Foto: LETA

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs sestdien Austrijas pilsētā Hohfilcenē pieļāva četras kļūdas šaušanā un ieņēma 57.vieu pasaules čempionātā desmit kilometru sprinta distancē, kurā triumfēja vācietis Benedikts Dols.

Rastorgujevs, pirmo reizi viesojoties ugunslīnijā, neraksturīgi sev pieļāva trīs kļūdas šaušanā guļus, kur viņam līdz šim veicies labāk nekā šaujot stāvus pozā. Savukārt stāvus viņš neaizvēra vēl vienu mērķi.

Finišā Latvijas komandas līderis uzvaru guvušajam Dolam zaudēja divas minūtes un 7,8 sekundes, taču spēja kvalificēties svētdien gaidāmajai 12,5 kilometru iedzīšanas distancei, pie kuras tika 60 labākie.

Tikmēr veterāns Ilmārs Bricis sacensībās palika 84. vietā, pieļaujot trīs kļūdas šaušanā, bet gados jaunais Aleksandrs Patrijuks ieņēma 88. vietu 102 dalībnieku vidū. Bricis uzvarētājam zaudēja trīs minūtes un 5,1 sekundi, bet Patrijuks bija vēl par 21,2 sekundēm lēnāks.

Zīmīgi, ka pēc pirmās šaušanas no Latvijas pārstāvjiem labākais bija Patrijuks, kurš guļus pozā aizvēra visus piecus mērķus, tobrīd atrodoties 43.vietā, bet otro reizi viesojoties ugunslīnijā viņa nopelnīja divus soda apļus.

Dols kļuva par pirmo Vācijas biatlonistu sešu gadu laikā, kurš planētas meistarsacīkstēs triumfē sprintā. 2011. gadā par pasaules čempionu šajā distancē kļuva Arnds Peifers.

Jaunais pasaules čempions šāva bez kļūdām, tāpat kā sudraba godalgu ieguvušais norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē, kurš uzvarētājam zaudēja tikai 0,7 sekundes. Savukārt bronzas medaļu izcīnīja pēdējo sezonu labākais planētas biatlonists Martēns Furkads, kurš mēroja divus soda apļus, bet Dolam finišā zaudēja 23,1 sekundi.

Furkads tagad savā karjerā ticis pie 22 pasaules čempionāta medaļām un ir otrais visu laiku sekmīgākais sportists šajā rādītājā, kur līderis ar 44 godalgām ir joprojām karjeru turpinošais norvēģis Ūle Einārs Bjērndālens. Savukārt pie 21 medaļas ticis cits norvēģis Ēmils Hegle Svendsens.

Hohfilcenē pasaules čempionāts sākās ceturtdien, kad 2x6+2x7,5 kilometru jauktajā stafetē uzvarēja Vācija, aiz sevis atstājot Franciju un Krieviju. Šoreiz neiztika bez skandāliem, jo krievu biatlonisti Antons Šipuļins un Aleksandrs Loginovs apbalvošanas ceremonijā atteicās paspiest roku titulētajam Furkadam, kurš šiem abiem sportistiem distancē traucējis.

Šipuļins sestdien palika 21. vietā, bet Loginovs šajā distancē nestartēja.

Savukārt Latvijas komanda ceturtdien stafetē tika apdzīta par apli un ierindojās pēdējā vietā 25 izlašu konkurencē. Stafetē piedalīties paguva Baiba Bendika, Žanna Juškāne un Rastorgujevs, kamēr vienība par apli tika apdzīta neilgi pirms Briča posma sākuma.

Piektdien notika 7,5 kilometru sprinta sacensības sievietēm, kur Bendika bija 50.vietā un nodrošināja sev vietu svētdien gaidāmajā iedzīšanā, bet Juškāne, ļoti neveiksmīgi šaujot, ierindojās 95.pozīcijā starp 101 biatlonisti. Savukārt par čempioni kļuva čehiete Gabriela Koukalova, kura aiz sevis atstāja Pasaules kausa kopvērtējuma līderi Lauru Dālmeijeri no Vācijas un francūzieti Anaisu Ševaljē.

Tikmēr pirms pasaules čempionāta bija cits skandāls, jo Austrijas policija trešdien veiktā reidā Kazahstānas izlasē atradusi aizliegtās vielas. Starp izlases dalībnieku mantām atrastas dopinga lietošanai paredzēts aprīkojums, kā arī aizliegtas vielas. Kazahstānas puse gan noliedz savu saistību ar aizliegtām vielām un gaidīs izmeklēšanas rezultātus.

Savukārt piektdien neilgi pirms dāmu starta sprintā Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) par iespējamu dopinga lietošanu piesprieda pagaidu diskvalifikāciju Krievijas biatlonistei Jekaterinai Glazirinai.

Svētdien pasaules čempionāta ietvaros norisināsies iedzīšana dāmām un kungiem, kur Latviju pārstāvēs Bendika un Rastorgujevs, bet nākamnedēļ biatlonisti sacentīsies individuālajās distancēs, stafetēs un masu startā.

Labākos rezultātus šosezon uzrādījis pēdējo gadu Latvijas izlases pārliecinošs līderis Rastorgujevs, kurš četrās Pasaules kausa sacensībās ierindojies labāko desmitniekā, bet Eiropas čempionātā, nestartējot planētas spēcīgākajiem biatlonistiem, viņš izcīnīja bronzas medaļu iedzīšanā, bet bija ceturtais sprintā.

Tikmēr 46 gadus vecajam Bricim, kurš karjerai pielika punktu 2012. gadā, bet pērn atgriezās, šosezon augstākā vieta Pasaules kausa individuālajās sacensībās ir 44. pozīcija sprintā Rūpoldingas posmā. Savukārt Bendikai šosezon augstākā vieta Pasaules kausa sacensībās ir 25.pozīcija, kas tika izcīnīta turpat Rūpoldingā iedzīšanā, bet Juškāne šosezon piedalījusies tikai IBU kausa posmos.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāts Hohfilcenē notika 2005. gadā, kad bronzu desmit kilometru sprinta distancē izcīnīja Bricis. Kopš tā laika neviens Latvijas biatlonists pasaules meistarsacīkstēs uz goda pjedestāla nav kāpis.

Pēc planētas meistarsacīkstēm sāksies Pasaules kausa noslēdzošais trimestris, kurā biatlonisti vispirms dosies uz 2018.gada ziemas olimpisko spēļu mājvietu Phjončhanu, pēc tam būs no Sočiem uz Kontiolahti pārceltais etaps, bet sezona noslēgsies marta vidū ar posmu Holmenkollenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!