Foto: DELFI
Pazīstamā Latvijas pavāra Mārtiņa Rītiņa brālēns Ēvalds Rītiņš uz XXXI vasaras olimpisko spēļu laiku Riodežaneiro atvērs savu restorānu, kas iecerēta kā latviešu tikšanās vieta.

Ēvalds Rītiņš dzimis un audzis Brazīlijā, uz kurieni pārcēlušies viņa senči Otrā pasaules kara laikā. Lai gan visu laiku dzīvojis Brazīlijā, Ēvalds sevi uzskata par latvieti un arī olimpisko ciematu apmeklē ar Latvijas karogu uz muguras. Viņš vairākas reizes apmeklējis Latviju, bet senču valodā nerunā.

"Ideja par latviešu mītnes vietu radās 2013. gadā, kad biju Rīgā pie sava brālēna Mārtiņa. Viņš pazīst Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidentu Aldonu Vrubļevski. Tad runājām par tādu iespēju, jo Austrālijā savulaik bijis līdzīgi, ka vietējie latvieši uztaisījuši latviešu tikšanās vietu," portālam "Delfi" stāstīja Ēvalds Rītiņš.

Pēdējos mēnešos aktīvi sadarbojoties ar Latvijas olimpiskās delegācijas vadītāja vietnieku Raiti Keseli, izdevies atrast piemērotas telpas un realizēt šo projektu, lai ar pirmajām Rio olimpisko spēļu dienām latviešiem būtu sava mītnes vieta.

Prioritāri šajā restorānā paredzētas latviešu tikšanās, sarunas un kopīga olimpisko sacensību skatīšanās, bet arī vietējie šeit būšot gaidīti. Rītiņš skaidro, ka Rio latviešu mītnes vietu bijis izveidot grūtāk, jo šeit īsti nav tādas latviešu komūnas, kādas ir citās lielajās Brazīlijas pilsētās.

Runājot par olimpiskajām spēlēm, Rītiņš norāda, ka īsto atmosfēru sāks just līdz ar spēļu sākumu. "Brazīlijā var just olimpisko atmosfēru. Kad bija Pasaules kauss futbolā, Brazīlija sākumā arī ar skepsi to uztvēra. Bet, sākoties sacensībām, viss darbojās kā vajag un vietējie juta līdzi sacensībām," viņš atceras.

Pats Rītiņš apmeklēs volejbola turnīru, bet cer vēl iegūt biļetes uz kādu no sporta sacensībām.

Sarunas nobeigumā Rītiņš norāda uz politisko situāciju valstī, kas brīžiem aizēno olimpisko sacensību garu. "Politiskā situācija ir problēma mūsu valstī. Situācija nav tā labākā. Korupcija, skandāli, nepatika pret valdību. Iedzīvotāji jūtas apzagti, bet tagad vēl valsts uzņemas rīkot lielas spēles. Bet sadzīvē un ikdienā brazīlieši ir ļoti sirsnīgi, atvērti un izpalīdzīgi. Savādāk jau šajā valstī nespētu izdzīvot, kur notiek tik daudz dažādu nepatīkamu lietu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!