Foto: LETA

Divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs uz gaidāmo Riodežaneiro Olimpiādi raugās pozitīvi, jo pasaulē ir maz sportistu, kuri tiek pie iespējas cīnīties par trešo olimpisko zeltu, sarunā atzīst sportists.

Štrombergs ir pasaulē vienīgais divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā, kurā olimpiskās godalgas tiek izcīnītas kopš 2008.gada. Savu pirmo olimpisko zelta medaļu valmierietis izcīnīja 2008.gadā Pekinā, bet 2012.gadā Londonā viņš panākumu atkārtoja.

"Cilvēki prasa, vai būs trešais zelts. Es uz to skatos pozitīvi. Man ir lieliska iespēja braukt cīnīties par trešo zelta medaļu. Pasaulē ir ļoti maz sportistu, kas kaut ko tādu var teikt. Tas ir mērķis, kas mani motivē un arī notur rāmjos. Panākumu atslēga būs sīkas detaļas un veiksme, jo spēks man ir," atzīst Štrombergs.

Divkārtējais olimpiskais čempions uzskata, ka izšķiroša nozīme būs veiksmei un ieguldītajam darbam treniņos. "Veiksme ir jānopelna, un ne jau smagi strādājot mēnesi pirms Olimpiādes, bet gan četru gadu ciklā. Veiksmei sportā ir jābūt blakus, it sevišķi olimpiskajās spēlēs, kur tev ir dota viena iespēja."

Štrombergs atzīst, ka arī konkurenti gatavojas olimpiskajām spēlēm un jo sevišķi alkst viņu pārspēt. "Ja es būtu viņu vietā, man būtu tāda pat pieeja. Tā ir jebkurā sportā. Vienmēr konkurenti grib gāzt no troņa līderi vai uzvarētāju. Tas ir tikai dabisks process."

Ziņots, ka Štrombergam uzticēta Latvijas karoga nešana Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, kas notiks 5.augustā. Štrombergam šīs būs trešās olimpiskās spēles karjerā, taču viņš pirmo reizi piedalīsies atklāšanas ceremonijā.

"Nest karogu būs liels gods un atbildība. Pašam tiešām par to ir liels prieks. Tas būs emocionāls brīdis. Man piedāvāja nest karogu Londonas olimpisko spēļu atklāšanā, taču toreiz 25 gadu vecumā tādas lietas īsti nesaistīja, tāpēc varbūt nebija jēgas to darīt, ja negūsti no tā pozitīvas emocijas. Šis ir īstais brīdis, jo, gadiem ejot, tādas lietas sāc vairāk novērtēt. Piedāvājumam piekritu uzreiz," pastāstīja Štrombergs.

Pēc olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas Štrombergs dosies uz ASV, kur nedēļu turpinās gatavoties sacensībām. "Lidosim uz Maiami, Floridu, kur pavadīsim septiņas dienas. Tur ir nesen uzcelta trase, kurā var braukt arī lietus laikā, jo ir uzklāts speciāls segums. Tur ir labi apstākļi - sporta centrs, nodrošināta ēšana, svaru zāle. Tas vajadzīgs tonusa un koncentrēšanās uzturēšanai, jo Riodežaneiro trase nebūs pieejama, tāpēc nav jēgas nīkt olimpiskajā ciematā. Katrā trasē var kaut ko atstrādāt un pielāgot uzdevumus. Galvenais, ka starta kalns tur ir tāds pats kā Riodežaneiro, kas ir ļoti svarīgi," sacīja BMX riteņbraucējs.

Riodežaneiro trasi Štrombergs kopā ar treneri bija izpētījis gan pērn, gan šogad. "Ar metramēru varēja mērīt katru lēcienu, attālumus, visu pierakstīt. Ko nu varējām, paši uzbūvējām Rubenē - daudzmaz līdzīgu kopiju. Apstākļi mums ir ideāli, varbūt varētu gribēt vienīgi mazliet vairāk saules un mazāk vēja."

Štrombergs jūlija sākumā triumfēja Latvijas Olimpiādē, kaut tikai dienu pirms sacensībām viņš ieradās dzimtenē. Olimpiskajām spēlēm sportists turpinās gatavoties Latvijā līdz 3.augustam. Kaut arī sacensības strauji tuvojas, Štrombergs atzīst, ka patlaban vēl nejūt uztraukumu.

"Esmu mierīgs un jūtos labi. Palicis mazāk par mēnesi - it kā daudz, it kā maz laika. Olimpiādē jāspēlē gudri un jāķer izdevība īstajā brīdī. Šodien jūtos labi, bet noteikti var būt arī labāk. Kārtis ir jāizspēlē gudri, un tā ir trenera atbildība, tāpēc daru to, kas man jādara. Ir jātiek galā ar lietām, kas nodarbina prātu gan treniņos, gan ikdienā. Par Olimpiādi nesanāk tik daudz aizdomāties, tāpēc arī šobrīd nav uztraukuma. Kad man vajadzēs iet pie psihologa, būs laiks pārstāt braukt. Tā ir mana pieeja, un tam vienmēr esmu ticējis. Ja psiholoģiski netiec galā, ir laiks pakārt riteni uz nagliņas."

29 gadus vecais Štrombergs atzīst, ka gatavošanās darbs Riodežaneiro sevišķi neatšķiras salīdzinājumā ar iepriekšējām divām Olimpiādēm. "Kaut kādas sīkas detaļas jau atšķiras. Varbūt mana pieeja ir mainījusies. Londonas olimpiskās spēles bija psiholoģiski smagākās, bija jāpārvar stress. Man bija jāaizstāv čempiona tituls, un māca šaubas, vai pirmā zelta medaļa nebija tikai veiksme. Tu, 25 gadus vecs puika, sāc domāt par to un paliec nervozs. Tagad es būšu mierīgāks, nosvērtāks un precīzāks, arī pieredze ir manā pusē, tāpēc es domāju - būs labs rezultāts."

Domājot par karjeru pēc Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, Štrombergs necenšas kalt konkrētus plānus. "Nākamgad ASV notiks pasaules čempionāts, kurā es gribētu startēt. Katrā ziņā pēc šī gada es neko konkrētu neplānoju. Noteikti sevi nespiedīšu braukt, ja to negribēšu, ja nejutīšos labi vai kaut kādas naudas dēļ. Ja neesi sportā iekšā par 100%, ir iespēja dabūt traumas. Tas nekad nebūs viegls lēmums - aiziet no sporta. Ja man šodien prasa, vai es redzu sevi Tokijas olimpiskajās spēlēs pēc četriem gadiem, es domāju - nē. Bet varbūt pēkšņi galvā notiek kaut kāds klikšķis, kas to lai zina, viss ir iespējams. Tad jau manīs."

Atskatoties pagātnē, Štrombergs atceras, ka karjeras laikā bijis pagrimums. "Pēc Pekinas vēl biju salīdzinoši jauns. Bija visādi mērķi, gribēju iekarot Ameriku. Tie četri gadi ļoti ātri paskrēja. Grūtākais sākās pēc Londonas, kad pēc otrā olimpiskā zelta bija pagrimums. Ko tālāk, kas vēl palicis? 2013.gads bija smags, bet nākamajā gadā savācos un izcīnīju Amerikas Riteņbraukšanas asociācijas (ABA) titulu. Tas bija vienīgais tituls, ko līdz tam nebiju izcīnījis. Tagad jāsaprot, ka nav vairs tas laiks, kad varēju braukt katru nedēļas nogali. Ir jāizstrādā plāns pirms sezonas. Jābrauc mazāk mačos, strādājot uz kvalitāti, nevis uz kvantitāti, kā tas bija agrāk."

Štrombergs ir arī divkārtējs pasaules čempions, titulu izcīnot 2008. un 2010.gadā, bet gadu vēlāk tiekot arī pie pasaules čempionāta sudraba medaļas. Viņam ir arī trīs Eiropas čempiona tituli.

Pirms četriem gadiem Londonā Latviju BMX riteņbraukšanā pārstāvēja Štrombergs, Edžus Treimanis un Rihards Veide, bet dāmu sacensībās uz starta izgāja Sandra Aleksejeva. Latvijai trīs ceļazīmes bija arī 2008.gadā Pekinā, kad BMX riteņbraukšana debitēja olimpiskajā programmā.

Savukārt Riodežaneiro Latviju pārstāvēs Štrombergs un Treimanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!