Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs svētdien izcīnīja 11.vietu Krievijas pilsētā Hantimansijskā notikušajās Pasaules kausa izcīņas sezonas devītā posma 15 kilometru masu starta sacensībās, tādejādi noslēdzot šo sezonu.

Pirmajā šaušanā Rastorgujevs bija nekļūdīgs, kas ļāva būt līderu grupiņā un otrajā ugunslīnijā ieslēpot kā piektajam. Tiesa, tajā Latvijas labākais biatlonists pieļāva savu pirmo kļūdu, kas lika atkrist uz otrā desmitnieka beigām.

Tomēr trasē Rastorgujevs bija gana ātrs, kas par pāris pozīcijām ļāva pakāpties pirms trešās šaušanās, kurā gan viņš pieļāva vēl divas kļūdas. Tas biatlonistam lika noslīdēt uz 22.pozīciju, bet pēdējā ugunslīnijā Latvijas sportists nepieļāva nevienu kļūdu, līdz pat finišam pakāpjoties līdz 11.pozīcijai.

Tikmēr svētdien par uzvarētāju kļuva Slovēniju pārstāvošais Jakovs Faks, kurš ar izcilu šaušanu par 10,3 sekundēm apsteidza Krievijas sportistu Antonu Šipuļinu.

Krievijas sportists šaušanā pieļāva divas kļūdas, bet finišā sprintā viņam izdevās apsteigt norvēģi Tarjeiju Bē, kuram ugunslīnijā viena kļūda. Šipuļins ieguva Mazo kristāla globusu masu starta sacensību sezonas kopvērtējumā.

Savukārt Rastorgujevs ar trim kļūdām šaušanā no Faka atpalika 54,8 sekundes.

Tikmēr tikai 20.vietā bija šīs sezonas Pasaules kausa ieguvējs Martēns Furkads no Francijas.

Kā zināms, Rastorgujevs ceturtdien izcīnīja ceturto vietu desmit kilometru sprinta sacensībās, no trešajā vietā finišējušā vācieša Benedikta Dolla atpaliekot vien par 0,3 sekundēm.

Iedzīšanas sacensības alūksnietis sāka no ceturtās vietas, bet jau pirmajā šaušanā pieļāva vienu kļūdu, nedaudz iepaliekot no vadošajiem sportistiem. Nākamajās divās šaušanās Latvijas sportists bija nekļūdīgs, tomēr atkal šāva salīdzinoši lēnu, līdz ar to ceturto reizi ugunslīnijā ieslēpoja sestais.

Pēdējā šaušanā Rastorgujevs pamanījās pieļaut uzreiz trīs kļūdas, bet tas netraucēja biatlonistam izcīnīt astoto vietu.

Ceturtdien izcīnītā ceturtā vieta Latvijas biatlonistam ir labākais sasniegums šajā sezonā. Iepriekš karjeras laikā viņš uzreiz aiz labāko trijnieka bija finišējis divas reizes - iepriekšējā sezonā Vācijas trasē Oberhofā, kad viņš pamanījās nepieļaut nevienu kļūdu četrās šaušanās, kā arī viņš bija ceturtais Pasaules kausa 2012./2013.gada sezonā, Soču trasē sacenšoties 20 kilometru individuālajā distancē. Toreiz Rastorgujevs kopumā četrās šaušanās pieļāva tikai vienu kļūdu.

Zīmīgi, ka iepriekšējās sezonas noslēgumā masu startā Rastorgujevs pirms ceturtās šaušanas bija līderis, tuvāko konkurentu apsteidzot par vairāk nekā 20 sekundēm, tomēr pēdējā ugunslīnijā latviešu biatlonists pamanījās kļūdīties trīs reizes un finišēja septītajā vietā.

Pasaules kausa kopvērtējumā ceturto gadu pēc kārtas triumfējis Furkads, kuram 1042 izcīnīti punkti. Viņam ar 978 punktiem seko Šipuļins, bet trešais ar 883 punktiem seko Faks.

Rastorgujevs ar 370 punktiem šo sezonu noslēdza ar 27.vietu.

Pēc vīru sacensībām masu startā posma turpinājumā šodien plkst.13 tiks aizvadītas sacensības dāmām. Arī tās gatavojas pārraidīt Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Pasaules kausa kopvērtējumā sievietēm pirms svētdien gaidāmajām sezonas noslēdzošajām sacensībām, kurās sportistes veiks 12,5 kilometrus ar masu startu, līderpozīcijā ar 1065 punktiem joprojām atrodas baltkrieviete Darja Domračeva, bet otrā ar 1033 punktiem ir somiete Kaisa Mekereinena. Tikmēr trešo vietu ar 836 punktiem ieņem ukrainiete Valentīna Semerenko.

Tikmēr masu startā kopvērtējuma līdere ar 180 punktiem ir vāciete Franciska Preisa. Par punktu mazāk ir Semerenko, bet trešo vietu ieņem Mekereinena, kurai 165 punkti.

Iepriekšējās sezonas Pasaules kausa noslēguma kopvērtējumā Rastorgujevs izcīnīja 16.vietu, kas ir Latvijas sportistu trešais visu laiku augstākais panākums. Pasaules kausa sacensībās Rastorgujevs iepriekšējā sezonā astoņās sacensībās iekļuva labāko desmitniekā. Savukārt Soču olimpiskajās spēlēs viņam sekmīgākā bija devītā vieta 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Kā zināms, vēl tikai iepriekšējā svētdienā noslēdzās pasaules čempionāts, kas Latvijas sportistiem izvērtās neveiksmīgs, jo Rastorgujevs labāko rezultātu sasniedza iedzīšanā, gūstot 25.vietu.

Iepriekšējās sezonas Pasaules kausa noslēguma kopvērtējumā Rastorgujevs izcīnīja 16.vietu, kas ir Latvijas sportistu trešais visu laiku augstākais panākums. Pasaules kausa sacensībās Rastorgujevs iepriekšējā sezonā astoņās sacensībās iekļuva labāko desmitniekā. Savukārt Soču olimpiskajās spēlēs viņam sekmīgākā bija devītā vieta 12,5 kilometru iedzīšanas distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!