Foto: AFP/Scanpix
Latvijas biatloniste Žanna Juškāne piektdien Hohfilcenes trasē Austrijā pēc neveiksmīga snieguma nepabeidza Pasaules kausa izcīņas otrā posma sprinta sacensības.

Kaut Juškāne pirms sezonas tika uzskatīta par neapšaubāmu Latvijas dāmu komandas līderi, neilgi pirms pirmajām sacensībām Soču olimpisko spēļu dalībnieci piemeklēja veselības problēmas, tāpēc iepriekšējā nedēļā notikušajā Pasaules kausa pirmajā posmā uz starta stājās Baiba Bendika, kura sprinta sacensībās izstājās pēc smaga kritiena nelīdzenajā trasē, salaužot savas šautenes laidni.

Hohfilcenē 7,5 kilometru sprinta distancē uz starta jau devās Juškāne, tomēr viņai nebija pārāk veiksmīgs sniegums ne trasē, ne šautuvē. Pirmajā šaušanā sportiste kļūdījās divas reizes, kas kopvērtējumā tobrīd deva vien 96.vietu starp 102 dalībniecēm, bet otrajā šaušanā viņa pieļāva vēl trīs kļūdas, kas gan ļāva kopvērtējumā pakāpties nedaudz augstāk, tomēr pēc tās Juškāne nokāpa no slēpēm, sacensības noslēdzot.

Līdz ar to sezonas divos Pasaules kausa posmos Latvijas biatlonistes nav sasniegušas finišu nevienās sacensībās.

Sprinta sacensībās uzvaru izcīnīja pagājušās sezonas Pasaules kausa ieguvēja Kaisa Mekereinena, kura šaušanās pieļāva vienu kļūdu un kura finišā par 10,4 sekundēm apsteidza itālieti Karīnu Oberhoferi, kura šāva nekļūdīgi, tiekot pie pirmās godalgas Pasaules kausa individuālajās sacensībās.

Zīmīgi, ka ar Itālijas izlasi Oberhofere Soču olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzu jauktajā stafetē. Tikmēr Mekereinena pēdējās piecās Pasaules kausa sprinta sacensībās guvusi trīs uzvaras.

Savukārt trešā šoreiz bija norvēģiete Tīrila Ekhofa, kura kļūdījās vienu reizi, uzvarētājai zaudējot 29,9 sekundes. Viņa uzvarēja šīs sezonas pirmajās sprinta sacensībās pirms nedēļas.

Kopvērtējuma līderpozīcijā ar 222 punktiem nostiprinājusies Mekereinena, viņai ar 182 punktiem seko Ekhofa, bet vēl par pieciem punktiem mazāk ir trīskārtējai Soču olimpisko spēļu čempionei Darja Domračava no Baltkrievijas, kura šoreiz finišēja astotajā vietā.

Turpinājumā piektdien plkst.15.30 trasē desmit kilometru sprinta distancē dosies vīri. Ar 28.numuru startēs Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs, Rolands Pužulis ticis pie 55.starta numura, bet ar 95.numuru 105 sportistu konkurencē distancē dosies Aleksandrs Patrijuks.

Pagājušajā posmā Rastorgujevs slimības dēļ nedevās uz starta 20 kilometru individuālajās sacensībās, vēlāk izcīnīja 13.vietu desmit kilometru sprintā, bet iedzīšanā ar neveiksmīgu šaušanu ierindojās 28.pozīcijā.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ar 144 punktiem ir norvēģis Ēmils Hegle Svendsens, viņam ar 120 punktiem seko francūzis Martēns Furkads, kurš ir iepriekšējo trīs sezonu Pasaules kausa ieguvējs, bet trešo vietu ar 113 punktiem ieņem čehs Mihals Šlesingrs.

Rastorgujevs kopvērtējumā ar 41 punktu ieņem 30.vietu.

Posma turpinājumā sestdien risināsies stafetes sacensības, kurās Latviju pārstāvēs vīriešu komanda, bet svētdien paredzēta iedzīšana.

Iepriekšējās sezonas Pasaules kausa noslēguma kopvērtējumā Rastorgujevs izcīnīja 16.vietu, kas ir Latvijas sportistu trešais visu laiku augstākais panākums. Pasaules kausa sacensībās Rastorgujevs iepriekšējā sezonā astoņās sacensībās iekļuva labāko desmitniekā. Savukārt Soču olimpiskajās spēlēs viņam sekmīgākā bija devītā vieta 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Tāpat Latvijas pārstāvis pagājušajā sezonā kļuva par Eiropas čempionu individuālajā distancē, bet sprintā izcīnīja bronzu.

Šosezon Rastorgujevs noslēdzis četru gadu sadarbības vienošanos ar "Norvik" banku, kas kļuvusi par viņa ģenerālsponsoru.

Šosezon Latvijas biatlona izlasē vairs nav Edgara Piksona, kurš pēc pozitīvām dopinga analīzēm noslēdzis karjeru.

Pasaules kausa sezona līdz martam ilgs deviņos posmos. Martā Somijā risināsies arī pasaules čempionāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!