Foto: F64

Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs Norvēģijā notikušā pasaules čempionāta masu starta sacensībās 15 kilometru distancē svētdien izcīnīja 26.vietu, bet par čempionu tika kronēts mājinieks Juhanness Tingness Bē.

Zīmīgi, ka Latvijas sportists kā pēdējais kvalificējās masu startam, lai gan šajā čempionātā viņš nav izcēlies ar augstiem sasniegumiem.

Rastorgujevs pirmajā šaušanā pieļāva vienu kļūdu, bet līderis bija austrietis Simons Eders, kurš par septiņām sekundēm apsteidza tuvākos sekotājus, bet latvietis no viņa atpalika par 37,2 sekundēm. Trasē alūksnietis sadeldēja deficītu uz pusi, tomēr otrajā ugunslīnijā vēlreiz neaizvēra vienu mērķi, atpaliekot par 39,5 sekundēm, kas deva vietu trešajā desmitā.

Distances vidū līderpozīciju pārņēma mājinieks Juhanness Tingness Bē, bet Rastorgujeva deficīts pret līderi pieauga. Trešajā ugunslīnijā Bē šāva ātri un neaizvēra pēdējo mērķi, kamēr līderu grupas galvgalī izvirzījās viņa titulētais tautietis Ūle Einārs Bjērndālens. Turpretī Rastorgujevs šāva lēni, turklāt pieļāva vienu kļūdu, līderiem zaudējot jau vairāk nekā minūti un ieņemot 27.vietu 30 sportistu konkurencē.

Līdz ceturtajai šaušanai izveidojās deviņu sportistu liela grupa, kas slēpoja vien trīs sekunžu robežās, tomēr pirms šautuves ātrumu uzņēma Martēns Furkads, sašaujot visus mērķus. Tāpat precīzi bija Bjerndālens un Bē, kuriem piecas sekundes pēc ceturtās šaušanas zaudēja ukrainis Serhijs Semjonovs. Tikmēr Rastorgujevs sašāva visus mērķus, kas viņam ļāva pacelties par vienu vietu.

Norvēģu līdzjutēju ovāciju pavadīti mājinieki sāka pakaļdzīšanos Furkadam, un Bē izdevās apdzīt francūzi. Kaut gan Furkadam uz mirkli izdevās atgūt līderpozīciju, tomēr Bē viņu vēlreiz apdzina un līdz finišam nosargāja čempiona titulu. Furkads finišā ieslēpoja 2,8 sekundes vēlāk, bet Bjērndālens no sava tautieša atpalika par 6,7 sekundēm.

Tikmēr Rastorgujevs Bē zaudēja divas minūtes un 25,6 sekundes, kas viņam deva 26.vietu.

Jau vēstīts, ka masu starta sacensībās dāmām 12,5 kilometru distancē par čempioni tika kronēta francūziete Marī Dorēna-Abēra, trešo reizi Holmenkollenē kāpjot uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena.

Dorēna-Abēra par čempioni tika kronēta arī 15 kilometru klasikā un jauktajā stafetē. Savukārt 7,5 kilometru sprintā un stafetē viņa izcīnīja sudrabu, bet iedzīšanā guva bronzas godalgu.

Svētdien notikušajā sacensībās masu startā Dorēna-Abēra bija nekļūdīga ugunslīnijā, finišu sasniedzot pēc 35 minūtēm un 28,5 sekundēm. Tikmēr pa vienai kļūdai šaušanā pieļāva sudraba un bronzas godalgas ieguvējas attiecīgi vāciete Laura Dālmeiere un somiete Kaisa Mekereinena. Dālmeiere francūzietei finišā zaudēja 7,3 sekundes, bet vēl četras sekundes desmitdaļas lēnāka bija Mekereinena.

Tikmēr Pasaules kausa līdere čehiete Gabriela Soukalova palika ceturtā, čempionei zaudējot vairāk nekā pusminūti.

Pērn Dorēna-Abēra tika kronēta par pasaules čempioni sprintā un iedzīšanas sacensībās.

Kā zināms, Latvijas sportisti pasaules čempionātā iztika bez lieliem panākumiem. Meistarsacīkstes Latvijas biatlonisti sāka ar pēdējo, 25.vietu jauktajā stafetē, kur dāmas veica divus posmus pa sešiem kilometriem, savukārt kungi sacentās 7,5 kilometru distancē. Latvijas komandā startēja Baiba Bendika, Žanna Juškāne, Slotiņš un Patrijuks, distancē nopelnot divus soda apļus un izmantojot 11 rezerves patronas.

Turpinājumā sacensībās sprintā kungiem Rastorgujevs izcīnīja 20.vietu, bet Slotiņš un Patrijuks netika pie tiesībām piedalīties iedzīšanas sacensībās, paliekot aiz labākajiem 60 dalībniekiem. Savukārt iedzīšanā Rastorgujevs palika 27.pozīcijā.

Savukārt sievietēm sprinta sacensībās Bendika ieņēma 78.pozīciju, kamēr Juškāne palika 95.pozīcijā starp 96 sportistēm.

Šonedēļ 15 kilometru klasikas sacensības sievietēm Bendika ieņēma 65.vietu, bet Juškāne ierindojās 86.pozīcijā starp 91 sportisti. Savukārt 20 kilometru distancē vīriem Rastorgujevs pieļāva sešas kļūdas šaušanā un samierinājās ar 59.vietu, bet Daumants Lūsa un Slotiņš ierindojās attiecīgi 86. un 95.pozīcijā.

Sestdien kungi aizvadīja 4x7,5 kilometru stafetes sacensības, kur, nepiedaloties Rastorgujevam, Latvija ar Lūsu, Deksni, Slotiņu un Patrijuku sastāvā pārliecinoši palika pēdējā vietā starp 25 komandām.

Juškānei šie bija pirmie starti sezonā, jo sportiste iepriekšējās divas sezonas cīnījās ar veselības problēmām, turklāt pirms šīs sezonas viņai arī bija nesaskaņas ar federāciju.

Pēc pasaules čempionāta šosezon gaidāms vēl viens Pasaules kausa posms, kas risināsies Hantimansijskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!