Foto: AP/Scanpix
Otrdien Londonas olimpiskajās spēlēs starti paredzēti četriem Latvijas sportistiem.

Kā pirmais no Latvijas sportistiem startēs peldētājs Uvis Kalniņš, kurš plkst.12 pēc Latvijas laika sāks dalību 100 metru brīvā stila distances priekšsacīkstēs.

Kalniņa labākais rezultāts šajā distancē ir 50,18 sekundes, kas tika sasniegts pagājušā gada Eiropas junioru čempionātā, kur Kalniņš izcīnīja bronzas medaļu.

Savā priekšsacīkšu peldējumā Kalniņam ir trešais sliktākais rezultāts.

Plkst.12.05 dalību džudo sacensībās svara kategorijā līdz 81 kilogramam sāks Konstantīns Ovčiņņikovs, kurš pirmajā cīņā tiksies ar brazīlieti Leandru Gilheiru.

Gilheiru izcīnīja bronzu pēdējās divās Olimpiādēs svara kategorijā līdz 73 kilogramiem. Savukārt svara kategorijā līdz 81 kilogramam Brazīlijas džudists 2010.gada pasaules čempionātā izcīnīja otro vietu, bet pērn pasaules čempionātā ieņēma trešo pozīciju.

Tikmēr Kirgiztānā dzimušais Ovčiņņikovs pasaules čempionātos nav bijis augstāk par 17.vietu (2009.gadā), bet šogad izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā. Tāpat pēdējās divās sezonās Ovčiņņikova kontā ir divas trešās vietas Pasaules kausa posmos.

Savukārt plkst.16.30 pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, kuri Londonā izlikti ar 17.numuru, E apakšgrupas otrās kārtas cīņā tiksies ar Igoru Ernandesu un Hesusu Viljafanu no Venecuēlas, kuriem šajā turnīrā ticis 20.numurs.

Kā ziņots, pirmajā mačā Pļaviņš/Šmēdiņš svētdien ar rezultātu 2-1 (19:21, 23:21, 15:9) uzvarēja vāciešus Kaju Matisiku/Jonatanu Erdmanu, kuriem turnīrā ticis astotais numurs.

Grupas pēdējo cīņu latvieši aizvadīs ceturtdien, kad spēkosies ar Ričardu Šuilu/Reineru Numerdoru no Nīderlandes, kuri izlikti ar piekto numuru.

Otrajā E grupas pirmās kārtas cīņā svētdien Šuils/Numerdors ar 2-1 (21:18, 17:21, 15:10) pieveica Venecuēlas sportistus.

Jau vēstīts, ka otrs Latvijas duets Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins D grupas pirmajā cīņā aizvadītajā sestdienā ar 2-1 (12:21, 21:15, 15:12) pieveica poļus Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuriem Londonā piešķirts devītais numurs, bet otrajā mačā pirmdien ar 2-0 (21:13, 21:10) pārliecinoši uzvarēja Grantu Goldšmidu/Frīdomu Čiju no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR).

Grupas pēdējo cīņu Samoilovs/Sorokins aizvadīs trešdien, kad spēkosies ar amerikāņiem Džeikobu Gibu un Šonu Rozentālu, kuri izlikti ar ceturto numuru.

Iepriekš Gibs/Rozentāls ar 2-0 (21:10, 21:11) pārliecinoši pieveica DĀR duetu, bet ar poļu pludmales volejbolistiem amerikāņi tikās pirmdien, piedzīvojot zaudējumu ar 0-2 (17:21, 18:21).

D grupas kopvērtējumā pēc divām kārtām Samoilovam/Sorokinam ir divas uzvaras, amerikāņi un poļi izcīnījuši pa vienam panākumam, bet DĀR duets zaudējis abās līdzšinējās cīņās.

Pēc grupu turnīra izslēgšanas cīņām kvalificēsies 16 pāri - katras grupas spēcīgākās divas komandas un divi labākie pāri no tiem, kas paliks trešajā vietā, bet tiem piepulcēsies vēl divi trešajā vietā palikušie pāri, kuri savā starpā aizvadīs papildus izslēgšanas kārtu.

24 stundu režīmā līdzjutējiem notikumus Olimpiādē iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāla pārraidēs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Pirmo reizi vasaras olimpiskajās spēlēs Latvija pārstāvēta galda tenisā, kā arī cīņā un BMX sportā sievietēm.

Līdz šim visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās - četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts.

Londona ir pirmā pilsēta, kurā vasaras olimpiskās spēles notikušas trīs reizes - iepriekš tās Lielbritānijas galvaspilsētā risinājās arī 1908. un 1948.gadā.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!