Divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs cer ar Latvijas karoga nešanu XXXI olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā gūt vēl vairāk emociju, kas palīdzētu, iespējams, izcīnīt vēl kādu medaļu. To pēc nominēšanas ceturtdien "LMT Straume" video tiešraidē teica pats sportists.

Štrombergs būs sestais sportists, kurš nesīs Latvijas karogu Vasaras olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā pēc valsts neatkarības atjaunošanas. 1992. gadā Barselonas olimpiskajās spēlēs Latvijas karogu nesa tagadējais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, pēc četriem gadiem Atlantā to veica Einārs Tupurītis, 2000. gadā Sidnejā karogu nesa Voldemārs Lūsis, bet tad 2004. un 2008. gadā – Vadims Vasiļevskis. Pirms četriem gadiem Londonas olimpiskajās spēlēs Latvijas karogu nesa Mārtiņš Pļaviņš, kurš pēc tam duetā ar Jāni Šmēdiņu kļuva par bronzas medaļniekiem.

2008. gadā Pekinas olimpiskajās spēlēs Štrombergs kļuva par pirmo olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā, bet pēc četriem gadiem Londonā viņš atkārtoja šo panākumu.

"Bija jau runas, ka varētu nest, pirms Londonas, bet tad vēl pats atteicos, jo cītīgi gatavojos olimpiādei. Man bija tikai 25 gadi, biju pietiekami jauns un par to nedomāju. Tagad aprunājos ar treneri un sapratām, ka tas var būt arī emocionāls pacēlums. Pirms šī gada starta ir jāmeklē dažādi sīkumi, kas var palīdzēt, un tas varētu palīdzēt," intervijā teica Štrombergs.

Divkārtējais olimpiskais čempions līdz šim nebija piedalījies atklāšanas ceremonijā, kas daudziem sportistiem kopā ar emocionālo prieku sagādā ar lielu fizisko pārbaudījumu, jo aizņem vairākas stundas. Uz savām trešajām olimpiskajām spēlēm Štrombergs dosies augusta sākumā, bet uzreiz pēc atklāšanas ceremonijas atgriezīsies savā mītnes vietā Floridā, kur ir labāki apstākļi, lai gatavotos olimpiskajiem startiem.

"Rio trases mums nebūs tik viegli pieejamas, treniņu apstākļi nebūs tik labi. Vienmēr esam pieraduši pēdējā brīdī braukt uz sacensībām, tāpēc to darīsim arī tagad," skaidroja Štrombergs, kuram BMX sacensībās jāstartē 17. un 18. augustā.

Štrombergs atklāja, ka, atšķirībā no Londonas olimpiskajām spēlēm, šoreiz viņš ir daudz mierīgāks. "Viss tika izstresots pirms Londonas. Ja būšu nosvērtāks, precīzāks, tas varētu palīdzēt un būt panākuma atslēga. Un pieredze. Bet par fizisko formu man nav šaubu, varu būt vēl ātrāks, tāpēc viss ir galvā. Divas zelta medaļas tomēr uzliek atbildības nastu. Protams, arī veiksme daudz ko izšķir, bet veiksme ir jānopelna ar darbu četru gadu garumā."

29 gadus vecais sportists neslēpa, ka, visticamāk, šīs viņam būs pēdējās olimpiskās spēles sportista karjerā. "Ja godīgi, tad par 99% es sevi Tokijas Olimpiādē neredzu, bet visādi var būt. Gribas skaisti aiziet un noslēgt to apli."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!