Foto: AP/Scanpix
Piektdienas sprinta sacensību sensācijas autore biatloniste Baiba Bendika Kanādā notiekošā Pasaules kausa izcīņas septītā posma masu starta sacensībās sestdien izcīnīja 22.vietu.

Piektdien Bendika parūpējās par sensāciju un izcīnīja augsto piekto vietu 7,5 kilometru sprinta sacensībās, tiekot pie augstākā rezultāta Latvijas dāmu biatlona vēsturē. Līdz šim viņa nekad Pasaules kausa etapos nebija iekļuvusi pirmajā četrdesmitniekā, kas dod kopvērtējuma punktus. Piektā vieta sprintā viņai deva iespēju piedalīties masu starta sacensībās, šajā disciplīnā Pasaules kausa posmos latvietei startējot pirmo reizi.

Bendika sacensības iesāka piesardzīgi, bet pirmajā ugunslīnijā šāva ātri un precīzi, pēc pirmās šaušanas ieņemot 13.vietu. Otrajā šaušanā latviete ieslēpoja pusminūti aiz līderēm, turklāt pieļāva arī vienu kļūdu, pēc soda apļa veikšanas līderei Marī Dorēnai-Abērai zaudējot nedaudz mazāk kā minūti un ieņemot 16.pozīciju.

Līdz trešajai šaušanai Bendika pamazām zaudēja savu pozīciju, bet pirmajā šaušanā stāvus viņa neaizvēra jau divus mērķus. Pēc trešās šaušanas latviete ieņēma 22.pozīciju, taču drošais pārsvars pār tuvākajām sekotājām ļāva viņai saglabāt šo vietu arī līdz ceturtajai ugunslīnijai.

Pēdējā šaušanā Bendika neaizvēra vēl vienu mērķi, atkāpjoties uz 23.vietu. Tomēr līdz finišam latviete pakāpās par vienu vietu un izcīnīja 22.pozīciju.

Uzvaru masu starta sacensībās izcīnīja itāliete Doroteja Vīrere, kura nesašāva vienu mērķi un Dorēnu-Abēru finišā apsteidza par 20,8 sekundēm, kamēr trešo vietu ieņēma Pasaules kausa kopvērtējumā līdere čehiete Gabriela Soukalova, kura bija vēl pusminūti lēnāka.

Savukārt Bendika ar četrām kļūdām šaušanā ieņēma 22.vietu, Vīrerei zaudējot trīs minūtes un 14,8 sekundes.

Pasaules kausa kopvērtējumā līdere ar 763 punktiem ir Soukalova. Otrā ar 672 punktiem tagad ir Vīrere, kurai ar 657 punktiem Dorēna-Abēra.

Savukārt Bendika iekrājusi 58 punktus, kas viņai ļauj atrasties 52.pozīcijā.

Jau vēstīts, ka Andrejs Rastrogujevs sestdien masu starta sacensībās vīriešiem līdz pat sacensību pēdējiem kilometriem cīnījās par savu pirmo goda pjedestālu karjerā, tomēr uz sacensību beigām zaudēja spēkus, finišējot piektajā pozīcijā, kas ir viņa šīs sezonas labākais rezultāts.

Kenmorā startē tikai divi vadošie Latvijas biatlonisti. Svētdien šī posma noslēgumā tiks aizvadīta gan individuālā jauktā stafete, gan jauktā stafete.

Pirms šīs sezonas Bendika Pasaules kausa etapos ne reizi nebija iekļuvusi pirmajā sešdesmitniekā, bet šosezon vairākkārt laboja karjeras rekordu un iepriekšējā Pasaules kausa posmā, kas pirms pusotras nedēļas norisinājās Itālijā, izcīnīja 41.vietu desmit kilometru iedzīšanas sacensības.

Iepriekšējo reizi no Latvijas biatlonistēm Pasaules kausa kopvērtējuma punktus bija nopelnījusi Žanna Juškāne, kura 2014.gada sākumā guva 24.vietu Somijas pilsētā Kontiolahti notikušajās sprinta sacensībās.

Savulaik veiksmīgākā latviešu biatloniste Madara Līduma savā karjerā augstāko rezultātu sasniedza Turīnas olimpiskajās spēlēs, izcīnot desmito vietu 15 kilometru distancē, bet Pasaules kausā viņai labākā bija 11.vieta 2007./2008.gada sezonas sacensībās sprintā Estešundā.

Kenmorā sācies Pasaules kausa sezonas trešais trimestris. Pēc posmiem Kanādā un ASV marta pirmajā pusē Oslo apkārtnē, Holmenkollenē, risināsies pasaules čempionāts, bet sezona noslēgsies ar Pasaules kausa devīto etapu, kas notiks Hantimansijskā.

Kā zināms, Latvijas biatlona izlasē pavasarī notika lielas pārmaiņas un galvenā trenera amatā atgriezās Vitālijs Urbanovičs, turklāt viņam tagad palīdz kādreizējie valsts biatlonisti Ilmārs Bricis un Jēkabs Nākums. Tiesa, Rastorgujevs šovasar turpināja trenēties atsevišķi no pārējās komandas.

Pagājušajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā guva 27.vietu, kas salīdzinājumā ar gadu iepriekš bija kritums par deviņām pozīcijām. Savukārt neviens cits Latvijas sportists pie Pasaules kausa ieskaites punktiem jau ilgāku laiku nav spējis tikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!