Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Šī gada Londonas olimpisko spēļu laikā 361 Londonas metro stacija tiks nosaukta vairāku olimpisko izcilnieku vārdos, kuru vidū ir arī divkārtējā olimpiskā čempione un basketbola leģenda Uļjana Semjonova, kā arī olimpiskais čempions šķēpmešanā Jānis Lūsis, vēsta laikraksts "The Independent".

Semjonova tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām basketbolistēm un ir pirmā, kura, nebūdama no ASV, iekļauta ASV basketbola Slavas zālē. Semjonova ir desmitkārtējā Eiropas čempione, trīspadsmitkārtējā Eiropas kausu ieguvēja "TTT Rīga" sastāvā, kā arī divu olimpisko zelta medaļu īpašniece un trīskārtēja pasaules čempione. 18 sezonu laikā Semjonova nav zaudējusi nevienā starptautisko čempionātu spēlē.

Savukārt Lūsis ir vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevies izcīnīt visu trīs kalumu olimpiskās medaļas - olimpisko zeltu 1968.gadā Mehiko, sudrabu 1972.gadā Minhenē un bronzu 1964.gadā Tokijā. Lūsis ir arī četrkārtējs Eiropas čempions un divkārtējs pasaules rekordists, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Olimpisko leģendu karti izveidojis Londonas transporta sistēmas operators "Transport for London" ("TfL"), un tās dizaineri ir Alekss Trikets un Deivids Brukss.

Kartē iekļauti visu olimpisko sporta veidu pārstāvji, bet visplašāk ir pārstāvēts basketbols. Pie savām stacijām tikušas tādas esošās un bijušās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigznes kā Kobe Braients, Lebrons Džeimss, Dveins Veids, Arvīds Sabonis, Maikls Džordans, Maģiskais Džonsons, Lerijs Bērds, Karls Melouns, Skotijs Pipens, Džons Stoktons, Oskars Robertsons, Deivids Robinsons, Bils Rasels, Patriks Jūings un citi.

Pie savām metro stacijām Londonas olimpisko spēļu laikā tikuši arī slavenie peldētāji Maikls Felpss un Aiens Torps, futbola superzvaigzne Lionels Mesi, leģendārais bokseris Muhameds Ali, ne mazāk pazīstamie kārtslēcēji Sergejs Bubka un Jeļena Isinbajeva, kā arī sprinta superzvaigzne Useins Bolts.

"Šī karte ne tikai sumina vairākkārtējus olimpisko spēļu zelta medaļu ieguvējus, bet arī atgādina par citiem izciliem sportistiem, kuri varbūt nav izcīnījuši zelta godalgu, taču ir pazīstami visā pasaulē par savām spējām vai slavenām neveiksmēm," minēts "TfL" paziņojumā.

Kā zināms, Londonas olimpiskās spēles notiks no 27.jūlija līdz 12.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!