Foto: F64

Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš jau kopš pasaules čempionāta pamatoti sapņojuši par olimpisko spēļu medaļu, ko izdevies īstenot, neskatoties uz daudzu skepsi un neticību, uzskata Pļaviņš.

Kā ziņots, Pļaviņš/Šmēdiņš Londonas olimpisko spēļu mačā par trešo vietu ceturtdien ar rezultātu 2-1 (19:21, 21:19, 15:11) uzvarēja Ričardu Šuilu un Reineru Numerdoru no Nīderlandes, izcīnot bronzas godalgas.

Šī ir Latvijas pirmā medaļa Londonas Olimpiādē.


"Pretinieki bija krietni vecāki par mums, tāpēc pirmajā setā baidījāmies, meklējot, caur kuru no viņiem spēlēt, bet otrajā nolēmām spēlēt uz garo, jo viņam bija "jāplīst"," pēc cīņas izteicās Šmēdiņš. "Tad sākām labi spēlēt. Kaut otrā seta sākumā situācija šķita bezcerīga, nepadevāmies. Otrajā spēles daļā mums nācās riskēt, jo nebija daudz iespēju citādāk izglābties."

Pļaviņš/Šmēdiņš turnīrā izlikti ar 17.numuru, bet Šuils/Numerdors izlikti ar piekto numuru.

"Pirmo setu izlaidām aiz stresa. Likās jau, ka spēle otrajā setā pie 3:8 ir zaudēta, tomēr paņēmām pārtraukumu un sarunājām, ka cīnīsimies par katru bumbu. Lēnām aizgājām vadībā. Pie 3:8 bija ļoti nepatīkamas sajūtas, jo pirms tam paši izlaidām pirmā seta galotni," piebilda Pļaviņš. "Trešajā setā bijām pelnījuši uzvaru, jo nospēlējām ļoti labi. Tagad atlicis vēl viens Pasaules kausa posms Polijā, pēc kura domāsim, ko darīt. Ļoti iespējams, ka sezonu uzreiz beigsim, piedaloties vien novembrī plānotajā pasaules valstu čempionātā."

"Medaļa bija mūsu sapnis, esam to paveikuši. Vajag pāris dienas, lai to apjēgtu. Pēc tam runāsim viens ar otru par to, ko darīt nākotnē," izteicās Pļaviņš, kuru kopā ar Šmēdiņu teju uzreiz pēc nonākšanas no laukuma telefoniski sveica Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pļaviņš atklāja, ka pirmais Latvijā, kurš sācis runāt par olimpisko medaļu, bija Aleksandrs Samoilovs. Kad viņi sāka spēlēt vienā pārī, tas bija viņu mērķis. "Neviens neticēja, visi smaidīja, bet mēs cītīgi trenējāmies. Šāds mērķis ir visiem, bet visi nevar to sasniegt. Mūsu karjerā ir vēl tikai pusē."

"Kāpēc mums izdevās tikt pie uzvaras? Neviens negaidīja jau vien to, ka pasaules čempionātā izcīnījām ceturto vietu. Pēc tam parādījās domas, ka mēs to varam. Lielā mērā tieši pateicoties pasaules čempionātam tikām uz Olimpiādi, jo pēc tam rezultāti bija nekādi," uzskata Pļaviņš.

Arī visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās - četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts.

Kā ziņots, otrs Latvijas duets Samoilovs un Ruslans Sorokins Olimpiādē ierindojās dalītā devītajā vietā.

Pirms četriem gadiem Pekinā Pļaviņa un Samoilova duets ieņēma devīto pozīciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!