Foto: Saeimas administrācija
Riodežaneiro olimpiskās spēles iezīmējušas vairākus negludumus Latvijas sporta sistēmā, taču sniegums kopumā vērtējams pozitīvi. Tieši tādēļ galvenais ir pateikties mūsu sportistiem, kā arī viņu treneriem, un risināt apjaustās problēmas, nevis meklēt vainīgos pie medaļu trūkuma," otrdien, 31.augustā, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Upenieks.

Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs norādīja uz mūsu sportistu pozitīvo sniegumu, ieņemot augstas pozīcijas un pārspējot pat valsts rekordu, kā arī pauda Sporta apakškomisijas gatavību kopīgiem spēkiem ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) strādāt pie tā, lai risinātu konstatētās problēmas valsts sporta nozarē.

Viens no jautājumiem, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība, ir olimpiskās vienības sastāvs. Svarīgi, lai olimpiskajās spēlēs prioritāri tiek nodrošināta sportistu un arī viņu treneru klātbūtne, sacīja J.Upenieks, par nepieņemamu saucot šajās spēlēs notikušo, kad peldētājas Aļonas Ribakovas trenerim netika nodrošināta iespēja doties līdzi sportistei uz Riodežaneiro.

Aktuāls arī jautājums par treneru sagatavotību, kvalifikāciju, metodiku un psiholoģisko gatavību. Turklāt, kā uzsvēra Upenieks, uzmanība jāpievērš arī pašu sportistu disciplīnai un attieksmei, lai pirms svarīgā starta olimpiskajās spēlēs nodrošinātu vislabākos rezultātus.

Tāpat Sporta apakškomisijas sēdē deputāti, tiekoties ar LOK, Latvijas Olimpiskās vienības un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem, pārrunāja Riodežaneiro olimpisko spēļu informatīvo atspoguļojumu.

XXXI vasaras olimpiskās spēles norisinājās no 5. līdz 21.augustam Riodežaneiro, Brazīlijā. Tās bija pirmās vasaras olimpiskās spēles kopš valsts neatkarības atjaunošanas, kurās Latvija palikusi bez medaļām.

Kā sēdē deputātus informēja LOK pārstāvji, detalizēts izvērtējums par dalību Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs tiks prezentēts 30.septembrī. Tāpat tuvākajā laikā tiks skatīts jautājums par sporta federāciju vadītāju lomu un darbību olimpiskajās spēlēs, kā arī olimpiskajā ciematā.

LOK pārstāvji arī akcentēja riskus, ko sporta nozares attīstībai radītu 2017.gada valsts budžeta projektā paredzētais finansējuma samazinājums.

Sporta apakškomisijas deputāti sēdē uzsvēra apņemšanos cieši sadarboties ar LOK, risinot Latvijas sporta nozarē konstatētās problēmas, lai sekmīgi noritētu gatavošanās nākamajām olimpiskajām spēlēm, tostarp pēc 16 mēnešiem Phjončhanā, Dienvidkorejā, gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!