Foto: Sputnik/Scanpix
Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika šajā sezonā sacensību un treniņu grafiku sastādījusi tā, lai viņa savu labāko sportisko formu sasniegtu pasaules un Eiropas čempionātā, bet veiksmīgie starti pārējās sacensībās dod emocionālo pacēlumu, kam arī liela nozīme, portālam "Delfi" pastāstīja pati sportiste.

Jau vēstīts, ka Bendika aizvadītajā nedēļas nogalē, 7. janvārī, Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) kausa izcīņas ceturtā posma 7,5 kilometru sprinta sacensībās Itālijā izcīnīja trešo vietu. Šīs sacensības viņa apvienoja ar treniņnometni kalnos, tādējādi izlaižot Pasaules kausa posmu Oberhofā.

"Nometne tika ieplānota jau pavasarī, galvenokārt, lai iegūtu pēc iespējas labāku formu uz Eiropas un pasaules čempionātu, lai pēc iespējas ilgāku laiku pavadītu kalnos. Uz kalniem aizbraucu uzreiz pēc iepriekšējā Pasaules kausa posma, nebraucot uz Latviju pat uz Ziemassvētkiem," portālam "Delfi" skaidroja Bendika. "Savukārt IBU kauss notika salīdzinoši tuvu mūsu treniņu vietai, līdz ar to tika izlemts to izmantot kā labu treniņsacensību."

Lai arī IBU kausa līmenis nav tik augsts kā Pasaules kausā, tomēr veiksmīgais starts parādījis, ka treniņos ieguldītais darbs devis rezultātu.

"Pavisam noteikti bija patīkami izcīnīt trešo vietu, pateicoties tieši slēpošanas ātrumam, jo pēc otrās šautuves biju piektajā vietā un salīdzinoši tālu no pjedestāla. Šādi starti pavisam noteikti atstāj pozitīvu fonu uz tālāko sezonu," stāstīja Bendika.

Šogad pasaules čempionāts notiks Austrijas trasē Hohfilcenē, un Bendikai tur patīk startēt, bet Eiropas čempionāta trase Dušņikizdrojā, Polijā, viņas slēpošanas stilam varētu būt neparocīgāka.

"Hohfilcenes trases reljefs man ļoti patīk, tas ir diez gan piemērots manam slēpošanas stilam. Savukārt Eiropas čempionāta trasē es neesmu bijusi, tāpēc nemāku spriest. Cik zinu, tur trases reljefs ir krietni smagāks nekā Hohfilcenē. Principā pagaidām nepārāk pārliecinoši jūtos tieši smagajās trasēs, jo arī tīri tehniski tieši pret stāviem kalniem es nebraucu tik labi," atklāja valsts vadošā biatloniste.

Tāpat Bendika jūt, ka viņa šajā sezonā ir progresējusi vairākos biatlona elementos: "Piemēram, tagad krietni ātrāk izdaru pirmo šāvienu, tāpat ir progress slēpošanas ātrumā, lai arī ceru, ka tas sezonas turpinājumā vēl vairāk uzlabosies. Taču vēl joprojām ir lietas pie kurām vajag strādāt - ir kļūdas slēpošanas tehnikā un vienmēr var gribēt augstāku precizitāti šaušanā."

Bendika aizvadītajā sezonā veica savas karjeras pirmo izrāvienu rezultātu ziņā. Līdz šim viņas labākais rezultāts Pasaules kausā ir piektā vieta sprinta sacensībās, bet labāko trīsdesmitniekā viņa iekļuvusi vēl trīs reizes. Pērnās sezonas rezultāti palīdzēja iegūt papildus finansējumu un atbalstītājus, tādējādi uzlabojoties arī treniņu apstākļiem. Tāpat auga arī prasības pret sevi.

"Jebkurā gadījumā primārais uzdevums ir izdarīt visu bez kļūdām un maksimāli tuvu savu spēju robežām, tā lai pēc finiša nebūtu jāsaka, ka varēju krietni labāk, jo pretinieču rezultātus es ietekmēt nevaru. Ir jākoncentrējas uz sevi," viņa uzsvēra.

"Pateicoties Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) atbalstam varēju aizvadīt pavisam citādāku treniņprocesu, ieguvu arī papildus sporta uztura nodrošinājumu un fizioterapeitu palīdzību," stāstīja Bendika. "Tāpat arī Latvijas Biatlona federācija (LBF) nodrošina visu nepieciešamo. Ir vairāki atbalstītāji - veikals "Sportlife" nodrošināja ar velo inventāru, sadarbībā ar veikalu "Maratons" ieguvu "Asics" apģērbu un apavus, esmu iesaistīta "Sportegy" programmā, sporta kosmētiku man nodrošina "Sports Akileine", tāpat turpinās sadarbība ar veikalu "Sportland", kas man nodrošina "Madshus" inventāru un "Bliz" brilles, vēl vairāk kā iepriekš man palīdzēja Pārgaujas novads un SK "Pārgauja". Pavisam nesen izveidoju sadarbību ar latviešu uzņēmumu "MILZU".

Pasaules kausa sezona turpināsies Vācijas pilsētā Rūpoldingā. Šosezon Pasaules kausā latviete tikusi pie pieciem kopvērtējuma punktiem, kas ļauj ieņemt 79. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!