Foto: LETA

Arī Latvijas biatlonisti ir pauduši savu nostāju plaši izskanējušajā skandālā par dopinga pārkāpumiem Krievijā - vēstuli Starptautiskajai Biatlona savienībai (IBU) ar prasībām piemērot bargākus sodus par antidopinga noteikumu pārkāpumiem parakstījuši trīs Latvijas vadošie sportisti - Andrejs Rastorgujevs, Daumants Lūsa un Aleksandrs Patrijuks, Latvijas Biatlona federācijā (LBF) uzzināja portāls "Delfi".

Kopumā vēstuli IBU parakstījuši 154 sportisti un 56 treneri.

"Parakstu vākšana notika 17. janvārī, 24 stundu periodā, lai pagūtu vēstuli iesniegt izskatīšanai IBU kongresā," portālam "Delfi" skaidroja LBF ģenerālsekretārs Krišjānis Meirāns. "Taču ne visu valstu sportistus un trenerus parakstu vācēji sastapa, jo katram ir savs treniņu grafiks, turklāt Antholcā, kur notika šī akcija, visi ir "izmētāti" pa reģionu apmēram 10-15 kilometru rādiusā. Tāpēc no dažām komandām vēstuli parakstīja tikai viens vai divi sportisti."

Līdz ar to nevar apgalvot, ka Latvijas izlases treneri atteikušies parakstīt šo vēstuli, kā to interpretē Krievijas mediji. "Iespējams, treneri nebija pieejami šajā laika posmā, atradās trasē, tāpēc parakstu vācēji viņus nesastapa," skaidro Meirāns.

Izdevums "Sport Ekspress", atsaucoties uz Norvēģijas Biatlona savienības prezidenta Erlanda Slokvina interviju vietējiem medijiem, vēsta, ka sportistu vēstuli IBU nav parakstījuši šīs valsts, kā arī Latvijas, Baltkrievijas un Polijas izlases treneri. Meirāns precizēja, ka vēstuli nav parakstījis arī Beļģijas izlases treneris.

IBU kongress, kurā izskatīs sportistu prasības, notiks 8. februārī, un tajā piedalīsies arī LBF prezidente Baiba Broka.

Biatlonisti IBU adresētajā vēstulē iesaka palielināt maksimālo sodu par antidopinga pārkāpumiem no 200 tūkstošiem eiro līdz vienam miljonam, bet valstij, kuras pārstāvis ir šis sportists, samazināt kvotu uz Pasaules kausa posmiem.

Biatlonistiem, kuri tiek turēti aizdomās par dopinga lietošanu, būtu jāpiemēro pagaidu diskvalifikācija līdz lietas slēgšanai, bet vainīgajiem jāliedz dalība pasaules čempionātā un olimpiskajās spēlēs. Izņēmums būtu tikai tie sportisti, kuru diskvalifikācija nepārsniedz sešus mēnešus.

Tāpat sportisti pieprasa lai tiem biatlonistiem, kuru dopinga lietošanā pieķertie konkurenti izcīnījuši pasaules čempionāta un olimpiskās medaļas, tiktu izmaksāta kompensācija divu attiecīgo sacensību naudas balvu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!