Foto: LETA

Latvijas labākā biatloniste Baiba Bendika piektdien sensacionāli izcīnīja piekto vietu Kanādā notiekošā Pasaules kausa izcīņas septītā posma 7,5 kilometru sprinta distancē.

Līdz ar to Bendika ir uzrādījusi savu karjeras labāko sasniegumu, turklāt viņa kvalificējusies šī posma masu starta sacensībām. Tāpat viņa piektdien sasniedza visu laiku augstāko rezultātu Latvijas sieviešu biatlona vēsturē, jo savulaik veiksmīgākā latviešu biatloniste Madara Līduma Pasaules kausa posmos nespēja karjeras laikā izcīnīt augstāku vietu par desmito.

Pirms pirmās šaušanas Bendika bija tikai 50.vietā, taču ugunslīnijā viņa nepieļāva nevienu kļūdu, kas latvietei ļāva pacelties jau uz 12.pozīciju. Arī trasē Latvijas sportistes solis bija gana ātrs, kas viņai ļāva tuvoties jau pirmajam desmitniekam. Otrajā ugunslīnijā Bendika bija nekļūdīga, kas viņai negaidīti ļāva iespraukties labāko sportistu vidū.

Vietu starp vadošajām biatlonistēm Bendika noturēja arī sacensību izskaņā, kas viņai ļāva izcīnīt augsto piekto vietu, kas ir vēl nebijis sasniegums Latvijas sieviešu biatlonā.

Par sprinta sacensību uzvarētāju tikmēr piektdien tika kronēta nekļūdīgi šāvusī ukrainiete Oļena Pidrušna, kura Bendiku apsteidza par 23,7 sekundēm. Otrā tikmēr negaidīti bija poliete Kristina Guzika, atpalikdama par 7,5 sekundēm, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena stājās Doroteja Vīrere no Itālijas.

Bendikai līdz goda pjedestālam pietrūka tikai 11,3 sekundes.

Iepriekšējā Pasaules kausa posmā, kas pirms pusotras nedēļas norisinājās Itālijā, Bendika sasniedza karjeras rekordu un izcīnīja 41.vietu desmit kilometru iedzīšanas sacensības, bet pēc sprinta viņa bija 49.pozīcijā. Savukārt sprinta sacensībās viņas iepriekšējais labākais rezultāts bija decembra sākumā Hohfilcenē Austrijā izcīnītā 43.pozīcija.

Jau vēstīts, Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ceturtdien desmit kilometru sprinta distancē izcīnīja 16.vietu, kas šajā disciplīnā viņam bija otrs labākais rezultāts šosezon.

Kā zināms, pēc salīdzinoši neveiksmīga sezonas sākuma ceturtajā posmā Rastorgujevs sasniedza trīs šīs sezonas labākos rezultātus, distancē ar masu startu ieņemot devīto vietu, iedzīšanā 12., bet sprintā 14.vietu.

Pasaules kausa kopvērtējumā vīriešiem līderis ar 771 punktu ir Martēns Furkads, bet 568 punkti krieva Antona Šipuļina kontā, kamēr 18 punktus no viņa atpaliek norvēģis Tarjeijs Bē, kurš šajā posmā nestartē. Tikmēr Rastorgujevs ar 193 punktiem saglabā 33.vietu, no pirmā trīsdesmitnieka atpaliekot par četriem punktiem.

Kenmorā startē tikai divi vadošie Latvijas biatlonisti. Sestdien biatlonisti sacentīsies distancēs ar masu startu, bet svētdien tiks aizvadīta gan individuālā jauktā stafete, gan jauktā stafete.

Biatlonisti Ziemeļamerikā aizvadīs divus posmus, jo nākamais norisināsies ASV pilsētā Preskailā.

Kenmorā sākas Pasaules kausa sezonas trešais trimestris. Pēc posmiem Kanādā un ASV marta pirmajā pusē Oslo apkārtnē, Holmenkollenē, risināsies pasaules čempionāts, bet sezona noslēgsies ar Pasaules kausa devīto etapu, kas notiks Hantimansijskā.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā guva 27.vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām. Savukārt neviens cits Latvijas sportists pie Pasaules kausa ieskaites punktiem jau ilgāku laiku nav spējis tikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!