Foto: AP/Scanpix
Latvijas biatloniste Baiba Bendika, turpinot lielisko rezultātu sēriju sacensībās Ziemeļamerikā, ceturtdien izcīnīja 15.vietu ASV notiekošā Pasaules kausa astotā posma sprinta sacensībās.

Kaut Bendika pēc slēpošanas ātruma nebija labāko trīsdesmitniekā, viņa sašāva visus desmit mērķus, finišā par minūti un 4,9 sekundēm piekāpjoties uzvaru guvušajai čehietei Gabrielai Soukalovai.

Tikmēr otro vietu negaidīti izcīnīja mājiniece Sjūzana Danklija, kura uzvarētājai zaudēja 17,8 sekundes, uz goda pjedestāla kāpjot otro reizi karjerā, bet trešā bija poliete Kristina Guzika, kura Pasaules kausā labāko trijniekā bija ceturto reizi karjerā, bet otro reizi divu nedēļu laikā.

Arī pirmās trīs vietas ieguvušās sportistes šaušanā bija nekļūdīgas.

Pirms šīs sezonas Bendika Pasaules kausa posmos ne reizi nebija iekļuvusi pirmajā sešdesmitniekā, bet šosezon vairākkārt laboja karjeras rekordu un Pasaules kausa Itālijā izcīnīja 41.vietu desmit kilometru iedzīšanas sacensības.

Savukārt pirms nedēļas Bendika pārsteidza sporta pasauli, sensacionāli izcīnot piekto vietu sprinta sacensībās Kanādā, kas bija labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē.

Dāmām Pasaules kausa kopvērtējuma sezonas līdere ar 823 punktiem ir Soukalova. Otro vietu ar 708 punktiem ieņem ceturtdien septīto pozīciju guvusī Doroteja Vīrere no Itālijas, kurai ar 700 punktiem seko ceturtdien uzreiz aiz goda pjedestāla palikusī francūziete Marī Dorēna-Abēra.

Savukārt Bendika iekrājusi 84 punktus un pakāpusies jau uz 44.pozīciju.

Iepriekšējo reizi no Latvijas biatlonistēm Pasaules kausa kopvērtējuma punktus bija nopelnījusi Žanna Juškāne, kura 2014.gada sākumā guva 24.vietu Somijas pilsētā Kontiolahti notikušajās sprinta sacensībās. Savulaik veiksmīgākā latviešu biatloniste Madara Līduma savā karjerā augstāko rezultātu sasniedza Turīnas olimpiskajās spēlēs, izcīnot desmito vietu 15 kilometru distancē, bet Pasaules kausā viņai labākā bija 11.vieta 2007./2008.gada sezonas sacensībās sprintā Estešundā.

Kā ziņots, ceturtdien notika arī sprinta sacensības vīriem, kur Latvijas vadošo biatlonistu Andreju Rastorgujevu otrajās individuālajās sacīkstēs pēc kārtas pievīla slēpojums pēdējos kilometros, un viņš izcīnīja septīto vietu.

Sacensības Rastorgujevs iesāka lieliskā tempā un pēdējā kontrolatzīmē pirms pirmās šaušanas bija otrajā vietā, tikai par 1,9 sekundēm atpaliekot no norvēģa Juhannesa Tingnesa Bē. Pirmajā ugunslīnijā viņš bija nekļūdīgs, zaudējot Bē 3,6 sekundes.

Tikmēr pēdējā kontrolatzīmē pirms otrās šaušanas Rastorgujevs jau bija vadībā, bet, neskatoties uz vienu kļūdu, saglabāja vietu trijniekā. Tiesa, atlikušo laiku līdz finišam Rastorgujevs veica par 26 sekundēm lēnāk nekā Bē un arī lēnāk par visiem tuvākajiem konkurentiem, nespējot tikt pie vietas trijniekā.

Sacensībās uzvaru guva nekļūdīgi šāvušais jaunākais no brāļiem Bē, finišā par 27,9 sekundēm apsteidzot krievu Antonu Šipuļinu, kurš arī aizvēra visus desmit mērķus. Savukārt trešais bija vienu kļūdu pieļāvušais titulētais francūzis Martēns Furkads, kurš distanci veica vēl par sekundi lēnāk.

Savukārt Rastorgujevs finišā no uzvarētāja atpalika par 54 sekundēm.

Kā zināms, pagājušajā sestdienā Kanādā notikušajās sacensībās ar masu startu Rastorgujevs no pēdējās ugunslīnijas izslēpoja otrajā vietā, bet līdz finišam spēku izsīkuma dēļ atkrita uz piekto vietu.

Rastorgujevs savas karjeras laikā izcīnījis četras ceturtās vietas Pasaules kausa posmu sacensībās, bet ne reizi nav kāpis uz goda pjedestāla. Latvijas biatlonisti medaļas Pasaules kausa posmos nav izcīnījuši desmit sezonas, kad 2005./2006.gada sezonā divreiz labāko trijniekā finišēja Ilmārs Bricis.

Pasaules kausa kopvērtējumā vīriešiem stabilā līderpozīcijā ar 857 punktiem ir Furkads, kuram ar 646 punktiem seko Šipuļins, bet uz trešo vietu ar 584 punktiem pakāpies norvēģis Tarjeijs Bē, kurš ceturtdien palika vietu aiz Rastorgujeva.

Savukārt Rastorgujevs ar 269 punktiem pakāpies uz 23.pozīciju.

Sprintā 60 labākie sportisti iekļūs piektdien gaidāmajās iedzīšanas sacensībās, savukārt sestdien gaidāmas 4x7,5 kilometru sacensības kungiem, kamēr dāmas 4x6 kilometru stafetē spēkosies svētdien.

Abos Ziemeļamerikas posmos startē tikai divi vadošie Latvijas biatlonisti. Okeāna otrā pusē sācies Pasaules kausa sezonas trešais trimestris. Pēc šīs nedēļas sacensībām marta pirmajā pusē Oslo apkārtnē, Holmenkollenē, risināsies pasaules čempionāts, bet sezona noslēgsies ar Pasaules kausa devīto posmu, kas notiks Hantimansijskā.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā guva 27.vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!