Foto: F64

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis izteica atzinību par 46 Latvijas olimpiešiem, taču 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs viss būs atkarīgs no viņiem pašiem.

Atgādinām, pirmdien LOK apstiprināja, ka Londonas Olimpiādē Latviju pārstāvēs 46 sportisti 13 sporta veidos.

"Londonas olimpisko spēļu sagatavošanās posmā lielu darbu ieguldījuši sportisti, treneri un federācijas, kas gatavoties šim prestižajam sporta notikumam sāka uzreiz pēc olimpiādes Pekinā," preses konferencē teica Vrubļevksis. "Tas nebija viegli, bet mums izdevās panākt to, ka Londonā startēs vairāk olimpiešu nekā Pekinā, krītoties finansējumam."


Atgādinām, ka pirms četriem gadiem Pekinas Olimpiskajās spēlēs Latvijas delegāciju pārstāvēja 49 sportisti, bet to vidū bija sieviešu basketbola izlase. Šogad tā nespēja atkārtot šo panākumu.

LOK prezidents pauda atzinību par padarīto darbu, jo ir sasniegts kopīgais mērķis – starts olimpiskajās spēlēs. Tāpat viņš cer, ka pēc Londonas spēlēm visiem būs pozitīvas emocijas. Vrubļevskis pauda arī gandarījumu par to, ka Latvija pirmo reizi būs pārstāvēta galda tenisā, kur startēs Matīss Burģis.

"Pēc pārtraukuma olimpisko sacensību arēnā atgriezušies arī Latvijas brīvās cīņas un vingrošanas pārstāvji. Jāpiemin, ka Latvijai pirmo reizi ir sportiste brīvajā cīņā sievietēm – Anastasija Grigorjeva, savukārt BMX riteņbraukšanā - Sandra Aleksejeva," stāstīja Vrubļevskis.

Latvijas Olimpiskajā delegācijā iekļauti ir divi savainotie sportisti – 100 metru sprinteris Ronalds Arājs un tāllēcēja Lauma Grīva. Arājs Eiropas vieglatlētikas čempionātā savainoja Ahileja cīpslu, bet Grīva pēc starta Latvijas III Olimpiādē tika nogādāta slimnīcā.

"Viss ir mediķu rokās," Arāja un Grīvas situāciju komentēja LOK ģenerālsekretārs Einars Fogelis. "Lēmums tiks pieņemts īsi pirms starta. Laiks vēl ir pietiekoši."

Arāja piedalīšanās olimpiskajās spēlēs ir vairāk kā maz ticama, jo pēc Ahileja cīpslas operācijas viņam sešas nedēļas vajadzēs pavadīt uz kruķiem. Sprinteris iekļauts delegācijas sastāvā, lai uz Londonu varētu ierasties treneri, jo personāla pārstāvju skaits ir ierobežots.

Tāpat šajā gadā sacensībās nav piedalījies daudzcīņnieks Edgars Eriņš, bet Fogelis uzsvēra, ka viņš būs gatavs sacensībām, jo "viņš ir treniņprocesā un federācija darīja visu, lai sagatavošanās programma tiku īstenota." Sagatavošanās procesā sarežģījumus radījusi Eriņa trenera Andreja Iecelnieka nāve.

"Latvijas delegācijā 28 sportistiem būs karjerā pirmās olimpiskās spēles, taču arī viņu vidū ir talantīgi sportisti, kas varēs cīnīties par augstām vietām," teica Latvijas Olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers. "Mums notiek komandā paaudžu maiņa, bet rezultāti ir sportitu un viņu treneru rokās.

No Latvijas sportistiem Londonas Olimpiādē vecākais būs šāvējs Afanasijs Kuzmins, kuram ir 65 gadi, bet jaunākā dalībniece būs Gabriela Ņikitina, kurai jūnijā palika 18.gadi. Londonas olimpiskajās spēlēs vidējais Latvijas sportista vecums būs 26,8 gadi. Pirms četriem gadiem Latvijas delegācija bija nedaudz "jaunāka" - vidējais sportista vecums bija 26,3 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!