Foto: Sputnik/Scanpix
Latvijas biatlonistu kvartets Daumans Lūsa, Ilmārs Bricis, Aleksandrs Patrijuks un Andrejs Rastorgujevs svētdien olimpiskajā Phjončhanas trasē izcīnīja 14. vietu Pasaules kausa posma 4x7,5 kilometru stafetes sacensībās, gūstot priekšrocību pār tuvākajiem sekotājiem cīņā par iespēju nākamā gada olimpiskajās spēlēs startēt ar pilnu stafetes komandu.

Lai olimpiskajās spēlēs startētu ar pilnu komandu jāiekļūst Nāciju kausa divdesmitniekā. Pēc svētdienas stafetes Latvija saglabā 20. pozīciju, par 54 punktiem apsteidzot Somiju, kas stafetē bija 19. vietā. Pirms svētdienas sacensībām Latviju un Somiju šķīra vien četri punkti.

Latvijas biatlonisti šajā stafetē izmantoja 11 rezerves patronas, finišējot pēc vienas stundas, 16 minūtēm un 42,0 sekundēm, izcīnot 14. vietu, kas ir labākais sasniegums šosezon.

Latvijai pirmo stafetes posmu veica Lūsa, kurš ugunslīnijā mērķu sašaušanai izmantoja vienu rezerves patronu. Lūsa stafeti Bricim nodeva 18. pozīcijā, līderiem zaudējot minūti un 22,9 sekundes. Arī Bricis šautuvē rādīja teicamu sniegumu, izmantojot vienu rezerves patronu. Latvijas biatlona veterāns stafeti Patrijukam nodeva 16. pozīcijā, līderiem zaudējot divarpus minūtes, bet principiālie konkurenti somi bija vēl vairāk nekā minūti lēnāki.

Patrijuks šautuvē izmantoja četras rezerves patronas, taču arī aizvēra savus mērķus. Viņš stafeti Rastorgujevam nodeva 18. pozīcijā, bet turpat 20 sekundes aiz Latvijas bija somi. Arī Latvijas izlases līderim Rastorgujevam šautuvē nācās izmantot četras rezerves patronas, taču ātrais solis trasē ļāva pakāpties līdz 14.pozīcijai finišā. Savukārt Somija finišēja 19. vietā, bet pārējās latviešu tuvākās konkurentes Nāciju kausā Slovēnija, Rumānija, Igaunija, Lietuva un Polija arī palika aiz Latvijas.

Par stafetes uzvarētājiem kļuva francūži Žans Gijoms Beatrī, Simons Furkads, Simons Destjē un Martēns Furkads. Otrajā vietā finišēja austrieši, kuri uzvarētājiem zaudēja 33,8 sekundes, bet trešajā vietā bija Norvēģija, kas bija vēl 11,6 sekundes lēnāka. Francūži un austrieši ugunslīnijā atstāja attiecīgi desmit un deviņas rezerves patronas, kamēr norvēģi veica vienu soda apli un izmantoja astoņas rezerves patronas.

Šosezon Pasaules kausa posmos 4x7,5 kilometru stafeti vīrieši veikuši četras reizes un Latvijas sportistiem rezultāti bija pieticīgi. Pokļukā (Slovēnija) viņi bija 21. vietā, bet Rūpoldingā (Vācija) un arī Antholcā-Anterselvā (Itālija) palika 24. pozīcijā, visās trīs sacensībās tiekot apdzīti par apli. Savukārt pasaules čempionātā Latvijas kvartetam izdevās sasniegt finišu un ieņemt 22. pozīciju. Meistarsacīkstēs pirmo etapu veica izlases līderis Rastorgujevs, bet svētdien viņš slēpoja ceturto posmu.

Pirms vīru stafetes sacensībām notika 4x6 kilometru stafete dāmām, kurā uzvarēja vācietes, atstājot aiz sevis Norvēģiju un Čehiju.

Jau ziņots, ka Rastorgujevs sprinta sacensībās izcīnīja 15. vietu, bet iedzīšanā viņam izdevās pakāpties par vienu pozīciju. Savukārt Baiba Bendika sprintā bija 56. vietā, bet iedzīšanā, šaujot ar izcilu precizitāti, finišēja 32. pozīcijā. Tikmēr Bricis un Lūsa sprintā ieņēma attiecīgi 66. un 76. vietu, iedzīšanai nekvalificējoties.

Ar Pasaules kausa posmu Phjončhanā sākās sezonas noslēdzošais trimestris. Nākamnedēļ būs no Sočiem uz Kontiolahti pārceltais etaps, bet sezona noslēgsies marta vidū ar posmu Holmenkollenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!