Foto: LETA
Olimpiskais gars Riodežaneiro nebeidzās ar olimpisko spēļu noslēguma ceremoniju - teātra valodā runājot, tas bija tikai pirmais cēliens. Otrais - Riodežaneiro paralimpiskās spēles - sāksies 7. septembrī un arī tur valdīs tieši tās pašas sajūtas un mērķi - cīņa par zelta medaļām planētas labāko paralimpiešu vidū.

Kā ziņojām, Latviju Riodežaneiro pārstāvēs 11 sportisti, kas sacentīsies sešos sporta veidos. Kādam tās būs jau piektās, kādam - otrās, bet kādam - pašas pirmās paralimpiskās spēles karjerā. Galvenais mērķis, kā jau visiem sportistiem, mūsu paralimpiešiem ir viens - cīņa par medaļām, personiskajiem rekordiem un iespējami augstām pozīcijām, jo, kā sarunā ar portālu "Delfi" izteicās viens no delegācijas vieglatlētiem, lodes grūdējs Edgars Bergs - braucam cīnīties, nevis skatīties, kā citi uzvar!

Daļa mūsu paralimpiešu skatījās olimpisko spēļu sacensības televīzijā, bet daži ne. "Olimpiskajās spēles savu disciplīnu pat neskatījos pa TV - mazāk zini, vieglāks starts," saka paralimpiskā debitante, airētāja Žanna Čvekovska. Tas, ka Latvijas sportisti Rio airēšanas lagūnas ūdeni raksturoja kā "smagu", Žannu nebiedē, jo treniņi pēc iekļūšanas delegācijā esot notikuši piecas reizes nedēļā. "Gribu izmēģināt, ka ir šādās sacensībās un lai nepaliktu pēdējie! Gribam tomēr jau kaut ko pierādīt un pēc tam, pēc četriem gadiem jau pacīnīties par ko vairāk," savus plānus uz Rio un arī tālākai nākotnei atklāj sportiste, kura līdz ar pārinieku Eduardu Pupeli bija pēdējie, kas saņēma ielūgumu startēt Rio. "Tas bija tik negaidīti! Neticējām, ka esam pielaisti paralimpiskajām spēlēm. Tikai pēdējā nedēļā pirms izlidošanas uz Rio noticēšu, ka tā patiešām ir īstenība," pasmaida Žanna.

Arī ratiņpaukotājai Poļinai Rožkovai šīs būs pirmās paralimpiskās spēles, bet viņa lielāku uzmanību pievērsusi Rio sadzīviskajiem aspaktiem nekā sportiskajiem. "Pagaidām ziņas no Rio par sacensību vietām nav iepriecinošas, bet es ceru, ka uz mūsu ierašanās brīdi būs jau labāk. Uztrauc - es pat nerunāju par kriminālo situāciju -, ka nav pabeigtas ēkas, nav līdz galam iekārtoti numuriņi, problēmas ar kanalizāciju," saka Poļina. Par savu paralimpsko debiju viņai uztraukuma nav, vismaz pagaidām. "Pagaidām vēl stresa nav, tas būs tur, Rio, pirms starta," stāsta ratiņpaukotāja. "No sevis gaidu, ka tikšu galā ar nerviem un parādīšu, ko esmu trīs gados apguvusi!"

Paralimpisko lodes grūdēju Edgaru Bergu apbēdina tas, ka uz paralimpisko spēļu sacensībām iegādāts ļoti maz biļešu - olimpiādes laikā rīkotāji atklāja, ka pārdoti tikai 12,5% biļešu… "Man patīk, ka tribīnes ir pilnas," saka Edgars. "Personīgi man ir tā - jo lielāks atbalsts, jo labāk, tas man dod papildus iedvesmu." Edgaram Rio būs par vienu spēcīgu konkurentu mazāk - Krievijas Paralimpiskās komitejas diskvalifikācija ir atsaukusies uz dalībnieku sarakstu lodes grūšanas sacensībās. "Manā disciplīnā būs par vienu konkurentu mazāk, kurš pretendēja uz medaļām. Žēl, protams, ka tā, bet ko lai dara - ja krāpjas, tāds lēmums ir tikai godīgs," nosaka Bergs.

Savu kolēģu vieglatlētu, un arī pārējo sportistu sniegumu Rio olimpiādē gan ir vērojis Aigars Apinis, kurš ir pieredzējušākais un titulētākais sportists Latvijas delegācija - Rio Aigaram būs jau piektā paralimpiāde.

"Kad bija brīvs laiks treniņnometnē, skatījos Rio olimpiskās spēles, sekoju līdzi latviešu startiem, un ne tikai - visam, ko pa TV rādīja,," saka Apinis, kuru nedaudz bažīgu dara apstākļi Rio, taču sportists ir pārliecināts, ka arī paralimpiskās spēles tiks sarīkotas atbilstoši visaugstākajiem standartiem. "Kā izskatās mans "darba" sektors, es ieraudzīšu tikai tur, bet vieglatlētikas stadions un dzīvošana izskatās ir ok. Bet redziet, kas ir - "kājinieki" īpašu problēmu ar kādam slieksnīti nav, tam uzmanību nepievērš, taču es domāju, ka organizatori gatavojas, jo arī Brazīlijas sportisti būs paralimpiskajās spēlēs, visam vajadzētu būt kārtībā."

Apinis, kurš šoreiz paralimpiskajās spēlēs startēs ne divās, bet vienā disciplīnā - diska mešanā, cer arī uz Mātes Dabas labvēlību attiecībā. "Ceru, ka starti būs veiksmīgi visiem un ka Rio lietus neiztraucēs - jo vieglatlētikā, arī bīčvolejbola laukumā, lietus diezgan iztraucēja," atceras Apinis. "Tas bija fantastiski, kad jāmet disks un rokas slīd, inventāru nevar noturēt, pats esi saslapinājies un baidies, ka tik nesaķer iesnas vai klepus, jo ķermenis strādā diezgan intensīvi, pilnu slodzi, imūnsistēma ir diezgan novājināta un bacilis var pielipt ļoti ātri. Tagad Rio ir pavasaris un tas priecē, ka laiks būs siltāks." Sportists atsaucas uz vienu no sacensību vakariem olimpiskajās spēlēs, kad spēcīgā lietus dēļ tika apturētas kvalifikācijas sacensības diska mešanā sievietēm un arī kārtslēkšanā vīriešiem, kur startēja Latvijas pārstāvis Pauls Pujāts.

Aigars Apinis tiek minēts kā viens no drošākajiem potenciālajiem medaļniekiem, taču pats sportists kategoriski atsakās sev kārt medaļu kaklā pirms sacensībām. "Medaļa jau tikpat kā kabatā? Nē, tā nekad nav. Jūs jau redzējāt, kas notika ar olimpiešiem! Visi sportisti ir tikai cilvēki, visiem ir nervi, uztraukums," saka Apinis. "Tam, kurš apgalvo, ka nejūtot uztraukumu, vai kāds no malas kaut ko saka - pajautājiet, vai viņš savā mūžā ir kārtojis eksāmenu? Kad no galvas pazūd viss mācītais. Tas pats sportā - tā ir veiksme, atlēti, kas iet uz visu banku, viņš ir dzelzs cilvēks, taču - cilvēks. Es pats arī pirms startiem sajutis vājumu, bet - pieredze, treniņi, viss ir. Lielāks spiediens nav, bet visi gaida [medaļas]. Domāju, ka mēs iesim un darīsim to, ko esam iecerējuši pirms šīm spēlēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!