Foto: Reuters/Scanpix

Vairākkārtējais olimpiskais un pasaules čempions, Pasaules kausa ieguvējs biatlonā Martins Furkāds aicinājis boikotēt sacensības, ja Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) nesodīs Krievijas sportistus par antidopinga noteikumu pārkāpumiem, ziņo ārzemju mediji.

"Pirmkārt, ir jābūt pieejamiem visiem faktiem par šo lietu, otrkārt - ir jābūt kaut kādai redzamai virzībai šai lietā," intervijā portālam NRK izteicies Furkāds. "IBU ir jārisina šī problēma, bargi jāsoda tie, kas mānās. Tie nav viens vai divi cilvēki, bet uzreiz 31! Ceru, federācijai būs iespēja viņus diskvalificēt, ja biatlonisti paši neko neiesāk."

"Ja nekāda rīcība nesekos, es aicinu savus komandas biedrus un konkurentus nepiedalīties sacensībās," piebilst olimpiskais čempions. "Galvenais, lai IBU rīkotos tieši tagad, un būtu izlēmīgi!"

Kā ziņojām, Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pēc Kanādas jurista Ričarda Maklārena ziņojuma par dopinga pārkāpumiem Krievijā nodevusi IBU materiālu par 31 Krievijas sportistu, kuri saistīti ar Maklārena ziņojumu.

Par boikotu izteicies arī norvēģu biatlonists Emīls Hegle Svendsens. "Nedrīkst sasieties ar blēžiem," NRK citē Norvēģijas sportistu. "IBU ir jārāda piemērs un jāliedz viņiem piedalīties sacensībās. Man ļoti žēl, taču arī es atbalstītu boikotu."

"31 sportists - tas ir šausmīgi daudz," saka Svendsens. "Tas nozīmē, ka situācija ir sliktāka, nekā mēs domājām. Ja IBU ir pierādījumi, tai ir jāreaģē, un ļoti nopietni jāattiecas pret šiem faktiem. Krievija ir spēcīga biatlona valsts, kurā ir daudz brīnišķīgu sportistu, kas var sekmīgi startēt arī bez dopinga."

Savukārt Vācijas biatlonists Arnds Paifers aicinājis atņemt Krievijai tiesības rīkot starptautiskas sacensības. "Es esmu par to, lai Krievijai atņemtu lielos starptautiskos turnīrus," Paiferu citē raidsabiedrība ARD. "Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) pareizi darīja, ka atņēma Sočiem pasaules čempionātu. Es sāku iepazīties ar Maklārena ziņojumu, tur ir ļoti daudz pierādījumu."

"Pat ja 10% no Maklārena ziņojumā atklātā ir patiesība, tā ir katastrofa," izteicies leģendārais norvēģu biatlonists Ūle Einārs Bjorndālens. "Taču vispirms es gribu redzēt pierādījumus. Visi sportisti ir "tīri" no dopinga viedokļa, kamēr nav diskvalificēti. Kamēr sportists iziet uz starta, viņš ir "tīrs". Vismaz es tā ceru."

Kā zināms, pēc Maklārena otrā ziņojuma pirmie par Krievijas boikotu saistībā ar sacensībām izteicās skeletonisti, kuru protestu dēļ Krievijai tika atņemts pasaules čempionāts bobslejā un skeletonā, kam februārī bija jānotiek Sočos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!