Foto: F64
Gan Latvijas bobslejisti, gan skeletonisti pirms jaunās sezonas sākuma nesolīja regulāri medaļas Pasaules kausa izcīņas posmos, tomēr cīņu par godalgotām vietām posmos var gaidīt.

Pasaules kausa jaunā sezona sāksies 2.decembrī ar pirmā posma sacensībām Austrijā, Īglsas trasē. 2011./2012.gada sezonā Pasaules kausā būs astoņi posmi, bet sezonas galvenās sacensības – pasaules čempionāts – februāra otrajā pusē risināsies Leikplesidā.

Jau ziņots, ka pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas bobsleja komanda augstākā līmeņa sacensībās startēs ar trīs ekipāžām arī četrinieku sacensībās – piloti būs Edgars Maskalāns, Oskars Melbārdis un Uģis Žaļims. Tiesa, Žaļimam vēl ir jānobrauc Eiropas kausa sacensībās, lai iegūtu atļauju startēt Pasaules kausa posmos. Kā skaidroja komandas galvenais treneris Sandis Prūsis, nekādi normatīvi Eiropas kausa posmos nav jānokārto, lai iegūtu atļauju, bet vienkārši ir jānobrauc – "nedrīkst apgāzties".


Pirmajos posmos Maskalāna stūmēji būs Raivis Broks, Daumants Dreiškens un Intars Dambis, Melbārdi stums Mihails Arhipovs, Jānis Strenga un Arvis Vilkaste, bet Žaļima četriniekā vēl būs Kristaps Kalniņš, Raivis Zīrups un Helvijs Lūsis.

"Šodien parādījām ekipāžas, taču nesolu, ka tāds sastāvs būs arī turpmāk. To rādīs sacensības un ļoti iespējams, ka ekipāžu izkārtojums mainīsies," teica Prūsis. Pēc trenera teiktā, sākumā noteikti Latvijas komanda startēs ar trīs četrinieku ekipāžām, taču pirms Soču olimpiskajām spēlēm lielāka uzmanība varētu tikt pievērsta tikai divām ekipāžām.

"Viss gandrīz kā iepriekšējā gadā. Esam ne sliktāki kā pagājušajā gadā, bet potenciāls, es teiktu, ir lielāks nekā pagājušajā gadā," teica Prūsis.

Tikmēr Latvijas Bobsleja federācijas (LBF) viceprezidents Zintis Ekmanis norādīja, ka treniņu galvenais mērķis joprojām ir 2014.gada olimpiskās spēles Sočos. "Viss darbs ir mērķēts uz to. Šosezon nesolu, ka katru reizi būsim uz goda pjedestāla, bet tuvu tur mēs būsim katru reizi."

Savukārt skeletonistu Martina un Tomasa Dukuru treneris un tēvs Dainis Dukurs atzina, ka gatavošanās jaunajai sezonai sākusies jau pēc iepriekšējās sezonas pēdējām sacensībām – pasaules čempionāta. "Jau pāris dienas pēc tam atbraucām uz Siguldu, testējām slieces, kamanas. Smaga vasara bija, jauni braucamie, bet arī konkurenti nesnauž. Tāpēc negribu neko solīt. Gribam jau uzkāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena, jo, kad skan valsts himna, lielāka lepnuma nevar būt."

Ekmanis norādīja, ka ļoti veiksmīgi vairāku gadu garumā ir notikušas jauno sportistu atlases sacensības, tādējādi šajā sezonā Latvija, visticamāk, būs pārstāvēta pirmajās jaunatnes ziemas olimpiskajās spēlēs.

Toties Dukuru ģimenes galva gan nevarēja lepoties ar lielu jauno sportistu pieplūdumu, lai gan brāļi Dukuri divas sezonas ir starp vadošajiem pasaules sportistiem. "Mēs arī veicām vairākus testus, bet nākas atzīt, ka ģitāristu un datoriķu mums laikam ir vairāk, bet uz sportu tendētu jaunieši ir maz. Bet tā jau ir visas sistēmas problēma, jo, ja jau skolā obligāti ir nūjošana un frisbijs, bet vieglatlētika nav...."

Pēc Dukura teiktā, izņemot Tomasu un Martinu Dukurus, vēl ar skeletonu nodarbojas viens jaunietis un trīs jaunietes, bet no viņiem perspektīvi esot Dāvis Dreimanis un Lelde Priedulēna, kura varētu startēt jau Sočos.

Pagājušajā sezonā, startējot tikai Pasaules kausa posmos Eiropā, divniekos Maskalāns ieņēma 16.vietu, bet Melbārdis – 20.vietu. Savukārt četriniekos Maskalāns bija 14.vietā, bet Melbārdis – 25.vietā. Tomēr Maskalāns tieši pēdējos divos posmos sasniedza līdz šim savas karjeras lielākos panākumus – uzvara Sanktmoricā un otrā vieta Čezānā.

Savukārt skeletonā Martins Dukurs pārliecinoši triumfēja Pasaules kausa kopvērtējumā, bet Tomass Dukurs bija astotais. Lielākais panākums Latvijas skeletonā bija sezonas pēdējā posmā Čezānā, kad abi brāļi stāvēja uz goda pjedestāla augstākajiem pakāpieniem – Martins bija pirmais, bet Tomass otrais.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!