Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) otrdien vēl nepieņēma nekādus lēmumus par iespējamām sankcijām pret Krieviju, pār kuru veļas aizdomu ēna saistībā ar valstiskā līmenī realizētu dopinga programmu.

SOK valde otrdien telefonkonferencē sarīkoja sēdi, kuras galvenais jautājums bija Krievijai izvirzītās apsūdzības dopinga pārkāpumos. Tomēr SOK valde pēc diskusijām nepieņēma konkrētu lēmumu un to varētu izdarīt nedēļas nogalē, taču pieņemti vairāki soļi, kas ierobežo Krievijas sporta dzīvi.

SOK likusi Rio olimpisko spēļu rīkotājiem neizsniegt akreditācijas Krievijas Sporta ministrijas pārstāvjiem un jebkurai personai, kas minēta pirmdien publiskotajā neatkarīgo izmeklētāju komisijas ziņojumā.

SOK valde nolēmusi izveidot īpašu komisiju, kas izvērtēs iespējamo visas Krievijas delegācijas diskvalificēšanas no Rio Olimpiādes likumību. Tāpat komisijai būs jāizvērtē, vai Rio drīkstēs startēt un kādā statusā "tīrie" Krievijas sportisti. SOK lēmuma pieņemšanā ņems vērā arī Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) gaidāmo spriedumu saistībā ar Krievijas vieglatlētu iesniegto apelāciju par diskvalificēšanu no Rio Olimpiādes. CAS lēmumu, vai Krievijas vieglatlētu diskvalifikācija ir pamatota vai nav, pieņems līdz 21. jūlijam.

Savukārt SOK sadarbībā ar WADA veiks visu Krievijas sportistu no Soču olimpiskajām spēlēm pieejamo dopinga analīžu atkārtotu pārbaudi, lai pārliecinātos, ka nav veiktas nekādas nelikumības, arī ņemto analīžu viltošana. Pēc šīm pārbaudēm, ja būs konstatēti pārkāpumi, attiecīgo sporta veidu federācijām būs jālemj par nākamajiem soļiem.

SOK stingri ieteikusi starptautiskām ziemas sporta veidu federācijām nākamajā sezonā nerīkot nekāda mēroga (Pasaules kauss, pasaules čempionāts, utt.) starptautiskas sacensības Krievijā, savlaicīgi tās pārceļot uz citām valstīm.

SOK pēc otrdienas atteikusies organizēt vai būt par patronu jebkādām Krievijā rīkotām sacensībām, un tas attiecas uz Eiropas Olimpiskās komitejas (EOC) vēlmi 2019. gadā Eiropas spēles rīkot Krievijā.

Visas pieņemtās pagaidu sankcijas būs spēkā līdz 2016. gada decembrim, kad SOK valde atkārtoti skatīs šo jautājumu.

Saistībā ar aizdomām par masveida dopinga pārkāpumiem Krievijā pēc Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) lūguma maijā tika izveidota neatkarīgā izmeklēšanas komisija, kuru vadīja profesors un tiesību zinātņu speciālists Ričards Maklārens. Pirmdien, 18. jūlijā, šīs komisijas gala ziņojumā teikts, ka Krievijā valstiskā līmenī un ar valsts atbalstu veikta īpaša programma, kas aizstāvēja Krievijas sportistus un ļāva tiem izbēgt no sodiem par dopinga pārkāpumiem.

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) liegt Krievijai dalību Rio olimpiskajās spēlēs, kurās dopinga pārkāpumu dēļ jau nedrīkst startēt Krievijas vieglatlēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!