Vairāku valstu antidopinga komiteju vadītāji un apmēram 20 sportistu grupa pirmdien varētu aicināt Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) no Rio olimpiskajām spēlēm atstādināt visu Krievijas delegāciju, liecina laikraksta "The New York Times" rīcībā nonākusi elektronisko vēstuļu sarakste.

Aktīvistu grupa šādu galējo soli nolēmusi spert, norādot uz valsts mēroga dopinga programmu, kas, iespējams, izvērsta Krievijā. Par pamatu aicinājumam kalpojusi bijušā Krievijas antidopinga laboratorijas direktora Grigorija Rodčenkova atzīšanās, ka Krievijā valstiskā līmenī tiek realizēta dopinga programma un valdība un drošības dienesti iejaukušies 2014. gada Soču olimpisko spēļu antidopinga inspektoru darbā. Pēc Rodčenkova teiktā, pārkāpjot antidopinga kodeksu, vismaz 15 krievu sportisti Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos izcīnīja zelta godalgas.

Starp aicinājumu parakstījušām valstīm ir ASV, Vācija, Spānija, Japāna, Šveice un Kanāda. Savukārt vairāk nekā 20 sportistu grupā esot pazīstamu atlētu vārdi no visas pasaules.

Pirmdien Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) varētu izplatīt kārtējo ziņojumu par Krievijas dopinga skandāliem, kas, iespējams, apstiprinās no Krievijas aizbēgušā Rodčenkova izteiktos apvainojumus. Tādā gadījumā uz SOK varētu tikt izdarīts spiediens, lai no dalības Rio olimpiskajās spēlēs atstādinātu visus Krievijas sportistus.

Kā zināms, plašu antidopinga pārkāpumu dēļ no dalības Rio olimpiskajās spēlēs ir atstādināti Krievijas vieglatlēti.

2016. gada Vasaras olimpiskās spēles Riodežaneiro risināsies no 5. līdz 21. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!