Foto: AFP/Scanpix
Pasaules golfa ranga līderis austrālietis Džeisons Dejs Zikas vīrusa draudu dēļ atteicies no dalības Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

"Ar nožēlu paziņoju, ka nepiedalīšos 2016. gada vasaras olimpiskajās spēlēs, kas augustā notiks Riodežaneiro," paziņojumā sacīja Dejs.

"Mana lēmuma iemesls ir bažas par iespējamību inficēties ar Zikas vīrusu, tādējādi tiktu apdraudēta mana un sievas nākotne ģimenes veidošanā," piebilda sportists.

Šogad golfs atgriezīsies olimpisko spēļu programmā pirmoreiz kopš 1904. gada.

Jau iepriekš arī vairāki mazāk slaveni golferi bija atteikušies no dalības Olimpiādē tieši vīrusa dēļ.

"Es vienmēr esmu ģimeni vērtējis augstāk par visu pārējo," sacīja Dejs, kurš ir tēvs četrus gadus vecam dēlam un septiņus mēnešus vecai meitai.

"Medicīnas eksperti ir apstiprinājuši, ka startēšana Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs apdraudētu manu un ģimenes veselību," uzsvēra golferis.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947. gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Zikas vīrusu pārnēsā "Aedes" ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, bet ar šo saslimšanu tiek saistīti aizvien biežāki gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Pagājušajā nedēļā ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) pauda, ka pastāv ļoti zems risks Zikas vīrusa izplatībai plašāk pasaulē pēc gaidāmajām olimpiskajām un paraolimpiskajām spēlēm, jo sacensības norisināsies laikā, kad Brazīlijā ir ziema.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!