Foto: Juris Bērziņš-Soms
Latvijas ratiņpaukotāja Poļina Rožkova Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs izmantojusi savam augumam īpaši pielāgotu muguras ortozi, kas tikusi radīta ar 3D printeri, vēsta portāls "3ders.org".

Tiek ziņots, ka Rožkovai ilgi nav izdevies atrast piemērotu risinājumu muguras problēmām sacensību laikā, bet problēma atrisinājusies pēc tikšanās ar uzņēmumu "Baltic3D" - uzņēmuma pārstāvji ieteikuši ar 3D tehnoloģijām radīt vieglu un speciāli sportistes mugurai piemērotu jostu.

Lai izveidotu jostu, "Baltic3D" komanda izveidoja Rožkovas muguras lejasdaļas 3D attēlu un pēc tam ar "WiDE" programmatūru digitāli modelēja viņai pielāgotu jostu. Josta ir ne tikai speciāli pielāgota, bet tā tika izveidota, lai atbalstītu un atbilstu sportistes mugurkaula vidusdaļas ģeometrijai - apgabalam, kas parasti ir iespīlēts parastajās jostās, īpaši fizisko aktivitāšu laikā, piemēram, riteņpaukošanā.

Printēšana aizņēma vien dažas stundas, turklāt "Baltic3D" izprintēja vairākus jostas variantus, lai Rožkova pati varētu pārbaudīt, kurš viņai der vislabāk.

"Manas karjeras laikā profesionālajā ratiņkrēslu paukošanā esmu meklējusi piemērotu muguras jostu, kas ļautu sacensties un kustēties bez ierobežojumiem vai sāpēm. Esmu ekstāzē par rezultātu - 3D printēta muguras josta ir ne tikai vizuāli pievilcīga, bet arī dod man nepārspējamu brīvību. Tagad jūtos labāk ekipēta, lai sasniegtu savus mērķus," izteikusies Rožkova, atzīstot, ka iepriekšējās jostas viņas ķermenim radīja diskomfortu un pat brūces.

Riodežaneiro paralimpiskās spēles otrdien gan Rožkovai neizvērtās veiksmīgas - sportiste apakšgrupu sacensībās zaudēja četros no pieciem dueļiem, nespējot iekļūt ceturtdaļfinālā. A kategorijas (veselības grupas) sacensībās Rožkova tika klasificēta desmitajā pozīcijā no 12 sportistēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!