Foto: LETA
Latvijas biatloniste Baiba Bendika sestdien izcīnīja 35. vietu Krievijas pilsētā Hantimansijskā notiekošā Pasaules kausa sezonas noslēdzošā, devītā, posma iedzīšanas sacensībās, kas viņai kļuva par pēdējo startu šosezon.

Bendika distanci uzsāka 37. vietā un pirmo ugunslīniju aizvadīja nekļūdīgi, kas ļāva iekļūt pirmajā trīsdesmitniekā. Nākamajās divās šaušanās latviete kopā pieļāva trīs kļūdas, bet ceturtajā ugunslīnijā atkal bija nekļūdīga un spēja nu jau kārtējo reizi tikt pie kopvērtējuma punktiem.

Pēdējā šaušanā kā pirmās ieslēpoja francūziete Marī Dorēna-Abēra un čehiete Gabriela Soukalova, kuras abas pieļāva pa kļūdai un no ugunslīnijas jau sešas sportistes izslēpoja piecu sekunžu ietvaros. Turpinājumā no konkurentēm aizbēga somiete Kaisa Mekereinena, bet pārējās sportistes sadalīja otro vietu - uzvarētājai 1,5 sekundes zaudēja Dorēna-Abēra, bet aiz viņas sekoja itāliete Doroteja Vīrere, Soukalova un vāciete Franciska Preisa.

Bendika uzvarētājai zaudēja divas minūtes un 57 sekundes, turklāt palika 0,8 sekunžu attālumā no 33. pozīcijas.

Kā zināms, Bendika ceturtdien pieļāva divas kļūdas šaušanā un ieņēma 37. vietu 7,5 kilometru sprinta sacensībās. Par uzvarētāju tika kronēta Mekereinena, par 3,1 sekundi apsteidzot Pasaules kausa līderi čehieti Soukalovu. Tikmēr trešā bija norvēģiete Marte Olsbū, kura bija vēl par 1,7 sekundēm lēnāka, izcīnot savu pirmo goda pjedestālu Pasaules kausa sacensībās.

Latvijas sportiste ne pārāk veiksmīgi aizvadīja pasaules čempionātu, kas iepriekšējā nedēļā noslēdzās Norvēģijā. Bendika sprintā ieņēma 78.vietu, 15 kilometru individuālajā distancē viņa palika 65. pozīcijā, savukārt jauktajā stafetē Latvijas kvartets, kurā bez Bendikas startēja arī Žanna Juškāne, Roberts Slotiņš un Aleksandrs Patrijuks, ieņēma pēdējo, 25. vietu.

Tomēr šī sezona Bendikai ir labākā karjerā, jo viņa negaidīti labi aizvadīja divus Pasaules kausa posmus Ziemeļamerikā. Latvijas sportiste februāra sākumā Kanādā pārsteidza biatlona sabiedrību, izcīnot augsto piekto vietu sprinta sacensībās, kas ir labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz tam viņa nekad Pasaules kausa posmos nebija iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā. Arī pēc tam Latvijas sportiste spēja parādīt atzīstamus rezultātus, jo nākamajā posmā ASV viņa sprintā izcīnīja 15.vietu, bet iedzīšanā pakāpās divas pozīcijas augstāk.

Pasaules kausa kopvērtējumā pirms svētdien gaidāmā sezonu noslēdzošā masu starta līdere ar 1106 punktiem ir Soukalova, kurai ar 1043 punktiem seko Dorēna-Abēra, kura nesenajā pasaules čempionātā izcīnīja trīs zelta, divas sudraba un vienu bronzas medaļu. Kaut vienās sacensībās iespējams izcīnīt 60 punktus, titulu Soukalova vēl nav garantējusi, jo tiks atskaitīti divi sliktākie sezonas rezultāti.

Tikmēr trešo vietu kopvērtējumā ar 965 punktiem ieņem Vīrere.

Savukārt Bendika ar 122 punktiem sezonu noslēgusi 49. pozīcijā, jo viņa nespēja kvalificēties masu starta sacensībām.

Turpinājumā sestdien plkst. 15:30 pēc Latvijas laika 12,5 kilometru iedzīšanas sacensības sāks arī kungi. Sacensības tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Latvijas izlases līderis Andrejs Rastorgujevs trasē dosies minūti un septiņas sekundes aiz sprinta uzvarētāja austrieša Jūliana Eberharda, kurš piektdien guva savu lielāko panākumu karjerā.

Kā zināms, Rastorgujevs piektdien pieļāva vienu kļūdu un izcīnīja devīto vietu desmit kilometru sprinta sacensībās. Uzvaru izcīnīja Eberhards, bet otro un trešo vietu ieguva Vācijas biatlonisti - Simons Šemps uzvarētājam zaudēja vien 1,1 sekundi, bet Arnds Peifers 23 sekundes.

Savukārt tikai 39. vietā šoreiz palika titulētais Martēns Furkads, kurš nesenajā pasaules čempionātā izcīnīja četras zelta medaļas un jau piekto sezonu pēc kārtas triumfējis Pasaules kausa kopvērtējumā. Viņš divās šaušanās kopā pieļāva četras kļūdas. Furkads nolēmis nepiedalīties iedzīšanas sacensībās nolūkā gatavoties svētdien gaidāmajām sacensībām masu startā.

Divi citi Latvijas biatlonisti sasniedza savas karjeras rekordu, tomēr nespēja pietuvoties pirmajam sešdesmitniekam, kas ļautu startēt iedzīšanā. Ar vienu kļūdu šaušanā 71. vietu ieņēma Roberts Slotiņš, kurš uzvarētājam zaudēja trīs minūtes un 32,6 sekundes, bet Aleksandrs Patrijuks kļūdījās četras reizes un ierindojās 77. pozīcijā, atpaliekot par vairāk nekā četrām minūtēm.

Pasaules kausa kopvērtējumā triumfu sev jau garantējis titulētais Furkads, kurš guvis 1152 punktus. Viņam ar 785 punktiem seko piektdien nestartējušais krievs Antons Šipuļins, bet trešo vietu ar 766 punktiem ieņem norvēģis Juhanness Tingness Bē.

Savukārt Rastorgujevs ar 366 punktiem atrodams 21. vietā.

Pasaules kausa sezona noslēgsies svētdien ar masu starta distancēm.

Pasaules čempionātā, kas pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās Norvēģijā, Latvijas sportisti palika bez augstvērtīgiem rezultātiem, tiesa, Rastorgujevs trīs reizes iekļuva labāko trīsdesmitniekā, gūstot 20.vietu sprintā, 26. vietu masu starta sacensībās un 27. vietu iedzīšanā.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā ieguva 27. vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!