Krievija sūdzēs tiesā tos, kas apgalvot par valsts atbalstītu dopinga sistēmu, ziņo ārzemju mediji.

Kā zināms, Maklarena ziņojums izraisīja ievērojamu skandālu, kā rezultātā notika plaša Krievijas sportistu, kā arī Krievijas Paralimpiskās komitejas (KPK) diskvalifikācija, kā rezultātā šīs valsts sportisti nevarēs piedalīties gaidāmajās paralimpiskajās spēlēs Riodežaneiro.

"Attiecībā uz šo ziņojumu mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka šis ziņojums ir viltojums," izteicies Mutko intervijā televīzijas kanālam "Match TV". "Šo viedokli nosūtīsim arī Pasaules Antidopinga aģentūrai (WADA) un Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK)."

"Šā ziņojuma juridiskais pamatojumi neiztur nekādu kritiku, un mēs iesniegsim civiltiesiskās prasības tiesā," norādīja Krievijas sporta ministrs. "Bet tie, kuri rakstīja, tiks apsūdzēti kriminālnoziegumā."

Mutko pārmet Maklarenam atteikšanos sniegt jebkādus pierādījumus par antidopinga pārkāpumiem Krievijā un norādījis, ka ziņojumā iztrūkst divas lappuses.

"Mēs gribējām iegūt šo ziņojumu, bet tas nebija viegli, bet mēs to saņēmām un pārtulkojām," Mutko citē aģentūra TASS. "Taču no ziņojuma bija pazudušas divas lappuses un mēs pētījām tā atjaunoto versiju. WADA neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklārens arī SOK atteicies iesniegt detalizētu informāciju par antidopinga pārkāpumiem Krievijas sportā."

Lai arī WADA pēc Maklarena ziņojuma aicināja SOK diskvalificēt visu Krievijas delegāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, SOK to novirzīja un sporta veidu federācijām, nosakot, ka diskvalifikācija pienāksies sportistiem, kuru vārdi minēti šajā ziņojumā. Tā rezultātā Rio olimpiādē piedalījās pāri par 100 atlētiem mazāk nekā bija sākotnējā Krievijas delegācijā, un šī valsts 2014. gada spēlēs ieguva 56 medaļas, par 19 mazāk nekā pirms četriem gadiem Londonā.

Atšķirībā no SOK Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) pēc Maklārena ziņojuma publiskošanas lēma par pilnīgu Krievijas diskvalifikāciju no spēlēm, un arī Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma par KPK apelācijas noraidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!