Foto: LETA
Latvijas labākajai biatlonistei Baibai Bendikai piektdien Kanādā notikušajās Pasaules kausa izcīņas septītā posma sacensībās 7,5 kilometru sprinta distancē izdevies slēpot atbrīvoti un ar tukšu galvu, kas arī veicinājis sensacionālo rezultātu.

Kā ziņots, aizvadītajās sacensībās Bendika guva piekto vietu, tiekot pie augstākā rezultāta Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz šim viņa nekad Pasaules kausa etapos nebija iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā, kas dod kopvērtējuma punktus.

Aizvadīto sacensību ievadā, kad startēja vadošās biatlonistes, šautuvē valdīja liels vējš. Sacensību otrajā daļā vējš bija mitējies un tāpēc pirmajā desmitniekā izdevās iekļūt četrām sportistēm, kuru starta numuri bija no 62. līdz 65. Viņu vidū bija arī Bendika, kura sarunā ar aģentūru LETA nenoliedza, ka laika apstākļi palīdzēja radīt šo rezultātu.

"Šķiet, ka šoreiz sakrita visi iespējamie apstākļi. Uz vēlākajiem starta numuriem nomierinājās vējš, trasē braucu diezgan atbrīvoti un ar pilnīgi tukšu galvu, nevienā brīdī nerēķinot iespējamo rezultātu," stāstīja Bendika. "Pareizi noreaģēju uz vēju guļus šaušanā, veicot korekcijas pret vēju, bet uz stāvus šaušanu vēja jau praktiski nebija. Paklausīju Intara Berkuļa padomam riskēt un šaut ātri, kur arī izdevās ieekonomēt daudz sekunžu. Tāpat šāda veida trase, kur nav daudz stāvu kāpumu, ir ļoti parocīga manai slēpošanas tehnikai."

"Šoreiz bija viena no retajām reizēm, kad galva bija pilnīgi tukša - mana vienīgā doma bija izšaut ātri pirms uznākusi vēja brāzma," teica Bendika, kura drīz pēc neticamajām sacensībām internetā aicināja cilvēkus viņu pamodināt, kad noslēgsies sapnis.

Bendika atklāja, ka šoreiz otro reizi sezonā viņai slēpes sagatavoja Andreja Rastorgujeva komanda, un arī tas bija svarīgs faktors sekmīgajam rezultātam. Parasti viņai slēpes smērē Aivars Bogdanovs, bet Rastorgujeva komanda pirmoreiz palīdzēja sezonas pašās pirmajās sacensībās, kad Estešundā tika aizvadīta jaukto pāru stafete. Tagad tā palīdzēs arī abos Ziemeļamerikas posmos.

"Prieks, ka ir nostrādājis visu manu treneru ieguldītais darbs - gan pirmā trenera Jura Stīpnieka pamati šaušanā, gan Valda Bērziņa ieliktā bāze un šogad pieliktais devums no Vitālija Urbanoviča un Ilmāra Briča," Bendika pateicās visiem speciālistiem, kas viņai palīdzējuši ceļā uz lielisko panākumu.

Pateicoties sensacionālajam rezultātam, Bendika kvalificējusies sestdien gaidāmajām sacensībām ar masu startu, bet svētdien viņai ar Rastorgujevu gaidāma dalība jaukto pāru stafetē.

"Labāk neielikt sevi kādos rāmjos, bet darīt to ko tu māki un tad attiecīgi reaģēt uz situāciju," Bendika atzina, ka pirms nākamajām divām sacensību dienām neuzstāda sev mērķus. "Trīs dienu sacensības pēc aklimatizācijas un kalnos noteikti nebūs viegls uzdevums."

Pirms šīs sezonas Bendika Pasaules kausa etapos ne reizi nebija iekļuvusi pirmajā sešdesmitniekā, bet šosezon vairākkārt laboja karjeras rekordu un iepriekšējā Pasaules kausa posmā, kas pirms pusotras nedēļas norisinājās Itālijā, izcīnīja 41.vietu desmit kilometru iedzīšanas sacensības.

Iepriekšējo reizi no Latvijas biatlonistēm Pasaules kausa kopvērtējuma punktus bija nopelnījusi Žanna Juškāne, kura 2014.gada sākumā guva 24.vietu Somijas pilsētā Kontiolahti notikušajās sprinta sacensībās.

Savulaik veiksmīgākā latviešu biatloniste Madara Līduma savā karjerā augstāko rezultātu sasniedza Turīnas olimpiskajās spēlēs, izcīnot desmito vietu 15 kilometru distancē, bet Pasaules kausā viņai labākā bija 11.vieta 2007./2008.gada sezonas sacensībās sprintā Estešundā.

12,5 kilometru distance ar masu startu sestdien Kanādā sāksies plkst.20.30 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!