Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) apstiprināja delegāciju dalībai 2016. gada Rio olimpiskajās spēlēs, un viena no "karstākajām" diskusijām bija par šosejas riteņbraucēju izvēli.

Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF), balstoties uz iepriekš izstrādātiem atlases kritērijiem, startam Rio olimpiskajās spēlēs izvirzīja Alekseju Saramotinu un Tomu Skujiņu, bet aiz svītras palika Latvijas čempions Gatis Smukulis.

Tieši Smukuļa atstāšana ārpus dalībnieku pulka "sacēla vētru" sporta sabiedrībā, tāpēc LRF vieš skaidrību notikušajā un atlases sistēmā.

Kā norāda LRF, pirms sezonas, lai maksimāli godīgi un objektīvi atlasītu dalībniekus Rio Olimpiskajām spēlēm šosejā, tika apstiprināti atlases kritēriji, kuri publicēti ŠEIT. Ar kritērijiem ir tikuši iepszīstināti gan sportisti, gan viņu treneri.

Atlases noslēgumā labākais no Latvijas sportistiem bija Saramotins (275 punkti), Smukulim bija 113 punkti, bet Skujiņam 103 punkti. Balstoties uz atlases kritērijiem un trases profilu ( Rio trase ir viskalnainākā kāda jebkad bijusi Olimpiskajās spēlēs ) Latvijas izlases vecākais treneris Vitālijs Smirnovs, kā atbilstošāko dalībnieku šai trasei nosauca Tomu Skujiņu, kuru LRF padome arī apstiprināja.

Savukārt, balstoties uz atlases kritēriju pirmo punktu, lielāko UCI punktu summu ir izcīnijis Aleksejs Saramotins. Latvijas čempionātā Saramotina sportiskā forma bija visai zemā kondīcijā, tāpēc LRF vēl nenosauca viņa vārdu, bet deva laiku līdz 13. jūlijam izvērtēt savu vesellības stāvokli un paziņot viņa spēju labi sagatavoties startam Olimpskajās spēlēs Rio. Pagājušajā nedēļā pats sportists apstiprināja, ka viņš novērsis veselības problēmas un viņa pašsajūta ir ievērojami uzlabojusies un viņš ir gatavs labi sagatavoties Rio spēlēm.

"Neskatoties uz Gata Smukuļa izcilo startu Latvijas čempionātā, LRF uzskata, ka mainīt spēles noteikumus distancē ( atlases kritērijus startam Rio ) nav korekti pret sportistiem un apstiprināja sastāvu, balstoties uz iepriekš izstrādātajiem kritērijiem. Tikai paša sportista atteikuma gadījumā būtu iespēja startēt nākamam kandidātam," teikts LRF prezidenta Igo Japiņa vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!