Foto: EPA/LETA
Starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) Krievijas bobslejistu Alekseju Vojevodu atzina par vainīgu manipulācijās ar dopinga analīzēm 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā, atsaucoties uz tiesas sprieduma motivējošo daļu, ziņo aģentūra TASS.

Tiesas lēmums Vojevodas lietā tika izziņots 11. jūlijā, bet septembra beigās ar lietas materiāli tika iesniegti advokātu birojam, kas sportistu aizstāvēja tiesā.

Tiesas materiāli liecina, ka ar ekspertu un liecinieku pierādījumiem pietika, lai sportistu atzītu par vainīgu antdopinga noteikumu pārkāpšanā daļā par manipulāciju ar urīna analīzēm. Tiesa secinājusi, ka bez sportista līdzdalības nomaiņa nebūtu iespējama. Turklāt uz proves, kas tika ņemta 2014. gada 17. februārī pēc bobsleja divnieku sacensībām, kurās Vojevoda ar pilotu Aleksandru Zubkovu uzvarēja, konstatēta viens T veida skrāpējums un vairāki nelieli bojājumi, kas liecina par darbībām ar konteineru.

Eksperti veica B proves pārbaidi un tajā tika uzrādīts cilvēkam neiespējami augsta sāls koncentrācija. Turklāt dokumentos norādīts, ka Vojevoda neesot spējis paskaidrot, kādā veidā sāls līmenis būtu varējis būt tik augsts.

Vojevodas jurists Sergejs Aleksejevs jau paziņojis, ka pēc iepazīšanās ar CAS lēmumu tas tiks pārsūdzēts Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo tas esot "nelikumīgs un nepamatots".

"Spriedums ir virspusējs, jo netika ņemti vērā nozīmīgi lietas apstākļi, tai skaitā ekspertu slēdziens par Alekseja paraksta viltojumu dopinga analīžu nodošanas protokolos," izdevums "Sport Ekspress" citē sporta juristu. "Ir nesakritības — nesakrīt reālais analīžu nodošanas datums, kas figurē SOK komisijas lietā. Mēs uzskatām, ka lēmums prasa apžēlošanu. Atbilstoši Eiropas cilvēktiesību konvencijai, kas paredz katram objektīvu tiesas izskatīšanu, tiesības uz diskriminācijas aizliegumu. Visdrīzāk, CAS lēmumu apstrīdēsim ECT Strasbūrā."

Zubkova un Vojevodas rezultāti Soču olimpiskajās spēlēs tika anulēti, jo CAS atzina antidopinga noteikumu pārkāpuma faktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!