Foto: AFP/Scanpix

Pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma par atļaušanu Krievijas sportistiem piedalīties gaidāmajās olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro ar dažiem ierobežojumiem, starts Rio tomēr var iet secen vairākiem atlētiem, kuriem ir iepriekšējā "dopinga vēsture" un kuri tiek uzskatīti par medaļu pretendentiem, ziņo vietējie mediji.

Kā ziņojām, liegts startēt Riodežaneiro Olimpiādē būs tiem Krievijas sportistiem, kas iepriekš tikuši iesaistīti dopinga pārkāpumos. Katrai starptautiskajai federācijai ir tiesības pieņemt pastāvīgu lēmumu attiecībā uz Krievijas sportistiem, kā to paveica Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF), atstājot spēkā Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalifikāciju, kas liedz šīs valsts vieglatlētiem startēt Rio.

Izdevums "Sport Ekspress" ir saskaitījuši 13 šādus sportistus, kamēr Krievijas Olimpiskā komiteja (KOK) norāda uz astoņiem atlētiem, gan nenosaucot konkrētus uzvārdus.

Krievijas olimpiskās izlases pieteikumā iekļauti sekojoši sportisti, kam ir "dopinga vēsture": airētāji Ivans Podšivalovs un Anastasija Karabeļščikova, peldētāji Mihails Dovgaļuks, Jūlija Jefimova, Natālija Lovcova un Anastasija Krapivina, riteņbraucēji Olga Zabeļinska, Iļnurs Zakarins, Kirils Svešņikovs un Sergejs Šilovs, cīkstonis Viktors Ļebedevs un svarcēlāja Anastasija Romanova.

KOK prezidents Aleksandrs Žukovs norādījis, ka pēc viņu rīcībā esošas informācijas, saistība ar dopingu iepriekš bijusi astoņiem sportistiem. "Vēl ir kaut kādi saraksti Maklarena ziņojumā, kas netika publicēti," Žukovu citē aģentūra TASS. "Ziņojumā tiek pieminēti krievu sportisti, par kuriem papildu informācija var parādīties starptautiskajām federācijām. Tām būs jāapspriež šo mūsu sportistu uzvārdi un jāizlemj, kā rīkoties."

"Es esmu runājis praktiski ar visu vasaras sporta veidu starptautisko federāciju prezidentiem. Viņi šobrīd aktīvi strādā un pārbauda sarakstus, lai noteiktu sportistus ar dopinga vēsturi," saka Žukovs. "Pēc manām aplēsēm, tie šobrīd ir astoņi sportisti."

Krievijas Riteņbraukšanas federācija (VFSR) atzīst, ka SOK kritērijiem par aizliegumu startēt olimpiskajās spēlēs atbilst trīs sportisti - Olga Zabeļinska, Iļnurs Zakarins un Sergejs Šilovs, par kuriem jau esot nosūtīts oficiāls pieprasījums Starptautiskajai Riteņbraukšanas savienībai (UCI), un aizlieguma gadījumā VFSR iesniegs prasību Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), ziņo aģentūra "R-Sport". Zakarins un Zabeļinska, kā arī Ļebedevs tiek uzskatīti par pretendentiem uz olimpiskajām medaļām.

Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA), kas pirms tam noņēma diskvalifikāciju Jūlijai Jefimovai, apstiprinājusi, ka Krievijas daiļlēcējiem un sinhronās peldēšanas sportistēm ir atļauts startēt Riodežanairo.

Tāpat pretenziju pret Krievijas sportistu dalību Rio Olimpiādē nav arī Starptautiskajai Loka šaušanas, Modernās pieccīņas, Paukošanas, Boksa, Volejbola un Burāšanas federācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!